Noutati :

Contoare inteligente pentru timisoreni, testate pentru prima oara la Timisoara de Aquatim

15 iunie, 2012 - 02:48 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. O tehnologie noua pentru societatea de apa si canal din Timisoara. Angajatii Aquatim testeaza inca de la inceputul anului un proiect pilot de implementare a unui sistem automat de citire a contoarelor de apa de la distanta. Pentru asta nu mai este nevoie de deplasarea operatorilor pe teren.

Proiectul este in plina desfasurare, iar salariatii Aquatim vor urmari in lunile viitoare fiabilitatea tehnologiei. Contoarele au fost puse la dispozitie gratuit de catre producator. Ele au fost montate intr-o zona din Timisoara care cuprinde aproximativ 60 de imobile, pe strazile Fratii Buzesti, Patriarh Sf. Nicolae, Franyo Zoltan si Sabin Dragoi.

Practic, aceste dispozitive transmit unui server informatii despre consum, din 15 in 15 minute, prin intermediul unor dispozitive care se numesc „concentratoare”. Toate datele sunt procesate direct pe calculator, iar istoricul consumurilor poate fi accesat in orice moment.

Daca proiectul va fi testat cu succes, aceste contoare ii vor ajuta mult si pe timisoreni, deoarece ei vor fi avertizati in cazul in care apar consumuri exagerate de apa. Astfel, pot verifica daca nu au eventuale pierderi in instalatia interioara, oprind din timp risipa de apa si „incarcarea” facturii.

„Noile contoare permit si sistarea apei de la distanta, prin simpla apasare a unei taste. Comanda de inchidere se transmite de pe calculator unei clapete electromagnetice, montata in caminul de bransament. In acest fel, Aquatim poate reduce cheltuielile pentru sistarea apei in caz de neplata, cheltuieli care implica demontarea, sapatura cu utilaje, refacerea zonei afectate etc”, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

In ultimii ani, Aquatim a instalat in Timisoara aproape 5.000 de contoare cu transmisie radio, care pot fi citite de la o distanta de maximum 200 de metri, cu ajutorul unui dispozitiv special. Acum insa este pentru prima data cand societatea a instalat sisteme automate de telecitire si transmitere a consumului de apa.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. ar trebui contor la apa calda care sa inregistreze doar cand ajunge la temperatura optima de facut baie,in zona care stau poti sa o lasi toata ziua sa curga si doar seara intre orele 21-24 este fierbinte,iar noi o platim la pret de apa calda cu toate ca este rece………