Controale „indecente” la un aeroport ungar

Insotitori de bord si piloti care opereaza curse de pe Aeroportul International Ferihegy din Budapesta depun plangeri la ombudsman-ul pentru drepturile omului, acuzand personalul de securitate al aeroportului de abuz sexual, a anuntat joi portalul Index.hu, citat de MTI. Plangerile vizeaza masurile de securitate atat pentru femei, cat si pentru barbatii din randul personalului, implicand verificari corporale "nepotrivite" si alte proceduri "indecente", afirma Index.hu, citand scrisori din partea angajatilor companiei aeriene ungare Malev. Insotitoarele de bord au fost, uneori, conduse in toaletele aeroportului, unde li s-a cerut sa se dezbrace pentru controlul de securitate. Una dintre angajate are un blog, iar pana in prezent a prezentat 19 cazuri despre ceea ce ei sustin ca este un "asalt indecent" si o incalcare a vietii private. Un angajat al aeroportului a declarat, sub protectia anonimatului, ca verificarile de securitate ale aeroportului, inclusiv examinarea orificiilor corpului, sunt obligatorii in zone de inalta securitate (SRA) si sunt necesare pentru ca aeroportul sa isi poata recapata statutul de aeroport "sigur" din punctul de vedere al securitatii. Aeroportul Ferihegy a pierdut acest statut in iulie, cand nu a reusit sa treaca un test al Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (OACI). Aceeasi sursa a argumentat ca ofiteri din cadrul OACI ar putea incerca sa "treaca" ceva, intr-un sutien sau un articol de acest fel, un lucru imposibil de detectat, in conditiile in care nu are loc o verificare corporala. De asemenea, reglementarile stipuleaza ca aceste verificari sa fie efectuate de persoane de acelasi sex cu persoana verificata. O insotitoare de bord a declarat ca sutienul i-a fost verificat de mai multe ori de personalul de securitate si ca femeile care poarta fuste sunt, uneori, luate intr-o camera separata, unde sunt supuse unor examinari "inutil de scrupuloase". Aceste verificari sunt mult mai riguroase in comparatie cu cele de pe aeroporturile altor state membre ale zonei Schengen, a adaugat ea. Un oficial a declarat ca operatorul aeroportului respecta regulile sindicatelor privind efectuarea unor examinari stricte asupra angajatilor. Majoritatea angajatilor aeroportului au inteles si au acceptat modificarile, a adaugat el. Biroul ombudsman-ului a confirmat ca a primit o scrisoare care contine plangerile si a anuntat ca va examina daca este de competenta sau autoritatea sa sa declanseze o investigatie. Sursa: www.mediafax.ro

Insotitori de bord si piloti care opereaza curse de pe Aeroportul International Ferihegy din Budapesta depun plangeri la ombudsman-ul pentru drepturile omului, acuzand personalul de securitate al aeroportului de abuz sexual, a anuntat joi portalul Index.hu, citat de MTI. Plangerile vizeaza masurile de securitate atat pentru femei, cat si pentru barbatii din randul personalului, implicand verificari corporale „nepotrivite” si alte proceduri „indecente”, afirma Index.hu, citand scrisori din partea angajatilor companiei aeriene ungare Malev.

Insotitoarele de bord au fost, uneori, conduse in toaletele aeroportului, unde li s-a cerut sa se dezbrace pentru controlul de securitate. Una dintre angajate are un blog, iar pana in prezent a prezentat 19 cazuri despre ceea ce ei sustin ca este un „asalt indecent” si o incalcare a vietii private. Un angajat al aeroportului a declarat, sub protectia anonimatului, ca verificarile de securitate ale aeroportului, inclusiv examinarea orificiilor corpului, sunt obligatorii in zone de inalta securitate (SRA) si sunt necesare pentru ca aeroportul sa isi poata recapata statutul de aeroport „sigur” din punctul de vedere al securitatii.

Aeroportul Ferihegy a pierdut acest statut in iulie, cand nu a reusit sa treaca un test al Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (OACI). Aceeasi sursa a argumentat ca ofiteri din cadrul OACI ar putea incerca sa „treaca” ceva, intr-un sutien sau un articol de acest fel, un lucru imposibil de detectat, in conditiile in care nu are loc o verificare corporala. De asemenea, reglementarile stipuleaza ca aceste verificari sa fie efectuate de persoane de acelasi sex cu persoana verificata.

O insotitoare de bord a declarat ca sutienul i-a fost verificat de mai multe ori de personalul de securitate si ca femeile care poarta fuste sunt, uneori, luate intr-o camera separata, unde sunt supuse unor examinari „inutil de scrupuloase”. Aceste verificari sunt mult mai riguroase in comparatie cu cele de pe aeroporturile altor state membre ale zonei Schengen, a adaugat ea. Un oficial a declarat ca operatorul aeroportului respecta regulile sindicatelor privind efectuarea unor examinari stricte asupra angajatilor. Majoritatea angajatilor aeroportului au inteles si au acceptat modificarile, a adaugat el.

Biroul ombudsman-ului a confirmat ca a primit o scrisoare care contine plangerile si a anuntat ca va examina daca este de competenta sau autoritatea sa sa declanseze o investigatie.

Sursa: www.mediafax.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...