Noutati :

Consilierii locali ai PSD vor o reducere a unor taxe si impozite locale la Timisoara: Am ramas surprinsi neplacut de aceasta abordare rigida a noului primar

21 noiembrie, 2020 - 05:13 PM
Autor: Redactie      
Categorie: POLITIC
1

TIMISOARA. Cei trei consilieri locali ai PSD din cadrul Consiliului Local Timisoara nu sunt de acord cu propunerea Primariei de a mentine unele taxe locale, majorate deja, care sunt „printre cele mai mari din Romania”, si propun sume mai mici pentru cladiri nerezidentiale.

CITESTE SI: Cat vor fi impozitele la Timisoara in 2021. Apar taxe noi, unele dispar, altele se majoreaza. Cresc cea pe divort si de intrare la Gradina Zoologica. Propunerile Primariei

In aceste zile se va dezbate in comisiile de specialitate si apoi in plenul Consiliului Local Timisoara proiectul de hotarare privind taxele si impozitele locale pe care le vor plati timisorenii – persoane fizice si juridice – in anul 2021. Propunerea avansata de conducerea Primariei Timisoara vizeaza mentinerea, in linii mari, a nivelului taxelor si impozitelor locale ale anului 2020, care sunt, din pacate, printre cele mai mari din Romania!„, transmit consilierii locali ai PSD Timis, Sebastian Raducanu, Andra Lapadatu si Radu Toanca.

Alesii spun ca in conditiile in care in campania electorala actualul primar al Timisoarei, Dominic Fritz, sustinea sprijinirea agentilor economici a caror activitate a avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus, acum, acesta mentine un nivel crescut al unor taxe.

Am ramas surprinsi neplacut de aceasta abordare rigida a noului primar al Timisoarei, in conditiile in care, in campania electorala pentru alegerile locale toti candidatii au promis solutii urgente de sprijin a agentilor economici din municipiu, a caror activitate a fost sever afectata de criza medicala existenta. Ori, persoanele juridice din Timisoara care detin cladiri nerezidentiale (spatii cu alta destinatie decat cea de locuit) vor trebui sa plateasca si anul viitor un impozit reprezentand 1,95% (1,30 x 50%) din valoarea cladirii. In aceasta categorie intra: hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, sedii de firma, spatii de productie – o parte din ele grav afectate economic in acest an„, mai transmit consilierii locali.

Sebastian Raducanu, unul dintre cei trei social – democrati din CLT, care face parte din Comisia Economica, va depune un amendament la proiectul privind taxele locale.

Anul 2021 se anunta inca de pe acum complicat pentru acesti agenti economici (cel putin in prima sa parte) si de aceea credem ca este nevoie ca si Consiliul Local Timisoara sa isi foloseasca parghiile legislative pentru a-i sprijini concret si nu doar declarativ in campanii electorale. De aceea, cei trei consilieri municipali ai PSD Timisoara vor propune, prin intermediul lui Sebastian Raducanu – membru in Comisia Economica – un amendament la proiectul de hotarare care sa plafoneze acest impozit la 1,3% si nu la 1,95%, asa cum ne propune executivul Primariei„, mai spun consilierii locali ai PSD.

Social Democratii arata ca in alte mari orase, valoarea impozitelor pentru cladiri nerezidentiale este cu mult mai mica.

Ni se dau tot timpul ca exemple de bune practici administrative si fiscale municipiile Oradea si Cluj-Napoca. Acolo, acest impozit este de 1,15%, respectiv 1%, si nu de 1,95% cat este, de cativa ani, in Timisoara. Nu dorim o scadere atat de drastica pentru 2021, pentru a nu fi acuzati de populism si de faptul ca privam bugetul local de sume importante de bani, ci doar neaplicarea majorarii cu 50% a procentului de 1,3. Mai bine incasam mai putin de la mai multi decat mai mult de la mai putini. De asemenea, vom lansa si propunerea in comisiile de specialitate a neaplicarii majorarii de 50% a impozitelor pe mijloacele de transport pentru persoane fizice si juridice. Stim ca noul primar al Timisoarei se plange deja de dezechilibrele financiare mostenite, insa facem un apel sa caute solutii de optimizare a cheltuielilor publice uriase si sa nu le paseze prin taxe si impozite mari pe umerii mediului privat din Timisoara„, mai transmit alesii locali social – democrati.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Presupun ca domnii consilieri vor ca Timisoara sa mearga in directia altor localitati din Romania (altele decat Cluj si Oradea) unde impozitele pe afaceri sunt compensate cu varf de banii dati de primarii afacerilor respective. Timisoara are nevoie de bani pentru investitii, si colegii lor pesedisti au intrat din timp cu picioarele in lege, reducand acesti bani. Timisoara nu este pur si simplu aici, pentru a fi folosita de unii ca dormitor si da altii ca vad pentru afaceri. Nu traim de pe urma ei, ca parazitii, ci impreuna cu ea, in simbioza. Scutiri pentru toata lumea, ca unii au scaderi; maine-poimaine trece pandemia, si taxele… raman scazute. Tipic pesedist. Iar cine nu are scaderi isi mai poate face o vila.