Concediul maternal va fi redus la jumatate, cu indemnizatie 85% din salariu

Indemnizatia de crestere a copilului se va acorda doar pentru un an. In plus, femeile care au soti cu un salariu bun pot sta acasa cat vor insa statul nu le mai da niciun ban.

Era clar ca se va scurta concediul de crestere a copilului, dar erau mai multe variante: 18, 16 sau 12 luni. Iata ca ministrul muncii Ioan Botis a primit luni avizul PDL pentru ultima varianta : 12 luni.

Cine se intoarce la munca din a 13-a luna va primi pe langa salariu, si un supliment lunar de 500 de lei.

Intrebarea este daca vor fi sau nu afectate mamele care sunt acum in concediu de crestere. Acest lucru depinde doar de forma pe care o va lua proiectul lucru pe care il va decide insa Guvernul.

„Ministrul muncii are sprijinul nostru pentru varianta propusa de dansul, aceasta varianta prevede pastrarea sumelor pentru care se da ajutorul pentru mame, timp de 12 luni, adica minim 600 de lei, nu mai mult de 3.400 de lei, in cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni”, a declarat vicepresedintele PDL Cristian Boureanu, dupa sedinta Biroului Politic National (BPN) al PDL.

El a aratat ca dezbaterile din BPN au fost in legatura cu pastrarea acestui cuantum, dar si cu perioada in care se va acorda aceasta suma.

Boureanu a aratat ca femeile care au curajul sa-si asume raspunderea unei decizii de a naste un copil si au servicii bune trebuie sa fie incurajate sa se intoarca la serviciu, primind o suma de 500 de lei lunar, pentru cele care se intorc in campul muncii dupa primele 12 luni.

Botis a precizat ca de indemnizatia de 500 de lei vor beneficia femeile care se intorc la munca in orice moment inaintea implinirii perioadei de concediu pentru cresterea copilului.

Momentan, indemnizatia se plateste mamelor aflate in concediu de crestere a copilului pe toata durata acestuia, in prezent, de doi ani de zile.

De la 1 iulie, cuantumul indemnizatiei, de 85% din salariul mamei, a fost redus cu 15%, urmand ca de la 1 ianuarie 2011 sa se revina la valoarea dinaintea taierii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...