Concert rock in memoria eroilor Revolutiei de la Timisoara. Trei trupe celebre urca pe scena din Piata Operei

TIMISOARA. Ziua de 20 decembrie este cea in care Timisoara a devenit primul oras din Romania de sub dictatura comunista. Pentru a-i comemora pe cei care au murit la Timisoara in decembrie 1989, Primaria ii invita pe timisoreni la concertul Rock for Revolution.

Prima trupa care urca pe scena, marti de la ora 18, este Sonatic, grup care in urma cu o luna a sarbatorit 10 ani de existenta. Sonatic are in prezent lansate doua albume: Sunt(2014), un material care a fost desemnat Best Romanian Rock Album 2014, in cadrul Maximum Rock Awards 2014, Iluzii(2016) si un EP, disponibile pe pagina trupei. Vor urca pe scena in urmatoarea componenta: Bogdan Racz – voce, Mihai Berdeiu – chitara electrica, Radu Racz – chitara bass si Sorin Ghinita – tobe.

CITESTE SI: Noi nu uitam! Scanteia Revolutiei de la Timisoara se aprindea in 15 Decembrie 1989, in Piata Maria

Pro Musica, una din trupele de legenda ale Timisoarei, infiintata acum 43 de ani, cu un lung si complex parcurs muzical a revenit pe scena dupa 21 de ani, intr-un concert aniversar, care a avut loc pe data de 5 octombrie 2014, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timisoara si care s-a bucurat de un mare succes in randul publicului de toate varstele. In 2015 au lansat in cadrul unui concert, in curtea Penitenciarului Popa Sapca, dublul DVD “41 – Live in Timisoara”. Ilie Stepan este liderul trupei si, impreuna cu Pro Musica, a scos LP-ul „Rock nr. 9“(1981) si albumul „Rockul baroc“(1986). La sfarsitul lui decembrie 1989, a compus imnul Revolutiei: „Timisoara“. A scris muzica pentru peste 90 de filme si piese de teatru. De asemenea, sub titulatura Stepan Project, a produs trei albume care compun trilogia „Sensul vietii“ (albumele sunt: „Sensul vietii“, „Undeva in Europa…“ si „Lumina“).


Pasarea Rock este un proiect nou si vechi, deopotriva. Un proiect nou, lansat pe piata muzicala din Romania (25 martie 2014, Bucuresti, Sala Palatului), dar si de scoala veche, cu membri fondatori care nu mai au nevoie de nicio introducere: Mircea Baniciu, Josef Kappl si Ovidiu Lipan Tandarica. Mircea Baniciu este vocea inconfundabila a Cantafabulelor, Josef Kappl este unul dintre compozitorii de geniu ai celui mai titrat album rock romanesc al tuturor timpurilor, iar Ovidiu Lipan-tandarica, spiritul viu si energia unui proiect foarte nou si vechi deopotriva.
Fiecare dintre cei trei a dezvoltat ample proiecte individuale, insa involuntar si irezistibil se simt atrasi de „formula” care i-a consacrat. Sunt muzicieni prodigiosi care, atunci cand se unesc intr-un proiect comun, dezlantuie “fiarele din fabule”.
Ajunsi la varsta maturitatii artistice, fiecare dintre cei trei au intelepciunea de a nu se rupe de trecut, ci de a cauta in experienta comuna a tineretii puterea si forta de a duce mai departe o poveste care a facut legenda, povestea trupei care i-a consacrat.

Ziua de 20 decembrie a insemnat iesirea intregii Timisoare in strada, ziua in care orasul nostru a devenit liber, dupa ce a platit cu sange acum 26 de ani libertatea unei natii. Prin hotarare de Consiliu Local, s-a declarat ziua de 20 decembrie, zi de importanta locala, ca fiind ” Zi a Timisoarei”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.