Noutati :

Concursul national de dramaturgie din cadrul FEST-FDR de la Timisoara, rampa de lansare pentru dramaturgi

22 aprilie, 2015 - 10:56 AM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. O noua editie a Concursului National de Dramaturgie, CND 2015, a ajuns in etapa spectacolelor – lectura. Juriul compus din Nicolae Mandea, presedintele juriului, Mihaela Michailov, Ioan Cocora, Dan-Marius Zarafescu şi Codruta Popov, a selectionat pentru etapa finala trei texte.

Ca in fiecare an, regula prima a concursului este anonimatul dramaturgilor pana dupa stabilirea pieselor finaliste. Surpriza acestei editii o constituie faptul ca doua dintre cele trei texte, respectiv Prieteni si monodrama Ego, apartin aceluiasi autor – Alexandru Teodorescu, un tanar de 17 ani din Cluj. Cel de-al treilea text pentru care a optat juriul CND este intitulat Avioane de hartie şi apartine unei autoare care in ultimii ani se afirma constant pe scena dramaturgiei romanesti – Elise Wilk.

Concursul National de Dramaturgie reprezinta o importanta rampa de lansare si de promovare a textului de teatru romanesc contemporan. Daca anul trecut a readus in atengtia publicului un autor care a castigat acest premiu si in anul 2008, Carmen Dominte, iata ca acest an confirma prezenta unei tinere autoare din ce in ce mai prezente in spatiul teatral romanesc, Elise Wilk, si plaseaza un nume nou, despre care cu siguranta se va mai auzi: Alexandru Teodorescu.

Cele trei texte au fost prezentate marti, 21 aprilie, de la ora 11.00, la Galeria Calina, in lectura actorilor Teatrului National din Timisoara. Piesa ”Avioane de hartie” a fost prezentata de Ana Munteanu, Raul Bastean, Ionut Iova, Raul Lazarescu, Jasmina Mitrici si Cristina Varga (coordonator Mihaela Lichiardopol); iar lectura textului lui Alexandru Teodorescu, ”Prieteni”, a apartinut actorilor Cristina Dumitru, Flavius Retea, Bogdan Spiridon, Roberta Popa Ionescu si Stefan Roman (coordonator Ion-Ardeal Ieremia); monodrama ”Ego” fiind interpretata de actorul Romeo Ioan (coordonator Sabin Popescu).

In preambulul celor trei lecturi publice, managerul Teatrului National, Ada Hausvater si Nicolae Mandea, presedintele juriului, au lansat volumul aparut in colectia aTNT a Teatrului National, CND 2014, volum ce reuneste cele trei texte finaliste ale anului trecut. Lansarea a fost facuta in prezenta si cu interventiile a doi dintre cei trei dramaturgi publicati in volum, respectiv Edith Negulici si Gheorghe Truta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...