Noutati :

Continua sanctiunile impotriva Moscovei. Mai multe banci rusesti, excluse din platforma SWIFT. Rezervele valutare ale Rusiei, blocate prin inghetarea activelor Bancii Centrale

27 februarie, 2022 - 10:35 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: EXTERN
0

Statele occidentale au adoptat un nou pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, hotarand in special excluderea a numeroase banci rusesti din platforma interbancara Swift, a anuntat sambata noapte Comisia Europeana.

CITESTE SI: Aproape 20.000 de oameni au intrat din Ucraina in Romania, sambata 

Sunt vizate „toate bancile ruse deja sanctionate de comunitatea internationala, precum si alte institutii, daca va fi necesar”, a precizat purtatorul de cuvant al guvernului german, a carui tara prezideaza în prezent grupul G7.

Aceste masuri au fost luate de Statele Unite, Franta, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia si Comisia Europeana, scrie hotnews.ro.

Angajamentul liderilor occidentali

Noi, liderii Comisiei Europene, Franta, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada si Statele Unite condamnam razboiul declansat de Putin si atacurile asupra natiunii suverane si a poporului Ucrainei.

Suntem alaturi de guvernul ucrainean si de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei.

Razboiul Rusiei reprezinta un atac asupra regulilor si normelor internationale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe care ne angajam sa le aparam. Vom cere socoteala Rusiei si ne vom asigura colectiv ca acest razboi este un esec strategic pentru Putin.
Saptamana trecuta, pe langa eforturile noastre diplomatice si munca colectiva de a ne apara propriile granite si de a ajuta guvernul si poporul ucrainean în lupta lor, noi, precum si ceilalti aliati si parteneri din întreaga lume, am impus masuri severe institutiilor cheie, bancilor si arhitectilor acestui razboi, inclusiv presedintelui rus Vladimir Putin.

Pe masura ce fortele ruse îsi lanseaza asaltul asupra Kievului si a altor orase ucrainene, suntem hotarati sa continuam sa impunem Rusiei costuri care vor izola si mai mult Rusia de sistemul financiar international si de economiile noastre. Vom implementa aceste masuri în zilele urmatoare, a anuntat sefa Comisiei Europene„, se arata in declaratia statelor mentionate, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Masurile împotriva Rusiei
Au fost decis urmatoarele masuri:

In primul rand, ne angajam sa ne asiguram ca bancile rusesti selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura ca aceste banci sunt deconectate de sistemul financiar international si le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.

In al doilea rand, ne angajam sa impunem masuri restrictive care sa împiedice Banca Centrala Rusa sa-si desfasoare rezervele internationale în moduri care sa submineze impactul sanctiunilor noastre.

In al treilea rand, ne angajam sa actionam împotriva oamenilor si entitatilor care faciliteaza razboiul din Ucraina si activitatile daunatoare ale guvernului rus. Mai exact, ne angajam sa luam masuri pentru a limita vanzarea de cetatenie – asa-numitele pasapoarte de aur – care sa permita rusilor bogati conectati la guvernul rus sa devina cetateni ai tarilor noastre si sa obtina acces la sistemele noastre financiare.

In al patrulea rand, ne angajam sa lansam saptamana viitoare un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectiva a sanctiunilor noastre financiare prin identificarea si înghetarea activelor persoanelor si companiilor sanctionate care exista în jurisdictiile noastre.

Ca parte a acestui efort, ne angajam sa aplicam sanctiuni si alte masuri financiare împotriva oficialilor si elitelor apropiati de guvernul rus, precum si a familiilor acestora si a facilitatorilor acestora pentru a identifica si îngheta activele pe care le detin în jurisdictiile noastre.
De asemenea, vom angaja alte guverne si vom lucra pentru a detecta si a împiedica miscarea castigurilor obtinute ilegal si pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-si ascunde bunurile în jurisdictii din întreaga lume.

In cele din urma, vom intensifica sau ne vom coordona împotriva dezinformarii si a altor forme de razboi hibrid.Suntem alaturi de poporul ucrainean în aceasta ora întunecata. Chiar si dincolo de masurile pe care le anuntam astazi, suntem pregatiti sa luam masuri suplimentare pentru a cere socoteala Rusiei pentru atacul sau asupra Ucrainei„.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un conglomerat bancar fondat sub umbrela unei cooperative belgiene, fondata în 1973 de 239 de banci din 15 tari. In trecut, Swift a rezistat apelurilor de a impune interdictii anumitor tari, descriindu-se ca fiind o institutie neutra.

In calitate de societate de tip cooperativa conform legislatiei belgiene, SWIFT este detinuta de institutiile financiare membre.

Foto: economica.netInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...