Climathon Timisoara 2020, concurs online cu premii lansat de Aquatim. Se cauta solutii pentru folosirea apei de ploaie

TIMISOARA. Timisoara participa la Climathon, un concurs international de idei si propuneri ce pot fi transformate in solutii inovatoare si actiuni pentru adaptarea la schimbarile climatice. Climathon-ul este o miscare globala, care se organizeaza local, asadar Timisoara se alatura, in luna noiembrie, altor cateva sute de orase din toata lumea, in lupta pentru un mediu mai curat si mai sigur.

Competitia este programata intre 20 si 21 noiembrie. Organizatorii Climathon Timisoara 2020 sunt Aquatim, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, partener national EIT Climate KIC Romania, si Asociatia One Source, iar editia actuala este una focalizata pe apa si reinventarea relatiei noastre cu aceasta resursa esentiala. Sub titlul „Be Water Smart!”, concursul lanseaza arhitectilor, inginerilor, peisagistilor, profesionistilor si studentilor din orice alte domenii, precum si elevilor provocarea de a gasi solutii sustenabile de integrare a apei de ploaie in ciclul urban si stilul nostru de viata, de la scara mica la mare, din gospodarie, pe strada si in oras. Este luata in considerare si valorificarea apei uzate.

Evenimentul se va desfasura online, timp de 24 de ore. Participarea este gratuita si se face prin inscriere la: https://climathon.climate-kic.org/europe/romania/timisoara/?lang=en.
Concurentii vor lucra in echipe, iar propunerile vor fi evaluate de catre un juriu multidisciplinar, din punct de vedere al fezabilitatii, potentialului inovator si sustenabil, orginalitatii, impactului social si urban. Se vor acorda premii, in valoare totala de 2.000 de lei. Evenimentul va cuprinde si o sesiune de prezentari de proiecte, bune practici si ateliere.

Prin organizarea editiei Climathon 2020 in Timisoara, Aquatim continua demersurile sale de a trasforma Timisoara intr-un oras rezilient in relatia sa cu apa si fenomenele meteo extreme, date de schimbarile climatice. Dezideratul „zero strazi inundate din canalizare”, in urma ploilor intense, poate fi atins in parteneriat cu comunitatea, antrenand oameni preocupati de mediu, resurse si viitorul planetei. Compania de apa Aquatim a contracarat pericolul inundatiilor din canalizare prin instalarea de rezervoare subterane mari si statii de pompare automata, in punctele vulnerabile ale orasului – pasajele Jiul, Popa Sapca, Gheorghe Lazar.

Cu toate acestea, solutia 100% sustenabila si de rezilienta pe termen lung, sustinuta de Aquatim, ramane redirectionarea apei de ploaie, astfel incat ea sa nu mai ajunga in canalizare si la statia de epurare, ci sa fie valorificata ca o resursa utila de apa pentru comunitatea noastra.

Impreuna, orasele si cetatenii lor formeaza o comunitate globala, ce face schimbarea posibila”, aceasta este filosofia ce sta la baza Climathon-ului, una dintre componentele programului EIT Climate KIC (Knowledge, innovation Community) al Institutului European de Inovare şi Tehnologie.

Foto: edifica.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.