Concedieri la STPT si continuarea redresarii societatii de transport pe metoda Robu, prin stergerea de datorii, anuntate de primarul Timisoarei Dominic Fritz

TIMISOARA. Primarul Dominic Fritz a anuntat ca planul de restructurare a Societatii de Transport Public Timisoara a fost depus la ANAF si asteapta stergerea de datorii, in paralel cu o serie de concedieri.

CITESTE SI: Avem schela cu flori in centrul Timisoarei, ce facem cu ea? Se cauta idei pentru organizarea de evenimente in ‘Pepiniera cu plante’ in acest an. Au inceput inscrierile

Astazi (vineri, n.r.) a depus STPT un plan de restructurare pe baza OUG 6/2019. Asta e o veste extraordinar de buna pentru transportul in comun din Timisoara. Pe scurt, inseamna ca in ultimele saptamani, STPT a reusit, cu ajutorul primariei, sa achite 46 milioane de lei din datorii restante. In schimb, ANAF va sterge peste 40 milioane lei din datorii istorice, iar o suma de 41 milioane lei va fi reesalonata timp de 7 ani. Acest lucru inseamna ca STPT poate sa aiba un nou inceput, impreuna cu managementul nou, impreuna cu achizitiile de flota de transport in comun. Acum are toate sansele sa se transforme intr-o companie de transport in comun moderna si viabila din punctul de vedere economic„, a declarat primarul Dominic Fritz.

Practic, edilul face apel la aceeasi metoda ca predecesorul sau Nicolae Robu, care la randul lui a apelat la ‘beneficiile’ Ordonantei Guvernului din 2019, pentru stergerea de datorii, cu conditia platii unei rate lunare pe un anumit termen. STPT insa, in 2020, s-a aflat in imposibilitatea continuarii platilor din cauza pandemiei de COVID. Ratele lunare la acel moment erau de 1,2 milioane lei.

Mingea este in curtea STPT si ma astept ca impreuna cu subventiile care vin din partea primariei, sa foloseasca acest noi inceput pentru a repune transportul in comun din Timisoara pe picioare. Datoriile sunt de 41 milioane de lei, care vor fi reesalonate timp de 7 ani. La inceput platile vor fi mai mici pentru ca acest plan de restructurare este un plan pe termen lung si in 3-5 ani o sa tot creasca marirea ratelor pentru ca pana atunci presupunem ca restructurarea si-a facut datoria si compania este mai sanatoasa„, a mai spus Dominic Fritz.

Primarul a precizat ca mai multi angajati ai STPT vor fi dati afara.

Acest plan de restructurare prevede si o restructurare a personalului si a organigramei si asta inseamna o reducere a personalului administrativ, dar in acelasi timp STPT va avea o crestere pe partea operativa, adica soferi, vatmani. (…) Tine de managementul STPT, dar va fi o restructurare serioasa pentru a fi clar ca trebuie sa aiba si efecte pozitive financiare, adica trebuie sa fie economii reale pe partea de personal„, a mai spus Fritz.

Cat priveste salariile angajatilor din STPT, primarul a spus ca se platesc prea multe ore suplimentare.

Momentan avem o problema ca se lucreaza cu foarte multe ore suplimentare. Cred ca atunci cand avem o crestere a numarului de soferi si vatmani, putem sa scadem si numarul orelor suplimentare. Dar in general, salariile, in acest domeniu, trebuie sa fie competitive. Care exact sunt acestea, este o decizie manageriala„, a mai spus Dominic Fritz.

Planul de restructurare pe 7 ani, aprobat deja de Consiliul Local, va trebui acceptat de catre ANAF.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Dan A. spune:

  Poate ca ceea ce se face nu pare corect, dar poate cineva oferi o solutie alternativa?

 2. Rumburak spune:

  coldtermul este solutia si la stpt, falimentarea si lichidarea societatii…

  • "Ceva e putred in Danemarca" spune:

   In acest ritm al propunerilor, „pas cu pas ” vom falimenta, Aquatimul, …. si…. In final , și p.m.t.-ul.

 3. Rumburel spune:

  Cum sa mearga bine la stpt daca au angajati in posturi cheie oameni cu facultatea de agronomie sau altele care nu au deloc de a face cu managmentul transportului in comun , se fac numiri in posturi pe pile si prietenii cu salarii cine stie.
  Tot cei fara pile o sa fie dati afara si pupazoii raman . Nu o sa fie niciodata bine la stpt asta sa va fie clar. Prebuie elimi at putregaiul prima data.

 4. Viorel spune:

  Si tu Loto 6/49 cred ca esti angajatul Stpt-ului profesorule de limba romana care esti…

 5. Dorel spune:

  Oare restructurarile il includ si pe liderul de sindicat care vine tot trotilat la munca este interesat doar de salariul lui,al familiei si a celorlalti lideri de sindicat? In timp ce muncitorii avem salarii mizere si lucram ca in evul mediu? Sa se mai reduca din masinile de serviciu ale sefilor care sant folosite in scopuri personale pa banii stpt. Poate sa vina orice director pentru ca sant anturaje si persoane care stiu cum sa il manipuleze si sa cada tot in picioare cu slujbele la adapost.

 6. Romeo spune:

  De ce nu închideți societatea? Cum s au ajuns la acele datorii? Numiri politice pe posturile de conducere, toți agramatii care la rândul lor angajează curvele și obligațiile de partid! Marș!