Noutati :

Coalitia 52 lupta pentru mai multa transparenta in administratie si politica

9 februarie, 2012 - 08:24 PM
Autor: Caius Seracin      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Peste 200 de reprezentanti ai societatii civile, intruniti sub denumirea de Coalitia 52, au decis sa lupte impreuna pentru schimbarea Legii 52/2003 privind transparenta decizionala.

Solutiile de schimbare a Legii 52/2003 au venit ca urmare a rezultatelor unei cercetari la nivel national, care arata ca aplicarea legii este in prezent una formala, deficitara si nefunctionala, sustin acestia. Coalitia 52 a luat fiinta si la Timisoara, fiind prezentata celor interesati joi dimineata.

Totodata, conferinte de presa similare celei de la Timisoara au avut loc si la Oradea, Cluj – Napoca, Satu Mare, Brasov, Târgu Mures, Arad, Resita, Deva, Constanta, Tulcea, Bacau, Iasi, Suceava, Calarasi, Ploiesti, Drobeta Turnu Severin, Slatina,Craiova si Bucuresti. Reprezentantii coalitiei considera ca trebuie imbunatatit dialogul intre societatea civila si autoritatile publice. Amendamentele propuse de coalitie vizeaza marirea perioadei de consultare publica, organizarea dezbaterilor publice dupa o procedura unica si sanctiuni directe pentru sefii institutiilor in care nu se respecta Legea 52.
Anul 2012 a inceput cu proteste in strada. Romanii din zeci de orase au cerut respect si au solicitat sa fie ascultati. Liderii politici au declarat ca sustin dialogul si transparenta. Presedintele Traian Basescu a spus ca ne trebuie mult mai multa transparenta care trebuie inteleasa si de ministere si de autoritatea locala. USL a reactionat la manifestarile din strada si la cererile societatii civile spunand ca orice guvernare nu se poate realiza decat impreuna cu societatea si in conditiile unui dialog constant si sistematic”, mai spun membrii Coalitiei 52, subliniind astfel importanta unui dialog real intre administratie, politicieni si societatea civila.

Pentru sustinerea celor prezentate au fost efectuate mai multe consultari care releva faptul ca transparenta nu este una tocmai reala. Primul pas in campania de advocacy pentru imbunatatirea dialogului intre societatea civila si autoritatile publice il constituie organizarea de mese rotunde, in peste 20 de localitati din Romania, in data de 17 februarie. Au fost invitati sa participe parlamentari, consilieri locali si judeteni, conducerile primariilor si ale consiliilor judetene din aceste orase. Cu aceasta ocazie, decidentii politici vor avea ocazia sa-si exprime opinia fata de demersul Coalitiei 52. La Timisoara dezbaterea va avea loc la Centrul Regional de Afaceri.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...