Noutati :

Circuit turistic pe la portile cladirilor istorice din Timisoara. Turistii, chemati sa le afle povestile

28 septembrie, 2015 - 03:10 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
2

TIMISOARA. Aproape 500 de porti cu povesti care mai de care mai interesante au descoperit, la cladirile istorice din Timisoara, cei de la Asociatia Culturala Kratima, care au desfasurat in ultimele saptamani prima editie a proiectului „Poarta Arta”. In cadrul acestuia a fost reabilitata, din bani publici, „poarta cu nasturi”, de pe strada 16 Decembrie 1989 nr. 12, cunoscuta sub acest nume intrucat in vechime a dus la atelierul unui mester nasturat faimos din capitala Banatului.

Peste 3.300 de euro au fost investiti in restaurarea portii, care a fost scoasa din tatani si dusa in atelierul unui arhitect. A fost montata la locul de cinste in acest sfarsit de saptamana.

Organizatorii, reprezentantii Asociatiei Culturale Kratima, incearca sa-i determine pe timisoreni sa nu mai lase portile cladirilor istorice sa se degradeze. Au facut primul pas si spera ca pentru cea de-a doua editie a manifestarii sa reuseasca sa renoveze mai multe porti. Au pus ochii deja pe o a doua poarta, aflata pe strada Ungureanu.

„In fiecare an ne-am propus sa facem cate o poarta. Aceasta este prima, dar ne dorim sa fie un impuls pentru a restaura mai multe porti pe an, nu doar una. Desigur, ceea ce facem noi cu asociatia este ceva simbolic. In fiecare an incercam sa demaram tot felul de alte proiecte, sa vina alte idei. Am vrea ca fiecare firma mare din Timisoara sa adopte cate o poarta sau sa incercam sa deschidem alte usi spre alte povesti. Sunt oameni care nu sunt de acord ca poarta lor sa fie scoasa din tatani si sa fie dusa in atelier. Eu nu imi doresc sa comentez aceasta optiune, este dreptul dumnealor, este poarta dumnealor, cladirea dumnealor si fac ce doresc pana la urma. Aici s-au investit 15.000 de lei, din finantari publice, proprietarii nu au contribuit cu nimic”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Camelia Migasson, presedinte Asociatia Culturala Kratima.

poarta cu nasturi timisoara 2

Portile cladirilor istorice care au dus faima Timisoarei in toata lumea ar putea intra chiar si intr-un circuit turistic. Vizitatorii capitalei Banatului ar ramane cu siguranta placut impresionati de povestile adapostite de aceste usi.

„Incercam sa includam portile pe care le renovam intr-un circuit turistic al Timisoarei, sa fie cateva halte in acest circuit. Sigur, acum este doar una, dar gasim si alte porti cu poveste, pentru ca este extrem de importanta povestea. Urmatoarea poarta renovata va fi prezenta in Galeria Calpe. Este de pe strada Ungureanu, are o poveste interesanta. Demult, ea adapostea portile de fotbal are orasului Timisoara”, a mai spus Migasson.

Portile Timisoarei deschid drumul spre istoria orasului. „Majoritatea cladirilor de patrimoniu din capitala Banatului fac parte din mostenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus orasului o inflorire economica inegalabila si referinte stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta si Viena”, sustin organizatorii.

Evenimentul „Poarta Arta” a fost derulat de Asociatia Culturala Kratima si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si de Primaria Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Permiteti sa semnalez un caz: la intersectia strazilor Traian Doda cu Eugeniu de Savoia un domn proprietar italian si-a renovat impecabil proprietatea; atata doar ca portile vechi au fost inlocuite cu un grilaj metalic (regret ca nu mai am fotografiile din momentul demontarii si transportului). E strigator la cer, sunt patrimoniu!

  2. deci o poarta pe an ,egal cinci sute de ani , doua porti pe an egal doua sute cinci zeci de ani si tot asa .,la sfarsit de restaurari vor restaura actualele porti de termopan ,ca si ele vor fi vechi la ora aceea ,spor la restaurare……….