Contribuabilii timiseni, indemnati sa isi ia cat mai repede certificatele digitale pentru depunerea declaratiei unice

Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau de entitati asimilate angajatorului sunt asteptate pana la 25 februarie la ghiseele Directiei Finantelor Publice Timis pentru depunerea declaratiilor unice. Doar cei care au certificat digital calificat pot face platile catre stat pe internet. Varianta pe hartie se depune numai pana in 1 iulie.

Incepand din acest an, angajatorii sau persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu mai trebuie sa completeze declaratii peste declaratii si sa stea la cozi la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Casa de Pensii si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru declararea contributiilor sociale. Pentru luna ianuarie, noul formular unic 112 data limita de depunere este 25 februarie 2011. Pana in primele zile ale lunii urmatoare, contribuabilii vor primi asistenta in completarea declaratiilor de la angajatii Directiei de Finante, in cadrul unei campanii de mediatizare a formularului. „Avem programate intalniri cu contribuabilii si reprezentantii acestora. Prima va fi joi, de la ora 11, cu ajutorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, la Centrul Regional de Afaceri. In 26 ianuarie, o asemenea intalnire e la Lugoj, apoi vor urma la Sannicolau Mare si Jimbolia. O alta intalnire va fi la Timisoara, in 3 februarie”, a precizat Mircea Calin, directorul executiv al Directiei Finantelor Timis.

Nu asteptati ultima zi de depunere

Asa cum se intampla de obicei, este de asteptat ca declaratiile sa fie depuse la ghiseele de la Finante numai pe ultima suta de metri. Cum perioada coincide cu declararea altor contributii, directorul adjunct al DGFP, Aurelian Candea, a solicitat ca angajatorii sau contabilii sa se prezinte mai devreme la ghisee, pentru a nu se crea aglomeratii si la depunerea fiselor unice. „Declaratia unica este un pas important pentru unificarea bazelor de date. Este important ca celelalte declaratii care pot fi aduse mai devreme sa nu fie lasate pe ultima suta de metri. De asemenea, este important ca obtinerea certificatelor digitale sa nu fie lasata tot pe ultimele saptamani din iunie. Obtinerea unui certificat digital dureaza doua saptamani”, a spus Candea. Formatul de hartie al declaratiei este acceptat numai pana in 1 iulie, semnat si stampilat, insotit de de declaratia pe suport electronic si se depune NUMAI de catre contribuabilii care NU detin certificat  digital calificat.

Unde obtineti certificatele digitale calificate

Doar trei firme din Romania sunt acreditate pentru vanzarea de certificatele digitale, obligatorii pentru declaratiile unice 112: SC Certsign SRL, SC Digisign SA, SC Trans Sped SRL. Lista acestor furnizori se gaseste pe siteul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale – www.mcsi.ro, la rubrica „Registrul furnizorilor de servicii de certificare”. Angajatorii sau firmele de contabilitate vor solicita certificatul uneia din aceste firme, dupa care se va face o solicitare catre Finante, pentru a se inregistra in sistem. Contabilii pot fi imputerniciti de catre contribuabili pentru semnarea declaratiilor fiscale, asa ca nu toate societatile trebuie sa aiba un certificat digital propriu. Pretul acestei atestari in domeniul virtual a scazut mult in ultimii ani, pretul fiind acum de 40 de lei, conform directorului executiv Mircea Calin.

Sistemul poate crea insa si probleme, dincolo de beneficiile utilizarii mijloacelor electronice si a eliminarii cozilor. La finele anului 2010, existau 2.041 de cereri de certificate digitale solicitate de firme din Timis. Dintre acestea, pentru luna noiembrie, contributiile s-au depus online in 1.575 de cazuri. Finantistii nu stiu, momentan, la cate declaratii unice sa se astepte in 25 februarie, pentru ca numarul celor care intra sub incidenta acestui document este mai mare decat era initial.

In categoria contribuabililor care ar trebui sa depuna declaratiile unice intra si platitorii care aveau alte termene de declarare, cum ar fi asociatiile de locatari. Sunt circa 4.000 de asociatii in Timisoara. Formularul 102 (privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, n.r.) era folosit de circa 20.000 de contribuabili, deci numarul va fi mai mare de atat. Daca nu se depun online declaratiile, se vor ivi niste probleme. Va fi un aflux de contribuabili care ne cam sperie. Varianta trimiterii prin posta nu este cea mai buna solutie, pentru ca trebuie validata declaratia si la nivel local si la nivel central, la ANAF”, a explicat Mircea Calin.

Ce categorii de obligatii fiscale se declara prin acest formular unic

Mihaela Visoiu, sef serviciu la Finantele timisene, a precizat ca obligatiile fiscale ce trebuie declarate sunt urmatoarele: contributiile la asigurari sociale, asigurarile de sanatate, somaj, contributia pentru concedii si indemnizatii medicale, asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia angajatorilor la fondul de garantarepentru plata creantelor salariale, impozitul pe venitul din salarii, veniturile din drepturile de autor si drepturi conexe, impozitul pe veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului Civil si impozitul pe veniturile din pensii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.