Noutati :

Comoara Banatului din Sopotu Vechi: De la descoperirile cautatorilor de aur la monede romane si alte minunatii. FOTO!

23 noiembrie, 2014 - 09:15 AM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: SOCIAL
6

Multe si minunate sunt tainele pe care le ascund meleagurile de pe Valea Almajului. Din pacate, putine sunt descoperite. Si mai putine sunt cele care ajung sa poata fi aflate sau admirate de toata lumea. Izolarea, dar si dezinteresul celor care ar putea sa le promoveze le fac sa ramana adevarate comori ascunse, descoperite doar de drumetul indraznet sau de cei care stiu sa le aprecieze atat de mult incat le cauta cu tot dinadinsul.

Intr-o casa obisnuita din localitatea Sopotul Vechi, invatatorul Gheorghe Rancu Bodrog, dupa 48 de ani de activitate in invatamant,  a deschis un muzeu: Colectia Privata de Arheologie si Etnografie Almajul.

Bijuteriile au ajuns in muzeu azvarlite peste poarta

Este un muzeu aparte, in care fiecare exponat are povestea lui, iar diversitatea acestora este uimitoare. De la monede romane la flori de mina, de la costume populare la fragmente din epoca bronzului, de la unelte agricole la sute de fotografii si carti. Au fost adunate intr-o viata de om, cu pasiune si incapatanare. Invatatorul isi amintese ca, pe vremea cand mergea prin inspectii in scolile din zona, dascalitele il imbiau cu cate o sticla de palinca sau cate ceva de-ale gurii, ca sa fie mai indulgent. Nu s-a lasat induplecat niciodata si nu a luat nimic. Singurele lucruri care-i castiga bunavointa erau artefactele de tot felul, descoperite in timpul muncilor agricole sau prin podurile si camarile strabunicilor. Iar, pentru ca multe dintre aceste comori nu erau deloc apreciate asa cum se cuvine de urmasii dornici sa faca o curatenie mare, invatatorul a dat sfoara in tara: oricine are de aruncat o scoarta veche, cartile bunicilor, poze in care nici nu mai stie cine apare sau tot felul de unelte sa nu o faca. Sa le aduca si sa i le lase pe treptele casei. Asa au ajuns la el multe din exponatele muzeului de acum.

Printre ele, pretioasele icoane pe sticla.

„Am in colectie 67 de icoane pe sticla. Pe vremea lui Ceausescu am primit o oferta de 100 de marci pentru fiecare. M-am gandit: banii se duc, da-i incolo. Eu cu astea raman, si dupa mine vor ramane, copiilor …” explica pentru opiniatimisoarei.ro Gheorghe Rancu Bodrog.

Epoca bronzului ocupa o vitrina, la fel si cea a bronzului. Taisuri de piatra, ciocane, bratari de bronz, lanturi.

Epoca romana e bogat reprezentata in muzeul deschis in casa invatatorului. Colectia cuprinde 176 de monede, dar si alte obiecte din acea epoca, de la fragmente de vase la pietre din pardoseala bailor , la unelte sau bucati de arme. Un fragment ruginit, ce pare, la prima vedere, o cheie veche sau vreo unealta din gospodarie se dovedeste a fi un exponat ce a vazut, la vremea lui, adevarate legende: este, de fapt, capatul stindardului unei legiuni romane.

Printre costume populare apar si cateva uniforme. Una dintre ele, neagra, are o poveste aparte.

„Asta este uniforma de parada a minerilor. La 1880 minerii din Anina aveau uniforma de parada. Au niste petlite, cu ciocanul si ce mai aveau ei acolo … e asa cum am primit-o, nu am intervenit pe ea pentru ca nu am avut de ce”, adauga invatatorul.

In total 2317 exponate sunt adapostite in cele trei incaperi ale colectiei private de arheologie si etnografie, iar invatatorul e sigur ca va reusi sa-si imbogateasca intreaga colectie.  Stie povestea fiecarui exponat, inclusiv a sutelor de fotografii. Iar daca unele dintre ele au fost lasate pe treptele casei si nimeni nu mai stie cine sunte personajele imortalizate in ele, pe verso apare macar data in care a intrat in colectie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Felicitari Domnului Invatator pentru staruinta in a descoperi elemente din trecutul nostru si de a le aranja intr-un muzeu! Contribuie la educarea tinerilor, in trezirea sentimentelor de pretuire a muncii unui dascal in ce priveste rolul sau de APOSTOL in comunitate.
  Sa-i dea Domnul sanatate pentru a se bucura de cat mai multe vizite in Muzeul sau din Sopotu Vechi, care ar putea sa-l promoveze, pentru ca exponatele acestuia sa nu ramana doar adevarate comori ascunse.
  Pretuire si Respect, domnule Rancu!

 2. Felicitari Dle invatator.Cred in Dvs.pentru a instrui si pe mose-
  nitori de a duce mai departe acest muzeu.

 3. In articol sunt doua greseli: in Valea Almajului (ca oriunde in Banat), nu exista palinca ci RACHIE (tuica) ! 2- inainte de ‘90 , riscul de a trece granita cu 67 de icoane era enorm si cred ca e vorba de o fabulatie a tov.invatator !

 4. Oare de ce noi romanii ca nație întotdeauna căutam lucrurile care din necunoshtintza sau o pura banala greșeala cineva le etalează pe hârtie sau sticla
  Lucrurile făcute de acest om trebuie luate ca atare iar lui un respect shi mulțumiri fără margini
  Dacă poți aduce completări o poți face fără a spune ca a greșit ceva
  Felicitări d-lui învățător shi mi-as dorii f f f mult sa ajung sa le vad
  P.S. Romani de pretutindeni nu mai căutați Greșelile altora, Luați-le ca atare analizatile, completați corecturi frumoase shi nu va mai urâți aproapele

 5. Epoca bronzului ocupa o vitrina, la fel si cea a bronzului….mai corectează înainte de a face public articolul…de profesor, numai bine și multă sănătate

 6. PALINCA în Almăj? Eu spun că-i răchie… O’ nu?