Opinia Timisoarei

Conducerea Baroului Timis atentioneaza tagma avocatilor sa renunte la metoda incasarii onorariilor prin pacte ‘de quota litis’!

TIMISOARA. Desi Codul deontologic al avocatilor interzice plata onorariilor in case, terenuri sau procente din sumele revendicate de clienti in instanta, aceasta practica a devenit tot mai prezenta in relatiile contractuale dintre aparatori si justitiabili.

Nu mai este nici un secret pentru lumea celor care impart dreptatea in Palatul Dicasterial ca un important avocat timisean, fost functionar public, a pretins si primit un apartament intr-un imobil situat pe bulevardul Mihai Viteazu, revendicat si castigat in instanta de un bastan local, iar un alt purtator de roba a acceptat, in schimbul onorariului, un apartament in imobilul aflat vizavi de Palatul Dicasterial.

Zilele trecute a venit la mine o persoana care revendica in instanta o proprietate imobiliara. Am completat contractul de asistenta juridica si i l-am dat sa-l semneze, moment in care am fost intrebata, cu o oarecare nedumerire, de ce nu am trecut in acte procentul din acea proprietate pe care vreau sa-l dobandesc la finalul procesului. I-am explicat ca onorariul meu este fix si-l comunic la inceputul procesului, insa mi s-a replicat ca, pana sa ajunga la mine, toti avocatii pe la care a trecut cu acel dosar au pretins un anumit procent din imobil dupa sentinta definitiva”, ne-a declarat un avocat din Baroul Timis.

Faptul ca, prin natura profesiei sale, avocatul are obligatia de a apara cat mai bine “interesele clientului sau, chiar in raport cu propriile sale interese, cu interesele vreunui confrate sau cu cele ale profesiei, in general”, este un lucru stiut, insa putini dintre cei peste 700 de avocati timisoreni cunosc faptul ca le este interzis sa-si fixeze onorariile pe baza unui pact «de quota litis».

Conventia incheiata intre avocat si clientul sau, inainte de incheierea definitiva a unei cauze, prin care clientul se angajeaza sa ii verse avocatului o parte din ceea ce rezulta de pe urma cauzei, fie ca aceasta consta intr-o suma de bani, fie orice alt bun sau valoare, este o practica nedeontologica. Stiu ca aceasta metoda de decontare a serviciilor avocatesti se practica, in unele dosare, si la Timisoara, insa pot sa va spun ca acestia risca sanctiuni disciplinare din partea Consiliului Baroului”, spune decanul Baroului Timis, Valeriu Rauta.

Exit mobile version