Noutati :

Concurs de costume de inspiratie istorica, bal mascat pentru public si vanatoare de comori la Festivalul Medieval al Castelului Huniade de la Timisoara

20 iulie, 2022 - 11:21 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: CULTURA
2

TIMISOARA. Publicul Festivalului Medieval al Castelului Huniade este invitat sa faca parte din show!

Programul bogat in spectacole si momente de reconstituire istorica a bataliilor trecutului, oferit la Timisoara de festivalul medieval, este completat de concursuri inedite si de o invitatie la un bal mascat care sa apropie si mai mult de public lumea recreata a Evului Mediu. Spectatorii sunt invitati asadar nu doar sa vada baluri ale castelanilor, spectacole de muzica si dans ale menestrelilor, ci sa participe ca protagonisti, purtand costume proprii de inspiratie medievala si mai ales masti pentru marele bal mascat de sambata, organizat in cadrul festivalului. Premii vor fi acordate pentru cele mai inspirate costume si masti din public.

Turnir calare, cu lanci, intre cavaleri in armura, dupa regulile de jousting medieval
Festivalurile medievale aduc intotdeauna scene de lupta, infruntari intre razboinici, lupte reale dupa regulile HMB sau recreeri ale marilor batalii medievale. De data asta, aceste momente vor fi completate, la FMCH 2022, de un turnir cavaleresc cu lanci, organizat dupa regulile medievale ale infruntarilor de acest gen – calare, in armura completa in arena de turnir, izbindu-se cu lancile in plin galop. Timisoara intra astfel pe lista foarte scurta a oraselor cu festival medieval care organizeaza o astfel de competitie.

Cautare de comori medievala, o competitie interactiva pentru public
Taberele grupurilor de reconstituire istorica sunt vizitate mereu de public la festivalurile medievale. Acum, fiecare grup va participa la un mare scenariu in care sunt antrenati cei mai aventurieri vizitatori. Ei vor putea participa la un concurs de cautat indicii si piste pentru a obtine ravnita comoara, se vor organiza in echipe si vor incepe o aventura organizata dupa un format original, care le va oferi o experienta inedita.

Fiare din beci, faurarul, a pregatit premii demne de cei mai viteji osteni si cei mai norocosi spectatori
Ce dar poate fi mai placut pentru un razboinic decat o arma? E cel mai onorabil si demn cadou pe care poti sa-l faci unui ostean. Fiare din beci, cunoscutul faurar timisorean, care participa la festival cu o interesanta prezentare de sabii si spade autentice, a pregatit in forja proprie o arma speciala, faurita impecabil si decorata cu elemente de inspiratie istorica. Ea ii va fi oferita invingatorului turneului de lupte medievale ca premiu. De asemenea, un cutit faurit dupa caracteristicile unei piese originale, descoperit de arheologi, va fi oferit de Fiare din Beci celui sau celei care va castiga concursul de costume medievale pentru public.

Trei zile de basm medieval la Timisoara
Festivalul Medieval al Castelului Huniade aduce in acest an la Timisoara tot fastul lumii castelanilor apuseni, dar si imaginea razboaielor medievale sau a intrecerilor cavaleresti. De asemenea, lumea Orientului otoman sau cea a calaretilor nomazi, jocurile si antrenamentele oamenilor stepei, obiceiurile vietii civile, vanatoarea, mestesugurile, toate vor putea fi vazute in cadrul acestui eveniment. Iar trupele de muzicieni si de teatru pirotehnic vor anima cum se cuvine serile de festival.

Iata programul complet al Festivalului:

Vineri, 22 iulie: Călătoria în timp
Este cea dintâi seară a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, când ne începem drumul, înapoi de-a lungul veacurilor, până în coloratul Ev Mediu, imaginându-ne Castelul așa cum era, tronând asupra orașului, cu ziduri mândre, apărate de ape, în zăngănit de arme și sunet dulce, de cântec la curte, alături de:
• Compania Dragonului (Transilvania)
• Vulturii din Țara Călatei (Cluj)
• Teutonii Transilvaniei (Mediaș)
• Deus Vult – Compania Grifonului de Aur (Oradea)
• Straja Cetății Mediaș
• Compania Ursului Brun (București)
• Șoiman Art (Sibiu)
• Nokors (București)
• Eyalet-ul de Timișoara
• Asociația Losonczy István (Timișoara)
• Hrafnabroethr (Timișoara)
• Teokratos (Slovacia)
• Cancelaria Voievodului Transilvaniei (Cluj)
• Cimpoierii din Transilvania
• Truverii (București)
• Peregrinii (Timișoara)
• Amor Flammis (Timișoara)
• Deep6 Project (Timișoara)
20:00 – Parada participanților: cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe; războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lancieri destoinici, pe cai mărunți și iuți; mercenari pedeștri, cu halebarde și tunuri de mână, tocmiți de Ioan de Hunedoara din întreaga Europă Centrală; trimiși ai Scaunului Papal; notarul voievodului Transilvaniei, împreună cu suita sa; războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu, de la varegii secolului al X-lea, până la soldații grei timurizi, vitejii maghiari ai Cetăților de Margine sau ostașii otomani.

Scena
21:00 – Cimpoierii din Transilvania – Minnesangeri la Castelul Huniade – Sosiți tocmai de la Castelul Corvinilor, invitați de însuși Ioan de Hunedoara, Cimpoierii vor încânta nobilimea și norodul, cu melodii, dintre cele mai vechi, în felurite limbi de pe întinsul pământului.
22:00 – Spectacol pirotehnic Deep6 Project – “A Coin for the Silver Wolf” – Poate vă așteptați ca, în această seară, să vă spunem povești cu domnițe și cavaleri, cu eroi ce iși dau viața pentru dragoste și regat, însă povestea ce urmează este a unui mercenar, un om ce nu pune preț decât pe aur și argint. Acest om fără scrupule ajunge să fie singura speranță a unui sat atacat de himere, creaturi ce nu pot fi înfrânte decât de săbiile de argint ale acestui străin.

Sâmbătă, 23 iulie: Marele Turnir al Castelului Huniade
Este ziua în care întrecerile și serbările sunt în centrul atenției! Și avem întreceri pentru toți, de la cei mai străluciți cavaleri, la oștenii de rând, rătăcitorii stepelor și, bineînțeles, pentru norodul timișorean, iubitul public al Festivalului! Și, așa cum se cade la un fastuos turnir, cântecele și voia bună se împletesc cu sunetul armelor, urmând ca întreaga seară să se încheie cu un BAL MASCAT medieval și povești misterioase, din negura timpului.

SCENA
13:00 – Fiare din Beci – Legende și oțel – prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale
14:00 – STARTUL ÎNTRECERILOR PENTRU PUBLIC! – Concurs de ținute cu temă medievală, Treasure Hunt
15:00 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea I: Asediul din 1551
15:30 – probe de sunet
20:00 – Dreptatea lumească: Judecata pentru furt și pedepsirea hoților de cai.

Deschiderea balului mascat!
20:30 – TRUVERII – „PEREGRINATIO” – o călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, în care publicul călător are ocazia să se întâlnească cu ritmuri din Transilvania, cu cântece închinate Sfintei Marii din secolul XIII din culegerea “Cantigas di Santa Maria” de Alfonso al X-lea sau “Libre Vermell de Montserrat”, muzica trubadurilor care animau curțile medievale, dar și tavernele vremii, cu dansuri precum tarantella si pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, povești de dragoste occitane, bretone și legende scandinave.
21:20 – Dreptatea bisericească: Un rug pentru un eretic.
21:30 – PEREGRINII – BALUL CASTELANILOR
Un spectacol inspirat din vechile legende și codexuri medievale. Peregrinii aduc cu ei sunetul tavernelor, dar și al sălilor de petrecere ale vechilor palate.
22: 25 – Anunțarea câștigătorilor concursurilor de ținute cu temă istorică și Treasure Hunt
22:30 – AMOR FLAMMIS – NOCTIS CARMINA
Un spectacol de teatru pirotehnic inspirat de legendele și superstițiile medievale despre demoni și vrăjitoare, o poveste venită din vremurile în care oamenii credeau în puterile întunericului. O saga luminată de jerbe de foc și însoțită de muzica vechilor barzi.

ARENELE DE TURNIR
14:00 – Întrecerea Oștenilor – Lupte pe puncte (Tap Fight) – dueluri și confruntări pe echipe
16:00 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea I: Deschiderea Turnirului și Probele de îndemânare (Culesul inelelor, Tăierea capetelor, Proba Turcului)
16:40 – Întrecerea Oștenilor – Proba de spadă și scut full contact (HMB Sword & Shield)
17:20 – Jocuri Nomade – Vulturii din Țara Călatei – Întreceri de cavalerie ușoară
18:00 – Întrecerea Oștenilor – Buhurt (ciocnire full contact între echipe de luptători în armură)
19:00 – Hastiludium – Tunirul Cavalerior – Partea a II-a: Turnirul cu Lancea
19:30 – Bătălia menestrelilor și jonglerilor
19:40 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea a III-a: Nachturnier și răsplătirea învingătorului

PIAȚA CASTELULUI
14:30 – Moment acustic Cimpoierii din Transilvania
16:00 – jonglerii, cu Deep6 Project
16:40 – Truverii – cântece și farse
18:00 – animații acustice și jonglerie, cu Peregrinii și Amor Flammis
Pe parcursul întregii zile, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise publicului. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să se distreze, încercându-și puterile și dibăcia la diverse jocuri medievale de bâlci: aruncarea inelelor la țintă, aruncarea bușteanului, sau trasul funiei.

“ORDA” – SATUL NOMAD
11:30 – Küreș – întreceri de lupte tătărești
14:00 – Concurs de tir cu arcul istoric , cu Nokors
16:00 – Eyalet-ul de Timișoara – atelier de Matrak (sport de luptă otoman)
17:45 – Vulturii din Țara Călatei – Kök Boru – joc de echipe, călare, din Asia Centrală
Pe parcursul zilei, în satul nomad, publicul va putea participa la ateliere de tir cu arcul recurbat, pictura și caligrafie, jocuri specifice culturii stepelor eurasiatice.

Duminică, 24 iulie: Lumea războiului medieval
Cea de-a treia zi a Festivalului este dedicată lumii confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic. De la ciocnirile cruciaților cu șarjele iuți ale arcașilor călare, la cumplitele baraje de artilerie din carele de război ale Evului Mediu Târziu, vă invităm să urmăriți pe viu pagini ale istoriei noastre, încheind călătoria cu momentul cuceririi Timișoarei de către Imperiul Otoman și, convențional, sfârșitul Epocii Medievale!

SCENA
12: 45 – Teutonii Transilvaniei și Vulturii din Țara Călatei – Cumani și Cavaleri Teutoni: O trecere prin istoria începutului secolului al XIII-lea
13:30 – Wagenburg: Noul tip de război din secolul al XV-lea (Toate grupurile de reconstituire a Evului Mediu Târziu) – BĂTĂLIE
14:30 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea II : Asediul din 1552
15:00 – Salutul grupurilor participante și încheierea Festivalului

PIAȚA CASTELULUI
12:30 – Peregrinii și Cimpoierii din Transilvania – animație cu cântece și jonglerii
14:00 – Truverii – Atelier de dansuri medievale

“ORDA” – SATUL NOMAD
12:00 – Nokors – Atelier de tir cu arcul istoric
13:00 – Hrafnabroethr – Supraviețuirea în sălbăticiile Evului Mediu Timpuriu: atelier interactiv de bushcraft viking și tehnici de supraviețuire în călătorie
13:30 – Eyalet-ul de Timișoara – Viața de curte la margine de imperiu: prezentarea a diverse momente cotidiene din viața de la curtea Pașei de TimișoaraInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cand vrei sa te prostesti, dar esti prea mare sa intri la locul de joaca pentru copii.

  2. Cum spui tu