Noutati :

Comuna Mosnita Noua a deschis primul centru de colectare separata a deseurilor din zona periurbana a Timisoarei. Foto si video

19 august, 2020 - 03:50 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
2

TIMIS. Acest centru a fost infiintat conform prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, este unic in aceasta forma in judetul Timis, si poate fi luat ca investitie pilot pentru celelalte comune. Scopul sau este colectarea cat mai selectiva a deseurilor aruncate de catre cetatenii comunei Mosnita Noua, dar si de imbunatatire a efectelor asupra mediului.

Comuna Mosnita Noua a inaugurat propriul centru de colectare separata a deseurilor, situat pe strada Erou Briciu Leontin, nr. 84, Mosnita Noua. Primaria a instalat containere in care pot fi depuse deseuri de toate tipurile, cu exceptia celor menajere, respectiv plastice, care sunt colectate direct de la casele oamenilor. Aici au fost investite aproximativ 200.000 de lei in amenajarea platformei, respectiv in achizitia unui compactor de hartie si carton si a containerelor pentru deseuri voluminoase, periculoase, pentru baterii, materiale textile, dar si pentru medicamente expirate.

Compania RETIM Ecologic Service SA asigura colectarea si transportul deseurilor din containerele centrului catre operatorii specializati in fluxurile de reciclare, neutralizare sau depozitare.

Persoanele fizice care au domiciliul în comuna Mosnita Noua (localitatile Mosnita Noua, Mosnita Veche, Albina, Rudicica si UrsenI) sau care detin in proprietate un imobil pe raza comunei pot depune aici gratuit mai multe tipuri de deseuri: deseuri periculoase, materiale textile, bunuri reutilizabile, ambalaje metalice, obiecte de uz caznic, sticla, deseuri electrice/electrocasnice si electronice, materiale plastice, hârtie si carton, lemn si mobilier, deseuri vegetale, dar si deseuri provenind din constructii/amenajari care nu necesita autorizatie de construire.

La poarta cetateniii vor trebui sa prezinte buletinul de identitate pentru a fi verificati daca provin din localitatile apartinatoare comunei, iar mai apoi sunt asistati de angajatii centrului pentru a descarca deseurile si a le depune in containerele potrivite.

Regulamentul de functionare al centrului este afisat la intrare, astfel ca oamenii pot consulta cu usurinta toate detaliile. Sunt specificate categoriile de deseuri ce pot fi aduse la centru, dar si cantitatile care pot fi preluate gratuit.

Pentru noi este primul pas pe care l-am facut spre normalitate, gandindu-ne ca era mare nevoie de aceasta platforma. Se deversau foarte multe deseuri pe domeniul public in Mosnita Noua si costurile pentru a le lua se ridicau la de 5-6 ori mai mult decat a costat aceasta platforma. Noi aveam campanii in care ne costa aproximativ 100.000 de lei sa adunam aceste deseuri pe care oamenii, poate si in lipsa acestui depozit, le puneau pe domeniul public. Acum, cred ca e momentul ca si oamenii sa inteleaga ca am facut si acest lucru, am dat startul de a duce deseurile acolo unde este locul lor, asa, pe fractii, cum le avem noi in aceste containere, pentru ca ele sa poata fi reciclate. De astazi incepand nu mai au scuze sa lase gunoiul pe domeniul public, iar politia locala va amenda, si amenzile sunt mari. Avem depozitul si ii indemn sa aduca deseurile aici„, a declarat Florin Bucur, primarul comunei Mosnita Noua.

Program: centrul de colectare va fi inchis lunea, in timp ce marti, miercuri si joi va functiona intre orele 9.00 si 17.00. Vineri va fi din nou inchis, iar sambata programul este de numai 5 ore, intre 9.00 si 14.00.

 

In Timisoara exista patru astfel de centre, deschise de Primaria Timisoara impreuna cu RETIM Ecologic Service SA si care functioneaza dupa urmatorul program.

1. Calea Torontalului, nr. 94 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
2. Calea Mosnitei, nr. 2-4 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
3. Str. Avram Imbroane, nr. 70 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
4. Calea Chisodei, Str. Mile Carpenisan, nr 3 ( L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00 )

Video: George StefanitaInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Faceti un reportaj si la Dumbravita cu deponeul de langa incubatorul de afaceri, arata ca in evul mediu fata de cel din Mosnita Noua

  2. La centrul de colectare de pe Chisodei sunt cam obraznici angajatii in sensul ca isi cer „dreptul” …..am mers cu masina proprie , am descarcat singur iar la sfarsit au cerut ceva de genul „sefu’ ceva de un suc ? Sa nu te mai trecem in registru……”