Continuare de santiere in lucru, proiecte noi putine si inca un sac de studii, in proiectul de Buget al Timisoarei pe 2023. Cum se impart aproape 500 de milioane de euro

TIMISOARA. O multime de studii si documentatii, dar si finalizarea unora dintre lucarile deja pornite sunt principalele investitii pe care Primaria Timisoara isi propune sa le finanteze din bugetul local in 2023.

CITESTE SI: Votarea Bugetului Timisoarei pe 2023 se va face ‘in orb’? Vor fi doar doua zile pentru consultare 

Cu un buget considerabil mai mare decat anul trecut, de peste 3,3 miliarde de lei, Timisoara nu va ‘straluci’ nici in anul acesta, in care detine titlul de Capitala Europeana a Culturii. Administratia locala nu a anuntat niciun proiect nou de anvergura, ci doar va continua lucrarile deja incepute, si, in cel mai bun caz, sa le si finalizeze.

Proiectele mari pentru care s-au prevazut bani in buget astfel incat sa se poata face anul acesta documentatiile si chiar sa poata incepe lucrarile sunt tot vechi. Este vorba despre noul pod din zona Jiul, cel despre care administratia Fritz spunea anii trecuti ca nu este o prioritate. De asemenea, sunt prevazute diferite sume pentru studii de fezabilitatea pentru construirea de parcari supraetajate in zonele Lipovei, Averescu, Eroilor, Cetate, Gara de Nord, dar si in zona Buziasului. De asemenea, au fost prevazuti bani pentru reluarea unor studii si refacerea unor documentatii pentru parcari in zone precum Spitalul de Copii, strada Ulmului-Timis, dar si pentru reorganizarea parcarilor din Piata 700 si din Piata Verde.

Sunt prevazuti bani si pentru ca la Timisoara sa fie realizate trasee tematice urbane, un adapost de animale in zona Freidorf, dar si pentru retehnologizarea retelei de termoficare. Cele mai importante sume de bani sunt pentru continuare marilor santiere din oras, modernizarea bulevardelor Stan Vidrighin si Cetatii, dar si pentru Pasajul Solventul.

Ca in fiecare an, si de data aceasta sunt nelipsite studiile privind banda rapida pentru mijloacele de transport in comun pe traseul Michelangelo – Aries, pana la Spitalul Judetean, ori catargul din Piata Libertatii.

In ceea ce priveste sanatatea, au fost prevazute sume insemnate si pentru continuarea lucrarilor din spitale, dar si pentru lucrarile ramase de facut. La Spitalul de Copii vor fi alocati bani pentru terminarea noului corp de cladire, la Victor Babes continua lucrarile la cele doua noi corpuri de cladire si se vor intocmi SF-ul si PT-ul pentru Centrul Oncologic de Terapie Personalizata. Au fost prevazute fonduri si pentru a se face cateva lucrari pentru aducerea retelelor de utilitati in perimetrul viitoarei maternitati din Balta Verde, dar si pentru Centrul de Ingrijiri Paliative din zona strazii Victor Babes.

Pentru Educatie sunt prevazute sume pentru realizarea unor studii pentru construirea unor gradinite si crese, dar si pentru continuarea lucrarilor la scolile generale 7, 16, 25, 30, Liceul Lenau, dar si Generala 1 – care devine scoala verde inteligenta. Au fost prevazute sume de bani si pentru reabilitari la liceele Calderon, CD Loga, Pedagogic si Shakespeare. De asemenea, sunt alocati bani pentru expertize si studii pentru Liceele Mincu, Aslan, Electrotimis, Economic ori Alimentar.

Pentru Colterm in buget sunt prevazute 165 de milioane de lei, bani cu care societatea ar trebui sa acopere plata cheltuielilor cu gaz si carbuni, dar si pentru achizitionarea certificatelor verzi.

De asemenea, au fost prevazute sume si pentru transportul public. Sunt alocate 115 milioane lei. Pentru iluminatul public sunt prevăzute 24 milioane lei.

In total, bugetul pentru anul 2023 este de 2.357.291.350 lei, adica aproximativ 481 de milioane de euro. Mai bine de jumatate din suma, 53.8% din suma, merg spre capitolul de Dezvoltare, in timp ce 46,2% vor merge spre Functionare.

Proiectul de Buget pentru anul 2023 a fost publicat pe site-ul primariei si poate fi consultat AICI, iar cel mai probabil proiectul va fi votat joi de catre Consiliul Local Timisoara, pe lista suplimentara a proiectelor de pe ordinea de zi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. bau bau spune:

    In sfârșit maimuța opărită și-a dat seama de importanța podului Jiul, al carei constructii a fost anulată pentru a ne confirma cât de idiot este!