Climathon Timisoara 2021: promovarea biodiversitatii, vazuta de tineri

TIMISOARA. Timisoara a participat, recent, la Climathon – un program international al Institutului European de Inovare si Tehnologie (EIT). Gandit ca un „maraton” anual de idei, Climathon incurajeaza comunitatile locale sa colaboreze pentru a propune solutii locale de adaptare la schimbarile climatice si de tranzitie la un stil de viata sustenabil.

Editia Climathon Timisoara 2021 s-a desfasurat sub egida programului EIT Young Innovators, organizatori fiind Aquatim, EIT Climate KIC Hub Romania – Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Administratia Bazinala de Apa Banat, fundatiile Aquademica si Aquatim. Evenimentul s-a desfasurat exclusiv online, cu participarea a circa 40 de persoane, concurenti, membrii ai juriului, experti si organizatori.

Provocarea lansata concurentilor, 20 de elevi de la Liceul de Informatica Grigore Moisil din Timisoara, a fost legata de protejarea biodiversitatii din zona de lunca si integrarea acesteia in peisajul urban, pentru cazul concret al proiectului „Lunca naturala urbana Bega”, finantat de Fundatia Comunitara si Lidl România, implementat de Fundatia Aquademica si Asociatia Peisagistilor din România, filiala Vest, cu sprijinul municipalitatii.

Propunerile concurentilor, organizati in patru echipe, au pornit toate de la promovarea locala a ariilor naturale urbane, fiecare proiect mizând apoi pe aspecte diferite, cum ar fi digitalizarea si canalele e-media, turismul responsabil, cu scop educativ si de divertisment, implicarea comunitatii, observarea naturii etc. Pe primul loc s-a clasat echipa Dr. Green, compusa din Lucian Minda, Iulia Herişanu, Alexandra Fülop, Alexandru Costica si serban Dan, cu propunerea unor tururi ghidate ale zonei, conduse de un specialist care sa prezinte atractiv vizitatorilor speciile de lunca si promovarea pe platformele sociale prin materiale filmate in decursul vizitelor. Juriul a opinat ca departajarea concurentilor a fost o sarcina dificila, deoarece fiecare abordare a avut puncte tari, a fost pragmatica, interesanta si bine documentata.

Toti concurentii vor primi cerificate de participare si premii in obiecte promotionale (tricouri, umbrele) oferite de Aquatim, la o scurta intâlnire organizata dupa reluarea cursurilor. Echipa de proiect „Lunca Urbana Bega” va organiza in perioada urmatoare un tur ghidat special pentru toti tinerii climathonisti, cu respectarea regulilor de prevenire a imbolnavirii cu coronavirus.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Gogu spune:

    Propunerea mea este sa impuscam pe loc toti hotii de lemne.