Colectarea separata a deseurilor, obligatie legala

Compania RETIM în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și toate primăriille asociate au lansat campania de informare-conștientizare  “ Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală”.

Prin această campanie ne dorim ca toți cetățenii să înțeleagă că au o responsabilitate și o obligație legală față de modul cum colectează deșeurile. Doar colectarea separată ne dă posibilitatea creșterii cantității de deșeuri reciclate și implicit a reducerii cantității de deșeuri depozitate.

În momentul de față din  miile de tone de deșeuri care sunt colectate lunar de către RETIM în zonele de operare din județul Timiș, doar o mică parte pot fi reciclate. Din neglijență sau nepăsare, deșeurile sunt aruncate amestecate în containere sau la întamplare, iar această situație face imposibilă sortarea și reciclarea.

Infrastructura disponibilă

În localitățile din județul Timiș există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii:  recipiente galbene/saci galbeni, clopote verzi, compostoare (doar in mediul rural), precum și recipiente negre. Acestea sunt puse la dispoziția generatorilor de deșeuri fie la gospodăriile inviduale sau sedii de firmă, fie în spațiile comune de la blocuri.

Prin urmare, există toate conditiile, dar este absolut necesar  ca și cetatenii să respecte un set minim de reguli de colectare separată, reguli simple care sunt comunicate pe toate mediile disponibile– https://retim.ro/utile/ghid_tm/

Ca mod de lucru, echipajele RETIM vor folosi un sistem de etichetare a recipientelor care conțin deșeuri colectate necorespunzător, iar în final orice recipient neconform nu va fi ridicat.

 • Etapa 1 – O ETICHETĂ GALBENĂ se va aplica pe recipientele care conțin alt tip de deșeuri decât cele pentru care sunt dedicate. Această etichetă va conține și un marcaj care va arăta care este tipul neconformității, iar cetățenii să înțeleagă unde au gresit. În această etapă deșeurile vor fi colectate de către echipajele RETIM.

 

 • Etapa 2 – O ETICHETĂ ROȘIE va fi lipită pe recipientele în care se constată că deșeurile sunt colectate amestecat. În această situație recipientele NU vor mai fi ridicate, iar pe eticheta rosie va fi precizat motivul necolectării.  În acest caz, cetățenii sunt rugați ca până la viitoarea colectare să sorteze corect deșeurile, informându-se mai bine în ceea ce priveste regulile de colectare separată – link ghid https://retim.ro/utile/ghid_tm/

 

 • ATENTIE! Autoritățile locale vor efectua controale și vor aplica amenzi conform legislației în vigoare, fiind sancționată necolectarea separată a deșeurilor.

Concluzii

Rețineți! Colectarea separată a deșeurilor este o obligație legală, conform Legii 101/ 2006.

Pentru ca demersurile noastre, ale tuturor, să fie încununate de succes apelăm și la spiritul civic al cetățenilor care sunt rugați să sesizeze autoritățile despre orice nereguli constatate la punctele de colectare a deșeurilor. De asemenea, dacă sunt probleme la ridicarea deșeurilor de către operatorul RETIM se sesizeaza această situație, fiind realizate fotografii sau video care se trimit la următoarea adresă : [email protected] .

Campania se deruleaza pe mai multe medii de informare – presa scrisă, presa online, radio, televiziune, Facebook, dar și prin distribuție de pliante,afișe și ghiduri.

Informații suplimentare sunt disponibile pe website www.retim.ro , www.adidtimis.ro , pagina oficială de Facebook RETIM  sau la serviciul Call Center la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. John spune:

  Nu spun ca lumea nu arunca gunoiul corespunzator, dar nici retim nu face investitii sa sorteze gunoiu.

 2. sasaasd spune:

  Reciclez tot ce pot, dar am o intrebare…unde fras sa arunc sticla, daca la pubela galbena nu se poate(eu o arunc la aia neagra), sau ii obligatia mea sa ma duc cu sticlele dupa mine 500 de m pana la prima pubela de sticle?

  • D spune:

   Noi strangem sticlele intr-o cutie si le ducem la pubela verde odata la 1/2 saptamani. Hai fi-ti serios, 500 de metri parcursi pe jos odata la 2 saptamani cu o plasa cu sticle …

   • grigore spune:

    poate omu’ are „activitate” intensa si aduna multe sticle ,sigur ca-i vine greu sa mearga atatia metri zilnic , bEutura-i temelie !

 3. DP spune:

  Am trecut in ultimele luni prin procesul de renovare a unei case, proces in urma caruia au rezultat multe tipuri de deseuri pe care a trebuit sa le arunc.
  Pe parcursul ultimelor luni m-am confruntat cu urmatoarele situatii in momentul in care am incercat sa arunc deseuri la punctele de colectare RETIM:
  – la momentul in care am incercat sa arunc o cabina de dus + cadita la punctul de colectare RETIM de pe Calea Mosnitei, paznicul de acolo a refuzat acest lucru pe motiv ca deseul este din ” plastic ” ( in ciuda faptului ca era in preponderenta din acril ). Totodata mentionez ca pe poarta acestui centru de colectare exista un banner pe care scria faptul ca se pot prelua cadite/cabine de dus in schimbul contravalorii de 150 RON, dar nici acest lucru nu a contat pentru paznic.
  – In urma utilarii locuintei cu electrocasnice au rezultat un numar mare de deseuri de polistiren. Am sunat la RETIM si i-am rugat sa-mi indice un punct de colectare pentru acest tip de deseu, dar am primit doar un refuz scurt de genul ” nu colectam astfel de deseu” , si nici nu au fost capabili sa-mi indice un alt operator comercial care ar putea sa faca acest lucru.
  – In momentul cand am vrut sa duc 2 saci de desuri rezultate din renovare ( bucati de ciment intarit, bucati de caramida sparta, pungi de plastic cu resturi de diverse materiale folosite la renovare, bidoane goale care au continut substante folosite la renovare , etc .. ) am fost refuzat initial de catre cei de la RETIM de pe calea Torontalului pe motiv ca ” containerul este plin ” . Nu inteleg cum nu mai incapeau inca 2 saci , si nici de ce nu exista si un al doilea container astfel incat in momentul cand un container se umple , sa poata fi ridicat si transportat, iar al doilea ( cel gol ) sa poata fi folosit, oferind astfel o continuitate in prestarea acestui serviciu. Am revenit ziua urmatoare pentru a arunca cei 2 saci, si am fost din nou refuzat pe motiv ca acesti saci nu contin doar „moloz” ci si alte materiale din plastic . Mentionez ca acele bidoane si pungi nu pot fi aruncate in pubela galbena deoarece nu sunt reciclabile. Desurile rezultate din constructii nu ar trebui sa se refere strict la „moloz” ( betoane, placi ceramice sparte, caramida sparta , etc .. ). In urma unei constructii rama o multidudine de desuri care nu se incadreaza pentru a fi aruncate nici la pubela neagra nici la cea galbena.
  – campaniile de colectare a deseurilor voluminoase ar trebui inlocuite cu un centru de colectare a acestui tip de deseu. Nu este rezonabil sa impui oamenilor sa pastreze in locuinta mobilier vechi sau alte deseuri voluminoase pana in momentul in care se organizeaza o astfel de campanie . Pot exista o multidudine de motive pentru care pastrarea acestor deseuri in locuinta nu este posibila pentru o durata de cateva luni.

  In conditiile in care cetatenilor le sunt puse astfel de piedici in debarasarea deseurilor, nu este de mirare ca apar acele rampe clandestine de gunoi. Ar trebui gandite niste masuri care sa incurajeze oamenii sa debaraseze deseurile intr-un mod organizat/civilizat, nu sa ii impiedice.

  Din punctul meu de vedere ar trebui sa existe un centru care sa colecteze toate tipurile de deseu, chiar daca acest centru ar function contra cost ( in momentul de fata in Timisoara avem 4 centre in 4 locuri diferite din oras, fiecare din ele colectand deseuri diferite , si din pacate unele tipuri de deseuri nu sunt acceptate in nici unul din cele 4 centre ).

  Am tot vazut articole prin ziare care mentioneaza lupta cu aceste rampe clandestine de gunoi, dar in nici unul din aceste articole nu erau mentionate neajunsurile sistemului actual de colectare, si lupta pe care fiecare din noi trebuie sa o duca pentru a se debarasa in mod legal si civilizat de aceste deseuri.