Opinia Timisoarei

Colterm anunta ca are… contracte pentru tot carbunele de care e nevoie ca sa incalzeasca Timisoara toata iarna. Gazul nu e destul

TIMISOARA. Reprezentantii companiei de termoficare anunta ca in stoc sunt 43.050 de tone de carbune, in conditiile in care pana acum, de cand Colterm a pornit incalzirea cateva zile in septembrie si mai apoi in regim continuu de la jumatatea lunii octombrie a consumat 35.922 de tone.

CITESTE SI: La a treia amenda pentru ca nu se cumpara certificatele de poluare, Colterm intra in faliment. Dominic Fritz nu vede ca solutie decat o noua scumpire a gigacaloriei si asteapta un colac de salvare

Conducerea Colterm precizeaza si ca are contracte incheiate pentru livrarea intregii cantitati de carbune estimata pentru aceasta iarna, de 210.000 de tone, desi in lunile trecute vorbea de 250.000.

Reprezentantii companiei de termoficare spun ca in ceea ce priveste stocul de gaze naturale cu care sa arda carbunele, cel inmagazinat este de 38.585 MWh (din totalul de 40.000 MWh, cat a fost stabilit de autoritati).
Si pentru gaz, spun reprezentantii Colterm, au incheiat opt contracte pentru 190.165 MWh, cu livrare in perioada noiembrie 2022 – martie 2023, insa pentru o parte necesara din acest timp de combustibil nu exista inca un acord parafat.

Atat pentru furnizorii cu care avem contract, cat si pentru FUI (furnizor de ultima instanta), care pentru luna in curs este Engie, s-a platit in avans gazul, in proportie de 70 %, pentru decembrie, restul urmand sa fie platit conform acordurilor de plata cu furnizorii. Asa cum anuntam si in comunicarile anterioare, din totalul cantitatilor de gaz necesare pentru acest sezon, avem inca o parte necontractata. Tinand seama de cele de mai sus, raportat la platile efectuate pentru luna decembrie, cantitatea inca necontractata este de aproximativ 65.000 Mwh, cantitate necesara pentru perioada ianuarie – martie 2023 si care, in absenta incheierii unor contracte, va fi consumata in baza contractelor cu FUI, la fel cum am facut si in lunile anterioare„, explica Cristian Amza, administrator special al Colterm societate in insolventa.

Reprezentantii companiei de termoficare adauga ca fac demersuri pentru cumpararea de biomasa si ca e posibil ca primele cantitati sa fie arse din aceasta luna.

In paralel, continua lucrarile de modernizare a retelei termice prin proiectul vechi pe bani europeni.

Pana in prezent, au fost finalizate lucrari pe o lungime de 7.526 metri retea primara, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 83 %) si 19.697 metri retea secundara, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 98,01 %).

CITESTE SI: Cele 5 societati ‘curate’ infiintate de administratia Fritz pentru a salva Colterm, inutile? Primul proiect depus de una dintre firme, respins la finantare prin PNRR, al doilea e in… lamuriri, al treilea in aer

Exit mobile version