Noutati :

Cladirile Colegiului National Banatean din Timisoara ar putea fi cumparate de primarie. Ce grozavii s-au gasit in acte, dupa 70 de ani?

4 octombrie, 2014 - 10:06 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
4

TIMISOARA. Primaria Timisoara negociaza de doi ani de zile preluarea cladirilor care apartin Colegiului National Banatean din Timisoara cu cei care le-au revendicat, Ordinul Calugaritelor de la Notre Dame.

Negocierile dureaza de doi ani, insa abia acum, intamplator, cei din Primaria Timisoara au gasit un document care ar putea pune punct negocierilor intr-un timp foarte scurt.

Una dintre probleme e ca nu avem in administrare proprie, nu suntem proprietari, pe toate unitatile scolare si spitalicesti. E vorba aici de o scoala de elita, Colegiul Banatean cu care Primaria Timisoara, prin comisia de negocieri cu terti incearca de 2 ani sa negocieze si sa rezolve achizitionarea cladirilor care tin de Colegiul Banatean. Cautand altceva am gasit averea administrata de comitetul scolar de la cladirea respectiva in anii ’44-’50. E aripa Liceului sarbesc Dositei Obradovici, de 520mp„, a dezvaluit viceprimarul Traian Stoia.

Cladirea in care functioneaza Liceul Dositei Obradovici face parte dintr-un ansamblu de cladiri care tin de Colegiul National Banatean si care a fost retrocedata Ordinului Calugaritelor de la Notre Dame. Viceprimarul Traian Stoia spune ca a gasit un document foarte important in arhiva, care ar putea schimba cu totul negocierile.

In 1944 aviatia a executat raiduri de bombardament asupra zonei respective care a afectat zona Electromotor, Elba. Cladirea care acum adaposteste liceul D. Obradovici a fost lovita si un etaj a fost complet distrus. In 1948 cladirea era in continuare afectata de bombardament. Statul a refacut cladirea pe bani publici. Ideea e ca noi, in cadrul negocierilro cu Ordonul Calugaritelor de la Notre Damme sa atragem atentia ca una din cladiri e refacuta de statul roman in proportie de 50% si intrata in posesia lor ca proprietate. Exista si un material care arata cum aratau scolile in acea perioada„, a excplucat Stoia.

Viceprimarul a mai spus ca va face demersuri pe langa Arhivele Statului pentru a vedea daca mai exista o astfel de situatie si in cazul altor cladiri care sunt retrocedate si pe care Primaria Timisoara doreste sa le cumpere.

CITESTE SI: Prima zi de scoala la Colegiul National Banatean Timisoara, cu program artistic! GALERII FOTO!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Unde-s „grozăviile”?
    în mintea reporterului, înțeleg.

  2. Nedumerire. Cum ar fi putut reface Ordinul Calugaritelor cladirea in anii frumosi (inca nu cei mai frumosi) ai lui Gheorghiu-Dej, Ana Pauker si pleiada de conducatori, daca la momentul respectiv nu mai aveau nici un mijloc financiae la dispozitie? De aici toata povestea intra „in ceata”.

  3. Multe „grozavii” vor iesi la iveala daca se va merge cu investigatiile pana la momentul tratatului de la Paris (1920).
    Multe cladiri „revendicate” au intrat in posesia statului Roman ca urmare a tratatului de la Paris, nicidecum ca urmare a regimului comunist.

  4. Stoia are dreptate, aceste cladiri au fost retrocedate ilegal. Aloooo…. DNA-ul ce mai asteptati ?