Contestatiile la licitatia pentru Centura de Sud de la Timisoara, respinse de instanta. De ce nu poate fi inca deschis santierul

TIMISOARA. Dupa o serie intreaga de amanari, instanta s-a propuntat in dosarul contestatiilor formulate la licitatia pentru Centura de Sud de la Timisoara.

CITESTE SI: Cel mai mare spectacol urban de lectura din Romania, ca un simbol wi-fi, in Piata Libertatii din Timisoara 

Tribunalul Bucuresti a respins exceptiile invocate de firmele care au contestat rezultatul licitatiei, ia act ca Alpesinde SRL renunta la judecata cauzei, respinge cererea asocierii Trameco SA de acordare de cheltuieli de judecata ca fiind neintemeiata.

Solutia data in acest dosar dupa sedinta din 18 mai si publicata astazi de catre magistratii de la Tribunalul Bucuresti nu este definitiva.
In 10 zile de la pronuntare poate fi atacata cu recurs.

Aceasta ar insemna o noua taraganare a lucrurilor, dat fiind faptul ca peste vara urmeaza vacanta judecatoreasca si sunt sanse mari ca urmatoarea solutie in dosar sa fie data abia la toamna.

Va reamintim, dupa ce cu chiu cu vai a fost anuntat la sfarsitul lunii februarie un castigator la licitatia pentru construirea Centurii de Sud la Timisoara, rezultatul acesteia a fost contestat.

Contestatii au fost depuse de Alpenside SRL, Danya Cebus Rom si asocierea Trameco SA – Vahostav SK – SC Constructii Erbasu SA – SC Grafic Tends SRL. Primele doua la Consilul National de Solutionare a Contestatiilor, iar ultima la Tribunalul Bucuresti. La jumatatea lunii aprilie, CNSC le-a scos de pe rol pe cele doua, care s-au indreptat alaturi de ultima la instanta

Termenul de judecata a tot fost amanat pana in 18 mai cand sentinta a ramas in pronuntare, iar astazi a fost publicata.

Daca nu s-ar fi inregistrat aceste contestatii, santierul pentru Centura de Sud ar fi trebuit sa se deschida in luna iulie a acestui an.

Va reamintim, durata contractului pentru Centura de Sud este de 150 de luni, din care: in 6 luni se face proiectarea, executia va dura 24 de luni, iar restul perioadei de 120 de luni este alocata notificarii defectiunilor (garantia).

Primii bani pentru construirea Centurii de Sud de la Timisoara au fost deja alocati prin Bugetul National pentru 2018 – aproape 12 milioane de lei, iar lucrarile erau programate sa demareze in iulie, mai precis organizarea de santier.

Centura de Sud a Timisoarei va avea 25,69 kilometri, cate o banda pe sens, va avea 12 poduri si pasaje si mai multe intersectii la nivel, pe ruta intrarea in Timisoara dinspre Sag – Giroc – Mosnita Noua – Ghiroda – legatura cu centura de nord (Calea Lugojului-Calea Aradului), care a fost inaugurata in 2009 si masoara 12,6 km.

In 27 februarie, firma italiana Tirrena Scavi S.p.A a fost declarata drept invingatoare in cadrul licitatiei CNAIR la care se inscrisesera 12 societati de contructii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa ii fut in gura de mitici, futu-ti Pastele mormantului matii Dragnea infect, daca iti fut una iti zdrobesc craniul dintr-o lovitura

    • Subcriu, in maniera ceva mai academica: as vrea sa-i vad plecand (pe ultimul drum) pe aceasta centura!

  2. Chiar daca traseul ii propus total aiurea (nu pot intelege de ce nu ocoleste Urseni, Monsita Noua si Mosnita Veche si se facea descarcare de pe fiecare localitate in parte) macar si asa sa se faca odata!!!… pt un cacat de drum cu o banda pe sens ne judecam si facem scandal iar altii fac autostrazi cu 5 benzi pe sens…