Noutati :

Controalele la frontierele statelor membre Schengen ar putea fi REINTRODUSE

4 decembrie, 2015 - 12:37 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
0

Liderii Uniunii Europene iau in considerare posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele statelor membre Schengen, pentru o perioada determinata de timp, si anume, doi ani, informează publicaţia EUObserver

Conform actualelor reglementari, statele membre Schengen pot introduce, In situatii exceptionale, controale temporare la frontiere.

Insa, pe fondul crizei imigratiei extracomunitare si dupa atacurile teroriste de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane, Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE propune prelungirea pâna la doi ani a masurilor temporare de control în Spatiul Schengen, anunta organizatia britanica Statewatch.

„Actuala situatie, în care controalele sunt permise doar în situatii exceptionale, reprezinta o amenintare grava pentru siguranta interna. În acest context, unul sau mai multe state membre trebuie sa aiba dreptul de a putea introduce controalele la frontiere”, argumenteaza Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE.

Mai multe state central-europene au cerut în ultimele zile excluderea Greciei din Spatiul Schengen, dat fiind ca autoritatile elene nu au securizat în mod eficient frontierele externe.

Pe fondul crizei imigratiei si a riscurilor teroriste, state Schengen precum Germania, Austria si Franta au introdus temporar controale pe segmente de frontiera ale Spatiului Schengen.

Conform Acordului Schengen, în situatii exceptionale, tarile pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spatiului comun de libera circulatie. Masurile temporare de control sunt prevazute în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind administrarea Spatiului Schengen.

În situatii de amenintari grave la adresa ordinii publice sau riscuri privind securitatea interna, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera interna pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibila a riscului la adresa ordinii publice daca perioada depaseste 30 de zile„, se arata în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind functionarea Schengen.

Mai multe aici!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...