Noutati :

CJT vrea sa cumpere un elicopter de interventii. Vezi ce buget are Timisul si ce investitii vor sa mai faca autoritatile in 2011

6 februarie, 2011 - 09:17 AM
Autor: Alina Sabou      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

Consilierii judeteni au discutii in comisii pentru a analiza cum sa imparta bugetul pentru anul 2011. Una dintre investitiile care apar in proiectul de buget este un elicopter pentru care CJ Timis este dispus sa plateasca 1,6 milioane lei.

Conform proiectului de buget, judetul dispune in acest an de circa 430 de milioane de lei, deci aproximativ 100 de milioane de euro. Bugetul este impartit pe doua sectiuni, pentru partea de functionare fiind calculate 235 milioane lei, iar restul sumei – pentru sectiunea de dezvoltare.

Consiliul Judetean a facut si o lista de propuneri pentru investitii, care insumeaza 161 de milioane de lei (37,6 milioane euro, din care 10 milioane de euro reprezinta fonduri europene si guvernamentale). Administratia judeteana a reusit sa incheie anul trecut cu un excedent bugetar de 70 de milioane de lei, bani stransi in mare parte din taxa autorizatiilor de construire si certificatelor de urbanism eliberate ultimele luni din 2010.

Investitii in cladirea veche a Palatului Administrativ

Propunerile executivului CJT de investitii noi care sa inceapa in 2011 cuprind amenajarea de perdele forestiere la Sacalaz si Ghizela cu bani de la Guvern, reabilitarea Teatrului de Copii „Merlin”, amenajarea terasei la corpul nou al Palatului Administrativ si amenajarea holului de la etajul I al vechii cladiri a Palatului, precum si alte investitii in imobil. In buget sunt prevazute si fonduri importante pentru participarea la programele cu finantare europeana. Spre exemplu, pentru cofinantarea in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, de fapt un sistem de management al gunoiului de grajd in comuna Peciu Nou, este prevazuta suma de 126.000 lei. Jumatate de milion de lei sunt pregatiti, in primul proiect de buget din acest an, pentru „realizarea documentatiei tehnice pentru unele obiective prevazute pentru recuperarea valorilor de cult”.

Aerodromul "Cioca"

Aerodromul "Cioca"

Cea mai interesanta este dorinta de achizitie a unui elicopter, suma prevazuta fiind de 1,6 milioane lei, adica circa 372.000 euro. „Elicopterul va fi cumparat pentru Aeroportul Cioca, pe care dorim sa il dezvoltam. Va fi un elicopter mic, pentru delegatii, cu 2 locuri si va fi folosit pentru interventii rapide. Am fost de acord cu aceasta investitie, pentru ca elicopterul va fi dat si spre inchiriere. In plus, va fi folosit pentru delegatiile care sosesc aici si pentru vizite rapide in Euroregiunea DKMT”, a declarat consilierul judetean PSD Marcel Mihoc.

Aceeasi suma de 1,6 milioane lei este prevazuta pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care are ca scop construirea unei sali polivalente de 10.000 de locuri.

Directia de Evidenta a Populatiei are doar un singur lucru nou pregatit pentru 2011: un autoturism. O masina vor sa primeasca si cei de la Centrul Militar Zonal. Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Banat va primi din bugetul CJT 400.000 lei. Capitolul Invatamant are bugetata suma de 3,1 milioane lei, fondurile cele mai mari mergand spre Scoala de Arte si Meserii „Gheorghe Atanasiu” – 958.000 lei.

Reabilitare termica la Spitalul Judetean

Spitalele aflate in administrarea CJT vor primi, daca bugetul va fi aprobat in 14 februarie, suma de peste 7,3 de milioane de lei. Circa 4 milioane lei reprezinta sume care trebuie sa asigure continuitatea investitiilor incepute, iar pentru investitii noi a ramas suma de 2,5 milioane lei. Cea mai importanta lucrare pentru care s-ar putea da bani este extinderea Casei Austria – 1 milion de lei, iar pentru reabilitarea termica a Spitalului Judetean s-a prevazut suma de 500.000 lei. Centrul de terapii genice si celulare in tratamentul cancerului, pentru care s-au castigat fonduri europene, va fi sprijinit si de catre CJT, cu suma de 620.000 lei.

Actiunile culturale, religioase si de recreere au primit un buget de aproape 8 milioane de lei (1,8 milioane euro). Sumele vor merge pentru Muzeele Banatului, de Artă, „Traian Vuia”, cumpărarea unei copii a tezaurului de la Sânnicolau Mare, Muzeul Satului, Centrul de Cultură şi Artă, Biblioteca Judeţeană, Teatrul de Copii. În 2011, asistenţa socială primeşte ceva mai puţini bani decât cultura: 5,7 milioane lei (1,3 milioane euro).

Podul de la Albina va fi reparat

Protectia mediului a primit un buget de 35 milioane lei (8,1 milioane euro), banii fiind destinati sistemului de management a deseurilor de la Ghizela, plus inchiderea depozitelor existente pe raza judetului. CJT a solicitat fonduri europene de 48 milioane euro pentru acest obiectiv, aplicatia fiind in faza de jurizare.

Drumurile, despre care presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, a spus ca vor fi o prioritate in 2011 si vor avea un buget ceva mai mare decat in 2010, primesc suma de 12 de milioane de lei. Cea mai importanta lucrare care va incepe este reabilitarea podului de la Albina, pentru care s-a alocat suma de 1,5 milioane lei. Un milion de lei ar putea intra si pentru reabilitarea podului de la Cutina.

Proiectul de buget este supus dezbaterii

Cetatenii pot face propuneri, sugestii sau sa isi spuna opinia despre proiectul postat pe pagina web a Consiliului Judetean pana in data de 12 februarie, plenul avand loc in data de 14 februarie. Propunerile se pot depune si la registratura Consiliului judeţean in atentia lui Mircea Mihut, director executiv al Directiei Buget-Finante din cadrul CJ Timis.

Ramane totusi de vazut daca bugetul va fi aprobat si sub ce forma, pentru ca alesii PSD, PNTCD si PNL au declarat ca nu sunt de acord cu felul in care se impart (politic) banii proveniti din cotele defalcate. Disputele au avut loc in comisii, iar in sedinta de plen din 14 februarie este de asteptat ca reprezentantii partidelor sa cada la un acord. Dupa adoptarea bugetului judetean, toate localitatile din Timis vor adopta hotarari similare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...