Clujul ia fata Timisoarei in cursa pentru titlul de Capitala Culturala: a fost inclus intr-un top mondial al oraselor culturale

Clujul reuseste sa atraga atentia nu doar a romanilor ci a si strainilor deopotriva! Viata culturala de aici a atras atentia dincolo de hotare si a determinat includerea Clujului intr-un top mondial al oraselor cu impact asupra artei.

Publicatia Huffington Post a intocmit un top 12 al oraselor din toata lumea care isi vor pune amprenta asupra artei secolului XXI.

Surprinzator, Clujul a a fost inclus in acest top al oraselor cu cel mai mare potential cultural. Este vorba despre o harta mondiala a artei pe care sunt incluse si orase precum Delhi, Istanbul sau Singapore. Iata mai jos topul complet:

1. Delhi, India
2. Bogota, Columbia
3. Cluj, Romania
4. Istanbul, Turcia
5. Johannesburg, Africa de Sud
6. Singapore
7. Lagos, Nigeria
8. Beirut, Liban
9. Seoul, Coreea de Sud
10. San Juan, Puerto Rico
11. Sao Paulo, Brazilia
12. Vancouver, Canada

Topul a fost realizat in baza albumului „Art Cities of the Future” iar curatorii acestuia au selectat orasele pentru valoarea lor culturala si a impactului pe care il vor avea asupra artei contemporane din toata lumea. Topul nu include orasele deja afirmate drept centre culturale mondiale, cum ar fi New York sau Paris. Nominalizarea Clujului in acest top i-a surprins pana si pe jurnalistii americani. Vezi articolul original AICI.

Sursa: Monitorul de Cluj

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Pasca spune:

  Te pui cu lobby-ul unguresc ? Insisi clujenii romani recunosc faptul ca desemnarea lor la Maribor in 2012 ca si Capitala Culturala a Tineretului ptr 2015 s-a facut multumita lobby-ului maghiar. Cum sa spui ca Clujul poate avea relevanta culturala mai mare decit Seoul, Vancouver, Singapore, Sao Paulo, Istanbul. Toate astea sint niste metropole care intr-adevar pot influenta cultura, nu un oras de 300.000 de locuitori.

  • IRATIONAL spune:

   Unguru’ pe unde umbla cauta sa arate ca-i ungur mandru. Romanu pe unde umbla cauta numa’ „all inclusive”. Daca nu primeste, atunci isi ia singur. il doare pe roman in basca de CULTURA.

 2. ctm spune:

  Bravo lor si rusine noua. Marea noastra problema ramane in continuare administratia care pe o parte nu face nimic si pe de alta parte, cand e sa faca ceva, o face haotic si fara viziune.

  Probabil nu vom ajunge capitala culturala, si va fi pe „meritul” nostru, dar CLAR merita incercat
  Asta insemnanad in continuare:
  1) creearea si reabilitarea infrastructuri rutiera
  2) Gara de Nord reabilitata sau reconstruita
  3) in zonele istorice sa se faca reabilitarea cladirilor, zone pietonale (adevarate, nu cu asfalt)
  4) infrastructura sportiva (care este parte a unei culturi sportive, dar pot si folosite acele locatii si la alte evenimente culturale)
  5) si dupa toate astea de sus, oferte culturale din belsug (teatru, opera, festivale, …) dar cred ca la asta s-ar descurca Timisoara fara probleme

 3. v spune:

  O fi avand Timisoara cel mai mare patrimoniu arhitectural insa la capitolul cultura sta f. f. prost. E suficient sa vezi 1-2 spectacole ale teatrului national si sa te convingi.
  Apropos de unguri – in ultima vreme teatrul maghiar din Timisoara a luat mai multe premii decat nominalizari a avut teatrul national din Timisoara.
  Lista exemplelor poate continua.

  • Ionel spune:

   Zau, tu ? Chiar asa de rau zici tu ca sta Timisoara la capitolul viata teatrala ?
   Eu zic sa te intrebi de ce regizoarea Ada Hausvater, directoarea TNT a devenit din vara trecuta cavaler al Ordinului Artelor si Literelor al Frantei, distinctie primita prin ministrul culturii francez Frédéric Mitterand.

   Preiau un paragraf din textul de argumentatie al conferirii acestui Ordin d-nei Hausvater:
   Tânăra regizoare a inclus Teatrul National din Timisoara în circuitul cultural european prin afilierea si implicarea în programele unor importante retele teatrale europene (Atelier Européen de la Traduction, European Theatre Convention). Ea a dat o dimensiune europeană Festivalului Dramaturgiei Românesti, care a fost certificat de European Festivals Association, cea mai importantă retea europeană de profil.

   În scrisoarea ce însoteste documentul emis, ministrul francez al culturii si comunicării, Frédéric Mitterand, subliniază că Ordinul Artelor si Literelor este una dintre principalele distinctii ale Republicii Franceze, între cele patru ordine ministeriale ale statului francez.
   Ordinul Artelor si Literelor este, conform decretului de constituire, o decoratie care „recompensează acele persoane care s-au distins prin creatiile lor în domeniul artistic sau prin contributia pe care au avut-o în propagarea artelor si literelor în Franta si în lume”.

   Ma gindesc ca intelegi, un asemenea ordin nu-l primesti dupa 1 an de activitate de succes, ci dupa ani si ani de munca asidua.
   Dupa un asemenea raspuns precum cel dat de mine, non-timisorenii vor striga din nou: iata cit de aroganti sint timisorenii. Nu, nu sintem aroganti, doar ca din pacate mereu sintem nevoiti sa readucem lucrurile intr-o buna rinduiala, ptr ca pe forumuri se spun tot felul de prostii la adresa Timisoarei si-a oamenilor sai, de catre lume doar neinformata, sau rau-voitoare. Tu V, esti cumva clujean ? Ca s-ar explica enormitatea pe care ai scris-o despre Timisoara…

 4. Rolli spune:

  ?????creearea si reabilitarea infrastructuri rutiera??gara de nord,. .wtf/