Noutati :

Climathon Timisoara 2020 a ajuns la final. Au fost anuntati castigatorii

25 noiembrie, 2020 - 12:17 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Timisoara a participat, recent, la Climathon – un concurs international de idei inovatoare pentru dezvoltarea sustenabila a oraselor. Tema Climathonului Timisoara 2020 a fost legata de rezilienta orasului in relatia cu apa, utilizarea apei de ploaie si consumul responsabil al resurselor de apa. Solutiile câstigatoare au fost „gradinile de ploaie”, un concept urban de amenajare sustenabila a spatiilor verzi, utilizarea apei pluviale pentru vasele de toaleta si fabricarea sosetelor din bumbac reciclat autohton, o afacere eco, cu un consum mic de apa.

La evenimentul desfasurat exclusiv online, timp de mai bine de 24 de ore, au participat peste 40 de persoane, concurenti, membrii ai juriului, experti si organizatori. La start s-au aliniat cinci echipe, organizate in prealabil sau ad-hoc, concurentii putând sa-si identifice coechipierii potriviti printr-un exercitiu interactiv. Sub sloganul Be Water Smart!, manifestarea a prilejuit schimbul de experienta si colaborarea intre participanti, concentrate pe abordarea apei ca o resursa sustenabila. Pe durata „maratonului” de idei, concurentii au beneficiat de instrumente de lucru, date statistice, modele de bune practici, marele premiu al Climathon-ului fiind, in fond, munca intr-o echipa interdisciplinara si sinergiile create.

Propunerile din concurs au fost evaluate din punct de vedere al fezabilitatii, potentialului inovator si sustenabil, originalitatii si impactului. Din juriu au facut parte Loredana Gaita, arhitect si cercetatoare pe teme de urbanism, Monica Isacu, doctor in inginerie civila, cu experienta in managementul proiectelor de siguranta a apei, Valentin Vlaicu, inginer hidrotehnist, specializat in mentenanta preventiva a sistemelor de canalizare, Dragos Mircea, arhitect, câstigator al unei finantari start-up pentru proiectarea modulelor neconventionale, bazate pe energii alternative si Tiberiu Martonosy, inginer chimist, cu experienta in monitorizarea proiectelor mari de infrastructura de mediu. Premiile concursului au fost 1.000 de lei, locul I, 600 de lei, locul II, si 400 de lei, locul III.

Pe locul I s-a clasat echipa Let it dRain, formata din Luiza Halmagean si Silvia Samfirescu, studente, Raluca Vaduva, consultant, si Vlad Cumpanas, geograf, cu proiectul Gradini de ploaie, sisteme de drenaj sustenabil, special proiectate pentru a fi inundate in perioadele cu precipitatii. Ideea a fost apreciata de juriu ca fiind o „solutie viabila, usor de realizat, remarcabila prin complexitatea componentelor sale – urbana, sociala, ecologica si un proiect ce ar putea fi aplicat pe toate spatiile verzi din Timisoara”.

Locul II a revenit echipei Polymore, formata dintr-un tânar colectiv academic UVT-UPT, pasionat de solutii sustenabile: Victor Baerle, biochimist, Cristi Pogan, inginer, Iohana Macesanu, economist, si Vlad Mocan, programator, cu proiectul Polymore, Smart Safe Sustainable, un sistem de colectare si reutilizare controlata a apei pluviale pentru vasele de toaleta. Echipa Ecosete, formata din Nicolae Drimboi, specialist marketing, si Marian Buzarnescu, web developer si blogger pasionat, a fost autoarea propunerii de pe locul III, fabricarea de eco-sosete din bumbac reciclat, materie prima produsa in Romania, cu un consum de apa de 1.000 de ori mai mic fata de varianta folosirii bumbacului virgin.

Organizatorii locali ai Climathon 2020 Aquatim, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, partener national EIT Climate KIC România si Asociatia One Source sunt preocupati sa sprijine activarea comunitatii, in sensul responsabilizarii vizavi de mediu si schimbarile climatice.

Climathon-ul este o miscare globala, care se organizeaza local pentru identificarea solutiilor de adaptare la schimbarile climatice. Comunitatile Climathon colaboreaza pentru a constientiza oamenii de realitatea si gravitatea schimbarilor climatice si a regândi orasele in care traim si viitorul pe care il dorim ca cetateni. in ultimii patru ani, miscarea Climathon a crescut de la 600 la 6500 de participanti in intreaga lume.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...