Congresul UDMR de la Timisoara cu ‘sageti’ catre Dominic Fritz, aplauze si photo booth

TIMISOARA. Peste 850 de membri ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania participa timp de doua zile, vineri si sambata, la Timisoara, la Centrul Regional de Afaceri la Congresul UDMR.

Invitati de rang inalt au deschis evenimentul, printre acestia premierul Nicolae Ciuca si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, cei doi lideri PNL si PSD care împreuna cu cel al UDMR, Kelemen Hunor, formeaza coalitia de guvernare.

Discursuri de curtoazie, aplauze, uneori si rasete, dar s-a discutat si despre lucruri serioase, cum ar fi rotativa guvernamentala sau investitiile si absorbtia de bani europeni.

Desi, la Timisoara, comunitatea maghiara este una destul de mica, totusi a fost ales acest oras pentru organizarea Congresului UDMR deoarece ”este un oras important pentru comunitatea maghiara. In plus, infrastructura si posibilitatea de a ajunge in orasul de pe Bega au reprezentat un alt motiv care a contat pentru optiunea finala. Mai mult, in acest an, Timisoara este Capitala Culturala Europeana”, au transmis reprezentantii UDMR.

Organizarea congresului este una impecabila. Deoarece se vorbeste mai mult in limba maghiara, inca de la intrare, invitatii primesc aparate pentru traducere. Pe scena, ecrane mari asigura vizibilitatea din orice colt al salii de la Centrul Regional de Afaceri.

Evenimentul de la Timisoara a inceput vineri cu Conferinta alesilor locali ai UDMR, apoi, dupa-amiaza au inceput lucrarile Congresului, in debutul caruia s-a cantat imnul Romaniei, imnul Ungariei, imnul secuiesc si imnul Europei.

Actualul lider, Kelemen Hunor, unicul candidat pentru un nou mandat, a fost gazda. La intrarea in sala de sedinte i-a asteptat pe cei doi invitati, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca. Au venit deodata, dar in masini separate. Au dat mana cu Kelemen Hunor, apoi au fost condusi sa ia loc in sala. Marcel Ciolacu s-a asezat in stanga lui Kelemen Hunor, Nicolae Ciuca in dreapta acestuia.

Primul care a urcat pe scena a fost Marcel Ciolacu. Si-a început discursul cu ”Hristos a înviat!”, apoi a reusit sa tina sala atenta prin mai multe glume si ”sageti” aruncate inspre primarul Timisoarei, Domnic Fritz (USR), prezent si el in sala.

Data trecuta am fost invitat la Mures si, dupa ce am rezolvat problema cu Ardealul, am venit sa rezolv si problema cu Banatul, daca sunteti interesati (…) Cu adevarat, domnule primar, o data la patru ani faceam alegeri ca sa aflam PSD sau PNL cum guverneaza cu UDMR. Uitati, ghinion, PSD si PNL s-au unit, acum trebuie sa ne rugati. Nu cred ca mai asteapta cineva de la noi sa gasim vinovati, sa gasim motive, de ce nu a fost caldura în Timisoara, de ce nu s-a actionat pentru ca, vezi Doamne, formatiunea politica care reprezinta pe domnul primar nu mai face parte din guvernare, deci trebuie pedepsiti timisorenii. Nu s-a facut acest lucru, domnule primar. Domnul prim-ministru, si va spun fiindca am fost martor, mi-a dat telefon si mi-a spus: <Marcel, trebuie sa ajutam Timisoara>. Nimeni nu a avut nicio retinere. S-au dus vremurile acelea. Cu adevarat, reprezentati USR, deci se confirma faptul ca nimeni nu e perfect”, a spus Marcel Ciolacu in aplauzele celor prezenti si in timp ce Dominic Fritz parea ca este mai mult interesat de telefonul mobil.

Ciolacu nu a uitat sa il curteze pe Kelemen Hunor: ”Nu stiu cum reuseste domnul presedinte Kelemen Hunor intotdeauna sa ii iasa toate. A reusit si de aceasta data sa va lamureasca, sa nu aiba contracandidat si a reusit atat presedintele PSD, cat si presedintele PNL, sa fie astazi aici. Nu s-a intamplat nici la PSD, nici la PNL sa fim toti trei”, a spus Ciolacu starnind din nou aplauze si rasete.

La final, Ciolacu a fost felicitat de Kelemen Hunor si de Nicolae Ciuca, printr-o strangere de mana.

A urmat discursul premierului Nicolae Ciuca. La fel ca si Marcel Ciolacu, Ciuca si-a inceput discursul cu salutul ”Hristos a Inviat!”. Apoi a continuat intr-o noua mai serioasa. La final au urmat felicitarile si strangerile de maini din partea colegilor de coalitie.

Imediat dupa ce si-au spus discursurile, cei doi lideri PNL si PSD au parasit sala in care se desfasurau lucrarile congresului, fiecare a urcat în masina sa si au plecat exact asa cum au venit, separat.

Insa lucrarile Congresului nu s-au încheiat, alti membri ai UDMR au urcat rand pe rand la pupitru, iar incet-incet, sala a inceput sa se goleasca.

Unii membri ori invitati ai UDMR au fost interesati si de photo booth. Masinaria care scoate poze la minut a fost amplasata chiar in fata cladirii Centrului Regional de Afaceri. Doritorii s-au asezat în fata acesteia, cu spatele la panoul cu insemnele UDMR, si au imortalizat momentul festiv. Clienti au fost destui aici.

Lucrarile Congresului UDMR vor continua si sambata, cand se va alege noul presedinte al formatiunii politice pentru urmatorii patru ani. Unicul candidat pentru acest post este actualul lider, Kelemen Hunor. Asa ca mari surprize nu sunt asteptate in ziua votului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Nelu spune:

    Ma gandesc ca sala a fost plina de membri Plus (sau se mai numeste acum)

  2. gargara spune:

    Udmr este de fapt un psd unguresc. De aia um etwa bot in bot, sau vor la cot cu sei psd, die ei ciolacu, coana aus blonda, sau dragnwa, sau grindeabu, sau pontache. Eu nu va critic so voi ma lasati sa fac ce vreau in judetele mele. Corb la Corb nu-si scoate ochii.