Noutati :

Codasi la reciclarea deseurilor. De ce romanii nu vor sa colecteze selectiv

13 iunie, 2019 - 02:08 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: SOCIAL
1

In Romania, doar 14 % dintre deseurile adunate in orase ajung sa fie reciclate. Asta, deoarece, fie nu sunt colectate selectiv, fie chiar și acolo unde se face aceasta selectie o singura punga cu deseuri reziduale aruncata in pubelele pentru reciclabile face sa nu mai poata fi reciclat continutul acestora.

Asta chiar dacă avem în vigoare peste 20 de acte normative care ar trebui să reglementeze situatia.

Din comoditate, din graba, pentru ca nu stiu ca risca sanctiuni si nici cat de mult dauneaza mediului actiunile lor, multi romani aleg sa arunce deseurile la gramada, cele reciclabile si cele reziduale deopotriva.

Numeroase campanii derulate de organizatii de mediu incearca sa schimbe aceasta mentalitate.

Și eforturile legislative se intetesc. In vara anului trecut, Guvernul a mai emis o ordonanta de urgență (74/2018), cu scopul de a usura implementarea legislatiei europene privind economia circulara, precum si punerea in aplicare a angajamentelor luate in fata Comisiei Europene. Astfel, s-au stabilit instrumentele economice necesar a fi implementate: plateste pentru cat arunci, raspunderea extinsa a producatorului, sistemul garantie-returnare si contributia pentru economia circulara.

RETIM Ecologic Service implementeaza conceptul platesti pentru cat arunci. S-a constatat ca sistemul de colectare existent a pus la dispozitia utilizatorilor o capacitate excedentara nevoilor acestora. In acest moment, in medie, gospodariile individuale din judetul Timis depoziteaza in pubela destinata deseurilor reziduale de cel putin 7 ori mai multe deseuri decat platesc si colecteaza de 2-3 ori mai putine deseuri reciclabile decat au fost prognozate.

Pentru a schimba acest comportament este nevoie de reducerea capacitatii de colectare si tarifarea diferentiata a celor doua tipuri de deseuri (reziduale si reciclabile). Acest lucru se va realiza prin reducerea frecventei de colectare si prin punerea la dispozitia utilizatorilor a unei game variate de recipiente, introducand in sistemul de colectare si recipiente de dimensiuni mici cum ar fi pubela de 60l si cea de 80l.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Eu nu fac sclavul gunoielor. La gramada frate sa zica mersi ca fac si atat. In rest figuri si besini de corporatisti constipati.