Noutati :

Consiliul Judetean pregateste licitatia pentru restaurarea Castelului Huniade. Muzeul Banatului isi muta o parte din expozitii la Bastion

3 mai, 2011 - 02:18 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a atras bani europeni pentru restaurarea Castelului Huniade din Timisoara, cea mai veche cladire din oras, in care functioneaza Muzeul Banatului. Mai mult, CJT a alocat muzeului unele spatii din Bastion pentru expozitii.

La sfarsitul anului trecut, Consiliul Judetean Timis a semnat contractul de finantare pentru proiectul „Restaurarea si refunctionalizarea Castelului Huniade al Muzeului Banatului Timisoara” Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007 – 2013.

In aceasta perioada,  Consiliul Judetean Timis pregateste caietul de sarcini in vederea demararii licitatiei pentru restaurarea cladirii. Pana atunci, insa, s-au facut reparatii capitale la acoperis si s-au facut descarcari de sarcina arheologica.

„Am gasit lucruri interesante in cercetarile arheologice pe care le-am facut in curtea Castelului Huniade. Am gasit vechea fortificatie si diferite obiecte cum ar fi un vas pictat specific turcesc si un sfesnic din aceeasi perioada”, a declarat Dan Leopold Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului din Timisoara.

Intre timp, Consiliul Judetean Timis a aprobat mutarea unei parti a muzeului, la Bastion, la etaj si la mansarda.

„Mutam birourile si biblioteca si vom organiza o expozitie despre Timisoara. Aici vom muta si colectiile de arta ale muzeului, dar si partea de stiinte ale naturii. In mansarda vor fi organizate expozitii itinerante, iar Muzeul Satului va primi si el un spatiu tot la mansarda”, a mai declarat Ciobotariu.

Valoarea proiectului este de 52,5 milioane de lei, din care 33,7 milioane de lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila, iar perioada de implementare a proiectului este de 3 ani

Conform proiectului, obiectivul vizeaza cresterea contributiei turismului la dezvoltarea economico-sociala si culturala a judetului Timis, precum si punerea in valoare a potentialului turistic si a patrimoniului cultural-istoric a Castelului Huniade al Muzeului Banatului din Timisoara, prin restaurarea si refunctionalizarea acestuia.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...