Opinia Timisoarei

Colterm ingropata definitiv de Primaria Timisoara? Intr-un haos total, Dominic Fritz anunta ca vom plati factura la o firma noua care va distribui apa calda si caldura, dar nu stim pe cati bani: ‘Firma este Uzina… nu stiu, nu mai stiu ce nume i-am dat. Nu este rolul meu acuma sa scot din burta astfel de cifre’

TIMISOARA. Cu un picior in groapa, Colterm primeste ceea ce ar putea sa fie lovitura finala chiar din partea Primariei Timisoara. La finalul lunii iunie urmeaza sa expire contractul de delegare a gestiunii serviciilor de productie si distributie a agentului termic, iar primarul a anuntat ca nu il va mai prelungi.

Dominic Fritz, fara sa ofere aproape niciun detaliu, a anuntat doar ca cele doua servicii urmeaza sa fie separate, astfel incat Colterm va face, incepand din vara, doar productie, in timp ce o noua firma a primariei, infiintata in 2022, va prelua partea de distributie a agentului termic.

CITESTE SI: Dupa zona Traian, vom avea concept de regenerare urbana integrata si in Piata Doina. Primaria Timisoara cumpara un nou studiu, care sa inceapa cu realizarea unei pagini de FB si a unui site 

Solutia pe care o propunem este ca la Colterm sa se concentreze pe productie, adica pe activitatea de baza, in cele doua CET-uri, iar distributia si furnizarea efectiva a agentului termic catre populatie sa fie facuta de o alta companie a Primariei Timisoara.

Avem deja, de anul trecut, infiintate doua companii, una dintre ele o pregatim acum pentru a putea prelua acest serviciu, un serviciu care va permite si un alt mod de facturare, de relationare cu clientii, de digitalizare, pentru ca atunci cand putem sa incepem de la un nou punct, putem sa si imbunatatim serviciile pentru cetateni.

Nu vorbim doar de o chestie pe hartie, bineinteles ca va fi, adica toata retea, inclusiv cu angajati, va trece la o alta firma. Firma este Uzina…nu stiu, nu mai stiu ce nume i-am dat, poate mai dam si un alt nume. Avem o firma infiintata de anul trecut, doua firme chiar, si acum analizam mai multe optiuni, dar na, important e ca da, va fi o firma reala, cu angajati, cu munca„, a spus primarul Dominic Fritz.

Intrebat cum vor fi reduse pierderile tehnologice, odata ce distributia va fi realizata de noua firma a primariei, edilul a vorbit despre retehnologizare si despre importanta despartirii celor doua contracte.

Pierderile vor exista intr-o alta forma. Adica noi cumparam agentul termic de la usa fabricii si, ce ajunge la oameni in casa si pana cand facturam, binenteles ca aceste pierderi vor fi suportate de aceasta firma noua. Si de firma, si de primarie. Binenteles ca tocmai asta e toata ideea, cu aceasta firma putem avea multe alte oportunitati de a eficientiza aceasta retea si putem sa stim exact ce am cumparat si ce am livrat. Nu mai asteptam un an jumatate sa ne dea cineva un raport, un bilant energetic, sa ne spuna uite, 100 de milioane am pierdut. Vom vedea in fiecare zi ce cumparam, la poarta fabricii. Aceste pierderi vor fi atunci cand vor fi, dar prezumtia este ca aceste pierderi vor fi mult mai mici.

Stim foarte bine ca acest bilant energetic si aceste pierderi au fost facute in fiecare an tocmai ca sa acopere toate pierderile la Colterm si, in viitor, le vom controla mult mai bine, si, pentru ca nu le mai plateste altcineva, Colterm poate nu are niciun interes sa intervina intr-o avarie sau nu stiu ce, acuma fiind tocmai separate cele doua lucruri, va fi un stimul mult mai clar pentru acest lucru, pentru interventii„, a adaugat Fritz.

Intrebat cu insistenta de catre jurnalisti ce costuri implica noua companie a primariei, incepand de la preluarea retelei si intretinerea ei si terminand cu sumele prevazute pentru salarizarea angajatilor si functionarea companiei, Fritz a continuat sa vorbeasca despre… noile tehnologii pe care spera sa le implementeze, daca va castiga vreun proiect european, si a insistat ca nu e momentul si ‘rolul meu acuma sa scot din burta astfel de cifre‘.

Cu alte cuvinte, decizia capitala anuntata de Dominic Fritz nu are la baza niciun calcul, niciun studiu de fundamentare.

Colterm nu poate investi in tehnologii noi si nicio firma nu va vinde termie la Colterm. Singura varianta sa cumparam alte tehnologii este sa cumparam agent termic la poarta fabricii si sa rupem productia de distributie, pentru ca doar asa putem sa distribuim un agent termic care este produs si prin alte tehnologii si nu prin tehnologii vechi.

Astazi este momentul in care am facut acest anunt, ca contractul expira la sfarsitul lui iunie. Pentru cele doua noi contracte, unul pentru Coltem, alt contract pentru distributie vor fi facute, vor trebui facute, legal, studii de fundamentare si asa mai departe, nu este rolul meu acuma sa scot din burta astfel de cifre. Ce este clar este, ca si orice schimbare, si aceasta schimbare va necesita o investitie, ca si orice schimbare, si aceasta schimbare va necesita un efort, un efort chiar mare si din partea Primariei, dar, inca o data, daca nu rupem pisica, sa rupem productia de la distributie, nu vom avea niciodata capacitatea de a investi in tehnologii noi, pentru ca momentan Colterm nu poate accesa orice fel de tehnologie noua prin fonduri europene„, a raspuns edilul intrebarilor legate de cati bani vor costa toate aceste modificari.

Edilul nu a putut spune nici daca noua companie va fi obligata sa cumpere agentul termic de la Colterm, si, desi in mai putin de doua luni ar trebui sa fie facute toate schimbarile, primarul nu pare deloc presat de timp. Ba chiar a anuntat Primaria ar putea infiinta o noua firma care sa produca agent termic, la concurenta cu Colterm.

Noua firma poate sa cumpere agentul termic atat de la Colterm, cat si de la orice alt producator, care poate fi, iarasi, o alta firma a primariei. Nimeni nu face contracte cu Colterm. Nimeni nu investeste in ceva in care partenerul este in insolventa. Facem un nou contract de delegare, de productie. Noi vrem sa sustinem Colterm si, in continuare, Colterm poate sa produca la un pret concurential, dar nu lasam Colterm pe strada. Facem un nou contract, dar pe productie.

Noul contract de delegare pe productie va fi incheiat cu Colterm. Orice din aceste schimbari, de aceea spun, acuma nu scot eu din burta…este un proces…nu este ca maine, dintr-o data, o sa avem o noua companie care este in stare sa produca. Nu vom avea maine o noua companie care sa produca energie termica in Timisoara. Tehnic, nu este posibil. Astea sunt niste procese de investitii care dureaza, dar tocmai pentru ele trebuie sa ne pregatim. Daca nu pregatim, nu va investi nimeni in Timisoara si nici primaria nu va investi, nici alt jucator nu va putea investi, tocmai de aceea este important sa avem un vehicul cu care putem sa cumparam energie termica pe piata. Si Colterm va fi cel mai puternic jucator in aceasta piata„, a spus Fritz.

Chiar daca mai sunt doar doua luni pana cand noile modificari ar urma sa intre in vigoare, edilul a precizat ca abia in urmatoarea perioada se va lucra la studiile necesare pentru pornirea acestui nou proiect, dar in continuare a refuzat sa vobeasca despre sumele pe care le va inghiti.

Nu am spus ca nu exista cifre, am spus ca eu acuma nu scot in prima mea declaratie cifre din burta si ca formal, se va face un studiu de oportunitate pe care, binenteles ca am inceput pregatirile de mult pentru aceste demersuri si atunci cand e momentul si e oficial atunci o sa fie si cifre pe hartie si nu din burta primarului. Nu e facut studiul de oportunitate. Deocamdata a existat acest contract care acuma va expira si nu va fi prelungit. (…)

Eu nu am nicio siguranta in viata. Pentru noua companie, ei concentrandu-se doar pe distributie, ei vor avea cu totul alt stimul sa maximizeze acest…Primaria Timisoara nu este Houdini. Nu exista o miscare prin care putem scapa de povara faptului ca de 30 de ani nu s-au facut investitiile necesare nici in productie, nici in distributie. Nu exista aceasta solutie magica, nici acest drum nu va fi usor, si acest drum va avea niste costuri pe termen scurt, dar daca nu ne asumam acest drum, atunci intr-adevar eu nu mai am raspuns cum Colterm ar putea sa se faca bine.

Eu ma astept ca aceasta solutie sa fie singura care, pe termen mediu, sa duca la o normalizare a situatiei. Ca orice investitie, normal ca s-ar putea, ca exista costuri de tranzitie, dar aceste costuri noi deja le suportam„, a adaugat Fritz.

Reprezentantii Colterm nu au fost anuntati de schimbarile decise de Dominic Fritz

Conducerea Colterm nu a fost informata despre schimbarile pe care primarul Fritz le va face. Acestia spun ca, desi in teorie ar putea fi un lucru bun, in practica, separarea celor doua servicii ar putea insemna inrautatirea situatiei financiare a companiei, avand in vedere ca ii va fi luat principalul obiect de activitate.

Legat de acest transfer, discutii generice si generale au fost pe masa de la momentul de la care am preluat compania, in urma cu un an si sase luni. Cred ca pana anul trecut prin primavara era o astfel de discutie, dupa care ideea nu a mai avut tractiune.

La prima strigare, separarea distributiei de productie, eliminarea distributiei din Colterm ar insemna, in prima faza, pierderi mai reduse, pentru ca pierderile provin din segmentul de distributie.

Strict financiar, pentru Colterm ar trebui sa fie mai bine, pentru ca nu mai ai acest efort de a suporta costurile cu elementele nerecunoscute, pe care societatea le suporta pana la 12 – 14 -18 luni, pana recupereaza.

Strategic, insa, nu e neaparat cea mai buna varianta. Nu e cel mai bun lucru care ar putea sa se intample acestei societati, pentru ca o alta societate care produce iti sparge monopolul, pe care la momentul actual Colterm il are. Dar nu e vorba de notiunea rautacioasa asupra monopolului. Crescand concurenta pe piata, o companie care are niste dificultati tocmai isi mai ia niste dificultati„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Practic, cu celalalte servicii pe care Colterm le mai presteaza este aproape imposibil sa isi poata acoperi cheltuielile de functionare.

Teoretic, Colterm poate sa produca si energie electrica, pe care o baga in sistemul energetic national, dar e un produs derivat. In rest, alte servicii, alte feluri de venituri, alte activitati pe care le-ar putea presta Colterm, nu sunt de natura sa poata sustine activitatea societatii sau, de fapt, lipsa activitatii de baza, respectiv productia.

Partea de distributie, care se doreste a fi luata acum, ea trebuie inventariata, sunt o serie de proceduri ce trebuiesc derulate. Calendatul mi se pare foarte strans„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Amza.

Daca toate aceste modificari vor intra in vigoare, si clientii care in prezent isi platesc facturile la Colterm vor fi transferati catre noua companie de distributie. Deocamdata, insa, nimeni nu stiu cum, cand sau in ce fel se vor realiza toate aceste schimbari.

 

Exit mobile version