Clasele cu profil tehnologic din Timis nu sunt destule pentru cerintele absolventilor de clasa a VIII-a

Inspectoratul Scolar Timis pregateste planul de scolarizare pentru anul 2012-2013, motiv pentru care toti elevii de clasa a VIII-a din judet au raspuns unor sondaje cu privire la liceul pe care doresc sa il urmeze. Statisticile mai arata ca elevii vor sa mearga la facultate si nu sa intre in campul muncii imediat dupa terminarea liceului.

Din cei 6.819 elevi inscrisi in clasa a VIII-a, la sondaj au raspuns 6.662 elevi. Peste 44% dintre scolari ar opta pentru invatamantul teoretic, aproape 39% ar dori un liceu cu profil tehnologic, iar peste 16,5% cred ca li s-ar potrivi un liceu vocational. Din liceele teoretice, optiunea este in proportie de peste 60% pentru clase cu profil uman, iar circa 40% doresc profil real. Peste 46% dintre cei care ar alege un profil tehnologic, sectiunea Servicii, vor sa dobandeasca cunostinte despre comert, economie, igiena. Un procent apropiat, de 42%, vor sa invete la clase cu profil tehnic (mecanica, electronica etc).

Dintre elevii care vor sa urmeze un liceu vocational, 40% se vad viitori artisti, adica muzicieni, actori sau arhitecti. In aceeasi categorie de licee vocationale intra si sportivii, dar si scolile militare sau scolile unde materiile sunt centrate pe probleme de securitate. Aproape 4% dintre elevii care au ales un liceu vocational s-ar indrepta spre acest ultim profil.

Statisticile au aratat, pe de alta, parte, ca cerintele elevilor nu sunt in totalitate indeplinite de planul de scolarizare din Timis. De aceea, elevii pleaca din judet spre alte orase sau chiar merg la licee din Ungaria.

Astfel, in ceea ce priveste viitorii absolventi de clasa a VIII-a, 6% doresc sa invete chestiuni de igiena si cosmetica, dar numai 1% dintre acestia pot sa isi indeplineasca dorinta, pentru ca la nivelul liceelor din judet nu sunt destule clase pe acest profil.

Profilul tehnologic este deficitar pe sectoarele de baza: 15% doresc sa dobandeasca diploma in turism si alimentatie, dar clase sunt numai pentru 6% dintre ei; la fel la comert – 5% cereri versus 2% realitatea din scoli. Cel mai bine stau clasele economice, cu un minus de clase de doar 2%. In schimb, la clasele unde baza este protectia mediului, sunt prea putini elevi, desi specializarea ar fi una de viitor.

Elevii care doresc sa faca sport de performanta aleg sa plece la Deva, la Liceul Sportiv „Decebal”, insa regula se aplica mai mult elevilor din zona Faget. In vestul judetului, exista cerinte pentru a pleca la liceul de muzica din Szeged.

Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, Inspectoratul Scolar Timis colaboreaza indeaproape si cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si cu firmele. „Cu siguranta luam in considerare si cerintele firmelor. Pentru anul scolar urmator, numarul claselor cu profil tehnic va fi mai mare cu 12, in timp ce la profilul teoretic se vor mai infiinta 7 clase de a IX-a. La vocational va fi doar o singura clasa in plus fata de acest an. Incercam sa facem si consiliere, pentru ca avem nevoie de clase tehnice la scoli”, a precizat Marin Popescu, inspectorul scolar general din Timis.

Alte statistici de la ISJ arata ca dintre cei care termina un liceu peste 62% doresc sa mearga la facultate. „Procentul este, cu siguranta, mai mare cu peste 10%, dar nu se vede in cifre pentru ca mai multe licee teoretice nu ne-au dat un raspuns inca la cerintele noastre. Posibil ca procentul real sa fie de peste 75%”, a mai spus Popescu. Din cele peste 3.300 de situatii raportate la ISJ Timis, 1.340 absolventi de liceu s-au angajat, iar peste 700 nici nu s-au dus la facultate si nici nu s-au angajat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.