Construit acum peste 100 de ani cu grinzi de fier aduse de care cu boi de la 60 km departare, un pod simbol din Timis isi recapata stralucirea de altadata. Va fi reabilitat cu peste 2,6 milioane euro

TIMIS. Dupa o prima licitatie ratata, in urma cu o luna, se relanseaza procedura pentru gasirea unei firme care sa reabiliteze unul dintre cele mai frumoase poduri din Timis – Podul de Fier de la Lugoj.

CITESTE SI: N-au reusit s-o termine nici la al treilea termen. Sambata trebuia sa fie gata. Cat mai e de lucru la pasarela Gelu Crizantemelor din Timisoara. Video 

Primaria a lansat licitatia si pune la bataie 11.229.750 lei fara TVA, adica aproape 2.700.000 de euro cu TVA, avand banii asigurati prin Programul National de Investitii Anghel Saligny.

Podul, lung de 70 de metri si lat de aproape 12 metri, a iesit din garantia de 100 de ani oferita de constructor, iar acum va trece printr-un amplu proces de consolidare si reabilitare, care sa confere siguranta atat soferilor, cat si pietonilor. Vor fi refacute si cele 4 foste vami de la capete (acum niste casute anexa) si i se va monta un sistem de iluminat arhitectural care sa-l puna in valoare. Lucrarile sunt prevazute sa dureze 10 luni, timp in care circulatia pe podul de peste Timis va fi oprita.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 20 mai.

Podul de Fier peste Timis, construit acum peste 100 de ani cu grinzi de fier aduse cu care cu boi de la Resita 

Podul de Fier este unul dintre simbolurile Lugojului si a fost construit la inceputul secolului trecut, pe locul pe care inainte a existat unul de lemn. Acesta din urma era intr-o stare avansata de degradare, iar autoritatile de la acea vreme au decis ca este nevoie de ridicarea unuia nou, mai trainic si mai frumos.

Astfel, municipalitatea a facut un imprumut de peste 300.000 de coroane la inceputul anilor 1900 si a comandat de la Uzinele din Resita peste 185 de tone de grinzi si accesorii din fier, care au fost aduse la Lugoj cu care trase de cate patru boi.

Primaria a lansat licitatia pentru gasirea unui constructor, iar nu mai putin de 17 firme s-au inscris atunci in competitie au notat colegii de la adevarul.ro.

Noua constructie a fost inaugurata la 31 august 1902, si avea o garantie de 100 de ani.

Podul a rezistat la numeroase inundatii (1910, 1912, 1926, 1949, 1966, 2000, 2020), insa starea lui s-a inrautatit odata cu trecerea timpului. Asociatia Culturala Salvati Patrimoniul Timisoarei a cerut trecerea acestui pod pe lista monumentelor istorice, conform Ordinul nr. 2260/2008 al Ministerului Culturii si Cultelor privind aprobarea Normelor metodologice de clasare si inventariere a monumentelor istorice, iar in luna septembrie a anului 2020, aceasta cerere a fost aprobata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O.T. Mult respect pentru această știre! În rest, pe politică, vă asigur că rămânem certați.
    https://m.youtube.com/watch?v=1DDjAwQMGy8

  2. Construit in 1902???
    Este si acesta un exemplu negativ de constructie rezistenta!
    Trebuia daramat de vreo 2 ori si reconstruit, ca sa fie un model „al lucrului bine facut” ( vezi si podul Episcopal din Timisoara)

  3. Exemplu de MĂREȚIE, PROFESIONALISM, TEHNICĂ !!! Când vad că unei PORȚIUNI DE AUTOSTRADĂ i se dă 10 ani garanție, m-apucă….(nu mai continui)… 😓

    • A fost construit in vremea Austro-Ungara.

      Normal ca tinea cat trebuie.

      Timisoara era un oras foarte dezvoltat din toate punctele de vedere fata de restul oraselor din Romania in acea vreme mai ales celor din afara Transilvaniei.

      Cand te duci acolo si vezi cum arata Timisoara, Arad, Oradea, Cluj este greu sa nu vezi diferenta chiar si acum.

  4. nu ziceti FIER, ca vin tiganii si il recicleaza la lidl

  5. facut de austroungaria. nu-s in stare rumanii sa-l refaca nici cu tehnologia de acum. ei doar sa fure stiu. e suficient sa te uiti la cladirile din centru vechi. nici sa le vopseasca nu-s in stare. le-au placat cu polistiren ca aratau prea bine. din Banat au furat tot ce au putut. au mutat si oameni si tehnologie de la CSR la galati..

    • Nu ti se pare cam nazista atitudinea ta cu superioritatea unei etnii fata de alta etnie? Ti s-a transmis in familie de pe vremea imperiului habsburgic cand romanii erau considerati cum ii consideri tu acum mai de mana a paispea? Si zici ca la Galati in anii ’60 s-au mutat oameni si tehnologie austroungara de la 1919? Si zici ca palatele din centru au fost construite de muncitori unguri? Iti dai seama ce recunoscatori trebuie sa le fie indienii englezilor pentru toate vilele stapanirii si caile ferate folosite la exploatarea lor de catre imperiu? 🤡
      Si ultima: cum ii zice in maghiara la teorema lui Pitagora? Ca nu cred ca n-au (re)descoperit-o maghiarii, ar fi insemnat furt intelectual de la alte popoare in mintea ta probabil🤡. Nazism de frustrat fix ca la nazistii interbelici… pune mana si fa-ti tu un palat mai zolly, nu te impiedica nimeni, arata-ne cum se face.

    • Poate nu ai citit tot articolul,podul a fost construit la Resita de romani nu de unguri