Noutati :

Comunitatea maghiara din Timisoara, jignita de intentia primarului Nicolae Robu de a pune o statuie in Piata Balcescu

29 iulie, 2013 - 06:53 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
10

TIMISOARA. Ungurii din Timisoara ii atrag atentia primarului Nicolae Robu ca risca sa isi bata joc de o intreaga comunitate prin decizia de a amplasa monumentul numit „Coloana Fidelitatii” in intersectia din Piata Balcescu, imediat dupa reamenajare.

Lucrarile la intersectie vor incepe in aproximativ 2 saptamani, iar din toamna, Robu vrea sa puna chiar in mijlocul acesteia Monumentul Fidelitatii, o statuie simbol pentru maghiarii din Timisoara.

Reprezentantii Uniunii Democrat Maghiare din Romania, filiala Timis, i-au trimis o scrisoare deschisa primarului Nicolae Robu, prin care isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia edilului.

Printre altele, ungurii ii amintesc edilului istoria Timisoarei si ii atrag atentia ca gestul acestuia de a pune monumentul in intersectie nu ajuta deloc imaginea Timisoarei moderne. Mai mult, semnificatia gestului pericliteaza obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana. In plus, spun ei, lezeaza demnitatea maghiarilor din Timisoara.

„Reinstalarea monumentului echivaleaza cu negarea diversitatii, a respectului etnic si al realizarilor pozitive ale trecutului comun. Prin urmare va adresam solicitarea de a va retrage initiativa si de a nu plasa in spatiul public un simbol care este jignitor pentru comunitatea maghiara a orasului”, se arata in scrisoarea deschisa.

Redam textul intregii scrisori:

„Domnului Primar Nicolae Robu
Primaria Municipiului Timisoara, Romania
Stimate Domnule Primar!

Am aflat despre intentia Dvs., publicata pe 26 iulie, legata de lucrarile publice ce au ca scop modernizarea pietei ce poarta numele lui Nicolae Balcescu, de a ridica in centrul sensului girator ce urmeaza a fi realizat in piata, „Coloana Fidelitatii”, daruita in 1853 Timisoarei de catre imparatul Francisc Iosif I ca semn al recunostintei sale pentru rezistenta manifestata in timpul Revolutiei si luptei pentru libertate din 1848-49. Presupunem ca sunteti informat despre faptul ca in forma sa originala, monumentul preamarea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populatiei orasului fata de casa de Habsburg, iar revolutionarii maghiari erau reprezentati de personaje hidoase. De asemenea, cu siguranta aveti cunostinta despre faptul ca la insistentele populatiei maghiare a orasului, in 1855, figurile monstruoase au fost indepartate, iar in 1936, autoritatile romane din acel timp au mutat monumentul in cimitirul din Calea Lipovei.

Noi, conducatorii UDMR din judetul Timis, in calitate de reprezentanti ai comunitatii maghiare din oras si din judet, luam act cu profunda ingrijorare si respingem hotarat aceasta initiativa, care reinvie idei si principii depasite, de asemenea, lezeaza demnitatea maghiarilor din oras, din judet, din regiune si din intreaga Romanie. In opinia noastra, gestul reinstalarii monumentului nu contribuie in niciun fel la imaginea Timisoarei moderne, cel mai mare oras al portiunii occidentale a tarii, iar semnificatia lui pericliteaza obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana, pentru care candideaza orasul. In Europa secolului al XXI-lea nu putem fi competitivi cu principii din secolul al XIX-lea, iar Banatul, renumit pentru toleranta sa etnica nu isi poate permite sa-i fie pusa sub semnul intrebarii alinierea la valorile Europei.

Minoritatile etnice autohtone din Banat, ca si intelegerea si respectul reciproc aparut intre ele in cursul traditiilor si convietuirii seculare sunt niste valori ale meleagurilor noastre, care le deosebesc de celelalte regiuni ale tarii si care au contribuit semnificativ la dezvoltarea judetului si orasului in care traim. Reinstalarea monumentului echivaleaza cu negarea diversitatii, a respectului etnic si al realizarilor pozitive ale trecutului comun. Prin urmare va adresam solicitarea de a va retrage initiativa si de a nu plasa in spatiul public un simbol care este jignitor pentru comunitatea maghiara a orasului.

Timisoara,
29. 07.2013

Halász Ferenc,
Presedinte, UDMR Timis

Molnár Zsolt,
Deputat UDMR in Parlament”

Lucrarile la intersectia din Piata Balcescu vor incepe in aproximativ 2 saptamani, aprecia, vineri, edilul-sef al orasului. Marti, reprezentantii Primariei Timisoara vor preda amplasamentul firmei castigatoare a licitatiei, care in perioada urmatoare va deschide santierul.

CITESTE SI: Se deschide santierul in intersectia din Piata Balcescu din Timisoara! Primaria inchide complet traficul!

CITESTE SI: Societatea Timisoara cere mutarea monumentelor din cimitire in pietele publice din oras. Vrea sa scape si de acvariul din Piata OpereiInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 10comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. robu nu stie cum va arata piata Balcescu dar el stie ce statuie sa puna in mijloc chiar daca va incurca vizibilitatea participantilor in trafic

 2. Ungurii isi cam neaga trecutul si nu il accepta nici acum in secolul XXI.6B1

 3. Si „comunitatea romana”este jignita de cererea lui Laszlo Tokes adresata premierului maghiar de oferire a „protectoratului”maghiar asupra Transilvaniei.

  • Din pacate si comunitatea maghiara e jignita de actiunile domnului Tokes. Este o rusine pentru noi toti.

   • nu ca cei din udmr ar fi diferiti. ca cetatean roman de etnie maghiara imi este rusine de politicienii care ar trebui sa ne reprezinte. pdl, psd, pnl, udmr, tokes, toti o apa si un pamant… incing spiritele aiurea. ce ar fi sa lasam nationalismele la o parte si sa ne vedem de treaba? treaba aia… stiti voi… sa facem din romania o tara in care sa vrem sa traim cu totii.

 4. Ar trebui sa lase zona verde.

  • O idee foarte buna Marius. Si ronduri de flori bine intretinute. Tot felul de amenajari sofisticate ar reduce vizibilitatea conducatorilor auto si a vatmanilor. Mai ales ca probabil vor disparea din copaci.

 5. Imi displace profund sa discut despre un subiect de factura nationalista, dar fiind in joc unul dintre monumentele de marca ale Timisoarei imi calc pe suflet…
  Vorbim despre respect fata de pluriculturalism si despre respectul reciproc intre nationalitatile conlocuitoare, dar numai cand e vorba de ceva ce doresc romanii. Cand vorbim de ce-si doresc maghiarii totul se schimba. Ma intreb daca D-ul Halas s-a intrebat vreodata daca pe romanii, germanii, sarbii si cehii din banat ii deranjeaza placa comemorativa de pe casa Generalului Klapka, unul dintre conducatorii militari ai armatei revolutionare maghiare, mare ucigas de natiuni conlocuitoare in numele libertatii. D-ul Halas n-a sarit in sus ca ars cand maghiarii din Arad au cerut ca statuia Ungariei + cei 13 generali (o statuie superba de altfel) a fost adusa in oras din unitatea militara din acelasi oras si asezata cu respectful cuvenit, la loc de cinste. Pacat ca a trebuit sa vina primul ministru maghiar in Romania, ca sa se trezeasca spiritul nationalist adormit al d-ului Halas. Pentru atitudinea afisata ar trebui sa reprezentati Odorheiul Secuiesc, nu Timisoara.
  D-lor oficiali ai statului roman, de natinalitate maghiari, nu uitati ca sunteti platiti din banii nostrii, ai timisorenilor, indiferent ca suntem maghiari, romani, germane, sarbi, etc. si ca noi suntem toleranti si iubim arta, iar nu ineptiile voastre nationaliste, dar suntem tolerant pana calcati in picioare bunul simt si respectul fata de cultura. Monumentul Fidelitatii reprezinta in primul rand un act de cultura (greu de inteles, nu-i asa, pentru un sovin) si un act de respect fata de cetatenii orasului (fie ei germani, evrei, sarbi sau romani si chiar si maghiari, da D-ule Halas, printre aparatorii cetatii au fost si maghiari – mai cititi D-ule Halas ca sa va convingeti…) care au aparat cetatea Timisoarei, adica civilizatia, de hoardele scelerate ale revolutionarilor maghiari. Daca cetatea ar fi cazut atunci, cu siguranta ca ar fi urmat masacrele cu care armata revolutionara maghiara obisnuise deja aceasta parte de Europa. Apropo, ma intreb daca stiati d-ule Halas ca armata revolutionara maghiara avea foarte multi mercenari in cadrul ei si era condusa de generali nemaghiari (cati din cei 13 generali erau maghiari, stiti d-ule Halas?), Klapka, Bem, va spun ceva?
  Totusi am rezistat si imparatul Franz Iosef ne-a cinstit decorandu-ne orasul cu un monument. De asta Timisoara a ramas un oras regal si liber. D-ule Primar va rugam nu privati cetatea de un superb monument, fie el si ciuntit, pentru ca 2 personaje, care au pretentia ca reprezinta comunitatea maghiara din Timisoara cea toleranta, sa primeasca satisfactie

 6. Nu doresc polemici,respect pe toata lumea, insa ca banatean si timisorean nu sunt deacord cu initiativa maghiarilor, nu sunt deacord cu cererile lor si punct. Acesti asa zisi reprezentanti sunt liberi sa plece unde pofetesc, sau sa fie mai maleabili.

 7. UDMR nu reprezinta comunitatea maghiara. Pe langa asta, ar trebui sa recunoasca istoria si gata.