Investitiile la aerodromul Cioca din Timisoara, impartite de Consiliul Local si Consiliul Judetean Timis

In vara anului trecut, autoritatile judetene au propus modernizarea aerodromului Cioca, de pe Calea Torontalului, dar se dorea un parteneriat si cu Primaria Timisoara. De-abia acum cele doua foruri s-au pus de acord asupra unei prime strategii.

Consilierul judetean Viorel Coifan a declarat, pentru www.opiniatimisoarei.ro, ca in societatea care se va infiinta CJT si CLT vor avea fiecare cate 50% din actionariat. „Terenul va ramane in domeniul public, pentru a nu aparea ulterior probleme cum ar fi vanzarea catre terti. Urmeaza sa se faca hotarari de consiliu si trebuie sa facem si un studiu de oportunitate”, a declarat Coifan.

Viceprimarul Adrian Orza a adaugat ca s-au discutat doar de principiu si nu s-a decis nimic, asta pentru ca decizia finala tine de consiliul judetean si de cel local. „Ideea era sa deblocam situatia. Nu mai sunt procese pe terenul de acolo, fiecare entitate stie ce are in proprietate. Va trebui facuta o evaluare a activelor si sa decidem forma de asociere ca sa putem dezvolta in viitor un aerodrom care sa nu concureze aeroportul international si sa fie complementar. Vrem sa facem scoala de pilotaj, reparatii de avioane, SMURD, aviatie utilitara. E bine ca am reusit sa ne intalnim pentru prima data, pentru ca fiecare tinea de ce era al lui. Daca nu reusim sa gasim o forma comuna, atunci lucrurile vor fi blocate”, a spus Orza.

„Aerodromul Cioca va gazdui avioane mici, un aeroclub, elicoptere pentru spital. Va fi o dotare cu 1, 2 sau 3 elicoptere care vor fi folosite în regim de urgenta”, declara presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, in iunie 2010. De proiect a fost interesata si compania Carpatair, care vrea sa deschida o scoala de pilotaj la Cioca.

Aerodromul de pe Calea Torontalului a fost construit in perioada interbelica cu destinatia de aeroport al orasului Timisoara. A fost un aeroport modern pe  care l-au utilizat, in diferite etape, societati si companii ca si LAR, LARS, Aviasan, dar si Luftwaffe intre 1941-1944. Initial, in perioada antebelica, aeroportul a apartinut Primariei Comunei Municipale Timisoara, apoi diferitelor ministere ca in final sa revina CJ Timis. In urma mai multor procese intre Primarie si CJT, s-a hotarat o partajare a terenurilor si a cladirilor aferente. CJ Timis, anterior acestor procese, a infiintat SC “Aviatia Utilitara” si a capitalizat aceasta societate. Consilierii judeteni si cei din Timisoara au agreat, anul trecut, ideea constituirii unui parteneriat public-public, cu scopul de-a moderniza aeroportul si de a-l transforma intr-unul satelit al aeroportului international “Traian Vuia”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.