Opinia Timisoarei

Comuna Dumbravita din judetul Timis se dezvolta pe bani europeni

TIMIS. Incubator de afaceri, linie de troleibuz si extindere canalizare. Sunt doar cateva proiecte de care beneficiaza una dintre cele mai bogate commune din Timis: Dumbravita!

Cinci proiecte transfrontaliere a reusit Primaria Dumbravita sa castige anul trecut din cele sapte depuse. “ Hotspot WI-FI”, este denumirea unui  proiect avand o valoare totala de 55. 010 de euro. Prin acesta se va oferi internet gratuit in zona centrala a comunei. Un alt proiect, intitulat “Drumuri europene pentru a facilita accesul intre localitatile Dumbravita si Balastya” (in valoare totala de 271.190 de euro), vizeaza realizarea proiectului tehnic pentru mai multe strazi din Dumbravita.

Proiectul ”Ajutor European pentru sanatatea comunitatilor din Dumbravita si Derekegyhaz”  (in valoare totala de  96.880 euro) are ca finalitate implementarea unui sistem pentru apelurile de urgenta. Alte doua proiecte castigate de catre Primaria Dumbravita, “Centrul euroregional de excelenta ”,  in valoare totala de 70.920 euro si “ Colaborare transfrontaliera pentru imbunatatirea mediului de afaceri”, in valoare totala de 37.540 euro, vor dezvolta relatiile transfrontaliere intre tineri, respectiv mediul de afaceri. In curand urmeaza a se semna aceste contracte de finantare si a se trece la implementarea lor.

Colaborarea cu Municipiul Timisoara a dat roade, in sensul ca in acest an se vor implementa doua proiecte in parteneriat, castigate prin Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Vest. Este vorba de proiectul “Structuri locale pentru sprijinirea afacerilor in Comuna Dumbravita – Incubator de afaceri “ in valoare de  4.840.672,15  lei.

Incubatorul de afaceri de la Dumbravita urmareste sa contribuie la sprijinirea demararii unor afaceri si va cuprinde spatii destinate productiei si serviciilor. Al doilea proiect , “Extindere retea troleibuz Dumbravita (Accesibilizarea  zonei prin  extinderea retelei de troleibuze Timisoara – Dumbravita)”, in valoare  13.742.178,31 lei, va conecta comuna la transportul urban timisorean.

In decembrie 2011, tot la ADR Vest, prin Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Crestere Timisoara, cele doua localitati au depus un proiect comun cu titlul “Centru de zi pentru ingrijirea copiilor in comuna Dumbravita“, in valoare de  7.898.468,40 lei.

De asemenea, un proiect foarte important a fost castigat in anul 2011 prin Programul de finantare al Administratia  Fondului de Mediu: “Extinderea retelei de canalizare a apelor uzate menajere din Comuna Dumbravita”.

Acest proiect este in valoare de 1.360.142 euro si va rezolva in mare parte obiectivele propuse privind sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, protectia resurselor de apa, canalizare si statii de epurare.

Exit mobile version