Colaborare romano-germana in domeniul apei, promovata de Aquatim

TIMISOARA. O noua colaborare romano-germana in sectorul apei a fost parafata recent, in cadrul Targului International de Tehnologii de Mediu din München, IFAT, cel mai important din Europa. Dr. ing. Ilie Vlaicu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Romane a Apei (ARA), si dipl. ing. Otto Schaaf, presedinte al Asociatiei Germane a Apei Uzate (DWA), au semnat un acord de cooperare, pentru facilitarea transferului de know-how din sectorul german al apei catre membrii ARA.

Parteneriatul ARA-DWA a fost promovat de Aquatim, care are legaturi stranse cu sectorul german al apei, prin Fundatia romano-germana Aquademica, unde societatea timisoreana este membru fondator. Acordul de cooperare este valabil pana in anul 2021 si poate fi prelungit, cu acceptul partilor.

DWA are aproape 70 de ani de activitate in domeniul elaborarii de publicatii tehnice pentru managementul apei uzate, cum ar fi standarde, normative de lucru, manuale si ghiduri tehnice. Organizatia este recunoscuta ca o autoritate profesionala in domeniul reglementarilor, standardele DWA avand valabilitate in instanta si, de cele mai multe ori, fiind mai restrictive si mai detaliate decat prevederile legislative pe baza carora au fost elaborate. In prezent, peste 2.200 de specialisti de pe diferite niveluri de competenta, incluzand muncitori calificati, maistri si ingineri, lucreaza, ca voluntari, la elaborarea publicatiilor tehnice ale DWA. Specific normativelor DWA este faptul ca se bazeaza foarte mult pe experienta practicienilor din domeniu, servind in acest fel si formarii profesionale.

Asociatia Romana a Apei este o asociatie neguvernamentala, care reprezinta interesele profesionale ale membrilor sai, sustine formarea profesionala in domeniul apei si canalizarii si actioneaza pentru modernizarea sectorului apei la nivelul standardelor UE.

Sub umbrela Asociatiei Europene a Apei, la care ambele organizatii au aderat, ARA si DWA urmaresc dezvoltarea unei relatii de colaborare, in cadrul careia specialistii romani sa deprinda, de la colegii germani, tehnicile si metodele care le-au asigurat succesul. Sunt vizate, in primul rand, elaborarea si implementarea foilor de lucru, proceduri-cadru aplicabile activitatilor de proiectare, constructie, exploatare, intretinere si verificare a echipamentelor si instalatiilor specifice managementului apei uzate. Foile de lucru sunt, practic, baza instructiunilor de lucru, care pot fi integrate ulterior in sistemele de management calitate, mediu, securitate si securitate ocupationala deja implementate in multe companii de apa din Romania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.