Noutati :

Condeierii plugari vin la Muzeul Satului din Timisoara

13 septembrie, 2019 - 11:17 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. Arta populara va pune stapanire pe Muzeul Satului, in aceasta luna. Timisorenii pot admira si cumpara tot felul de obiecte manufacturate, numai bune de folosit ca decoratii de toamna.

CITESTE SI: Masini produse in Romania in vremuri de altadata vor fi expuse la Timisoara 

In acest week-end va avea loc cea de-a XIII-e editie a Festivalului Condeierilor Plugari. Festivitatea de deschidere va avea loc sambata, de la ora 10.00 in localitatea Partos, pentru ca de la ora 16.00, sa se desfasoare un program etno-folcloric.

Duminica, de la ora 10.00, condeierii se muta la Muzeul Satului Banatean de la Timisoara. Invitatii vor lua parte la slujba religioasa din incinta muzeului.

La ora 15.00, la Casa Condeierilor Plugari, se va pastra un moment de reculegere pentru condeierii veterani plecati dintre noi: Ion Vornic (Mos Racu) din Varciorova (Caras-Severin) si Gheorghe Calbau, din Ortisoara (Timis). Tot atunci, va fi lanst suplimentul revistei In Memoriam Iosif Ciresan-Loga (la 10 ani de la disparitie), Maria Tudor si Ion Vornic.

In aceeasi locatie, la ora 16.00, este programata o sezatoare populara, in cadrul careia participantii vor sustine un program artistic, cu muzica si poezie. Se vor lansa carti, precum si revista Vatra Carasului, publicatie a condeierilor plugari.

La eveniment participa condeieri plugari din Banat, creatori si rapsozi populari din noua judete ale tarii, dar si din Cernauti si Banatul Sarbesc.

Invitati speciali sunt solistii Lia Lungu, Maria Garas, Ion Bosioc, Marius Matei, Maria Colgia si rapsodul popular Iosif Puschita. Moderatorul festivalului este etnologul Dan Liut, iar organizatorul proiectului, dr. Maria Mandroane.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Vine si Alina ?