Noutati :

Comisia Europeana a decis intreruperea temporara platilor pentru infrastructura

20 iunie, 2011 - 08:11 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Comisia Europeana a decis intreruperea temporara a platilor pentru Axa 2 – imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport – a Programului Operational Regional. Motivul: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare.

Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea urmatoarelor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a Programului Operational Regional:

* Reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman

* Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman

* Modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov

* Modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau-UAT Comuna Mereni.

Potrivit MDRT, in Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare. Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 – imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport – a Programului Operational Regional pana la indeplinirea masurilor propuse Romaniei de Comisia Europeana.

Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate). Dupa aceasta etapa de verificare care se va desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane vor transmite Comisiei Europene concluziile verificarilor si propuneri de actiune. in urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente.

In acelasi timp, CE a cerut Romaniei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile.

Presedintele Traian Basescu avertiza la inceputul acestei luni asupra posibilitatii ca Romania sa ajunga in situatia de suspendare temporara a utilizarii banilor europeni daca nu rezolva problemele existente in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor UE. in sedinta de Guvern, seful statului a vorbit despre coruptia de la nivelul judetelor, unde a presedintii CJ „stapanesc” judetul in „familii transpartinice”, si a adaugat ca in zilele urmatoare va aparea un raport care va arata ceea ce s-a intamplat in judete cu proiectele aprobate din bani europeni.

„Cea mai puternica proba o avem in raportul pe care o sa-l avem in zilele urmatoare, sa vedem ce s-a intamplat in multe dintre judete cu proiectele finantate din bani europeni. Ministerele aproba proiectele, se dau pe mana consiliilor judetene pentru executie si vedem pe urma ce iese. Perspectiva este sa avem o suspendare temporara de utilizare a banilor pana cand gasim solutii”, a spus Basescu.

Presedintele a pledat astfel pentru reorganizarea administrativa a tarii, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...