Opinia Timisoarei

Cladirile Colegiului National Banatean din Timisoara ar putea fi cumparate de primarie. Ce grozavii s-au gasit in acte, dupa 70 de ani?

TIMISOARA. Primaria Timisoara negociaza de doi ani de zile preluarea cladirilor care apartin Colegiului National Banatean din Timisoara cu cei care le-au revendicat, Ordinul Calugaritelor de la Notre Dame.

Negocierile dureaza de doi ani, insa abia acum, intamplator, cei din Primaria Timisoara au gasit un document care ar putea pune punct negocierilor intr-un timp foarte scurt.

Una dintre probleme e ca nu avem in administrare proprie, nu suntem proprietari, pe toate unitatile scolare si spitalicesti. E vorba aici de o scoala de elita, Colegiul Banatean cu care Primaria Timisoara, prin comisia de negocieri cu terti incearca de 2 ani sa negocieze si sa rezolve achizitionarea cladirilor care tin de Colegiul Banatean. Cautand altceva am gasit averea administrata de comitetul scolar de la cladirea respectiva in anii ’44-’50. E aripa Liceului sarbesc Dositei Obradovici, de 520mp„, a dezvaluit viceprimarul Traian Stoia.

Cladirea in care functioneaza Liceul Dositei Obradovici face parte dintr-un ansamblu de cladiri care tin de Colegiul National Banatean si care a fost retrocedata Ordinului Calugaritelor de la Notre Dame. Viceprimarul Traian Stoia spune ca a gasit un document foarte important in arhiva, care ar putea schimba cu totul negocierile.

In 1944 aviatia a executat raiduri de bombardament asupra zonei respective care a afectat zona Electromotor, Elba. Cladirea care acum adaposteste liceul D. Obradovici a fost lovita si un etaj a fost complet distrus. In 1948 cladirea era in continuare afectata de bombardament. Statul a refacut cladirea pe bani publici. Ideea e ca noi, in cadrul negocierilro cu Ordonul Calugaritelor de la Notre Damme sa atragem atentia ca una din cladiri e refacuta de statul roman in proportie de 50% si intrata in posesia lor ca proprietate. Exista si un material care arata cum aratau scolile in acea perioada„, a excplucat Stoia.

Viceprimarul a mai spus ca va face demersuri pe langa Arhivele Statului pentru a vedea daca mai exista o astfel de situatie si in cazul altor cladiri care sunt retrocedate si pe care Primaria Timisoara doreste sa le cumpere.

CITESTE SI: Prima zi de scoala la Colegiul National Banatean Timisoara, cu program artistic! GALERII FOTO!

Exit mobile version