Companiile din Timis ‘scot’ someri pe banda rulanta. Desi sute de firme se inchid in fiecare an, alte investitii conduc la crearea de locuri de munca

Situatia nu este deloc roz pe malurile Begai. Sute de firme isi suspenda activitatea sau intra in insolventa in fiecare an, iar recesiunea a pus serios umarul la treaba in acest sens. Problema cea mai grava a inchiderii companiilor o reprezinta disponibilizarile. Sute de timiseni devin someri si isi cauta norocul la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cu toate acestea, in ultimii doi ani, numarul locurilor de munca dezvoltate in judet nu este deloc de unul de neglijat, fapt ce contribuie la pastrarea unei rate a somajului inca scazute in Timis.

Situatia firmelor

Anul trecut, pana in luna noiembrie, 625 de firme timisene si-au suspendat activitatea. Numarul este mult mai mare decat cel din 2011, cand 538 de companii au facut acest lucru, adica o diferenta de peste 16 la suta. Tot la capitolul probleme la societati, numarul firmelor dizolvate, a crescut de la 546 in 2011, la 815 in 2012. in aceeasi nota, radierile au condus la o subtiere a companiilor care contribuie la PIB-ul local, de la 1.837 in 2011, la 1.750 in 2012. Mai mult, 345 de firme au intrat in insolventa in primele zece luni din 2011, si 377 in aceeasi perioada din 2012.

Investitii

Una dintre bilele albe din economia banateana o reprezinta faptul ca, in ultimii doi ani, 2011-2012, Timisul a reusit sa ajunga in topul judetelor cu cele mai multe locuri de munca create, cu aproximativ 2.000 de slujbe infiintate. Pozitionarea aceasta se explica prin faptul ca in Timis, investitiile, atat romane, cat si straine, au crescut, judetul clasandu-se in primele 15 la nivel national.

Aceasta este si explicatia pentru care rata somajului, de 1.7% in Timis, se numara printre cele mai scazute din tara. Numarul persoanelor disponibilizate a fost, in ultimii ani, de cateva mii, dar absorbite in campul muncii intr-o perioada nu foarte lunga de timp, dat fiind faptul ca rata somajului a fost constanta pe intreg parcursul anului 2012.

In judetul Timis, din 1991 pana in 2012 au fost inmatriculate aproape 50.000 de societati. Dintre acestea, aproape 30.000 de firme au fost radiate. Cei mai multi operatori economici care au fost stersi din Registrul Comertului sunt SRL-uri, fiind urmati de Persoanele Fizice Autorizate, cu aproape 7.500 de radieri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.