Controalele medicale in vreme de pandemie, la un apel distanta. Cum se realizeaza teleconsultatiile Timisoara cu pacienti aflati si la sute de kilometri departare. Video

TIMISOARA. Odata cu masurile impuse de ordonantele militare, accesul pacientilor in spitale a fost limitat, iar recomandarea venita de la Ministerul Sanatatii a fost, acolo unde este posibil, consultatiile sa fie facute la distanta, in mediul online.

Astfel de controale medicale au loc deja, iar medicii comunica si dau sfaturi pacientilor aflati chiar si la sute de kilometri distanta.

„Teleconsultatia a devenit de actualitate in contextul epidemiei de coronavirus. Este o idee care exista si inainte, dar acum a fost pusa in aplicare”, spune medicul Milovan Slovenski, unul dintre cei mai solicitati cardiologi din Timisoara.

Avand in vedere ca cei mai multi dintre cei care au nevoie de un consult sunt deja in baza de date a medicului, acesta poate analiza, prin apeluri video, starea pacientilor, si le pot trimite retetele pentru medicamentatie prin e-mail.

„Exista pacienti cunoscuti, care sunt in baza noastra de date, care au o evolutie favorabila sub tratamentul actual, care au nevoie de un control periodic care, practic, reconfirma, de multe ori, aceeasi schema de tratament. Avand in vedere riscul de infectie, cazurile cronice, care pot fi rezolvate fara un consult direct, sa se adreseze prin telefon, prin e-mail.

In urma discutiei cu pacientii care solicita aceasta consultatie telefonica, noi putem sa decidem daca putem sa-i ajutam de la distanta sau, in situatii in care pacientii acuza simptomatologie tipica ce indica o boala severa, ii directionam catre cel mai apropiat cabinet de cardiologie sau ii chemam la noi. Trebuie sa punem in balanta ce risc este mai mare: riscul bolii cardiovasculare sau riscul infectarii si al desfasurarii bolii infectioase…

Discutia de multe ori este elocventa pentru noi. Avem pacienti care au fost tratati deja, avem informatii despre ei, stim severitatea bolii lor, iar cu acestia lucrurile merg foarte simplu”, a adaugat medicul Slovenski.

Pentru multi dintre bolnavi, acest tip de consult, la distanta, se potriveste manusa, pentru ca multi dintre ei locuiesc in orase aflate la mare distanta de Timisoara.

„Mie mi se pare un lucru foarte binevenit, mai ales ca eu sunt din Turnu Severin, iar domnul doctor este la Timisoara, deci distanta e foarte mare. In afara de dumnealui nici nu as avea cu cine sa discut aici, pentru ca sunt probleme care imi apar zilnic sau la o saptamana. Mi-e foarte simplu acum, cu acordul dumnealui sa pot sa il sun pe Whatsapp, sa cer o consultatie, fara sa fac 500 de kilometri dus intors, mai ales in conditiile date”, a spus una dintre pacientele medicului Slovenski.

Astfel de consultatii pot fi facute si pacientilor care nu au un istoric medical cunoscut de doctori. In prima faza, ei sunt evaluati si incadrati in grupa de risc. Iar daca se incadreaza in simptomatologia de risc minora, iar probleme pe care le au pot fi temporizate, medicii le pot recomanda sa amane vizita la spital pana dupa ce este depasit riscul de infectare cu coronavirus.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.