UPDATE: Guvernul Boc ramane in functie. Motiunea cu numarul 8 a picat. Codul Muncii intra in vigoare

UPDATE: Guvernul Boc rezista la a 8-a motiune de cenzura. Sedinta s-a desfasurat intr-un circ total, cu acuze intre Putere si Opozitie pe tema motiunii asupra Codului Muncii. Un PDL-ist si un UDMR-ist au votat si ei. Este vorba despre PDL-istul Orest Onofrei si de Verestoy Attila, care au votat contra motiunii.

Pentru a trece, motiunea avea nevoie de peste 236 voturi, dar a obtinut numai 212 voturi pentru. Patru voturi au fost impotriva si doua a fost anulate. Acest vot inseamna ca noul Cod al Muncii, atat de hulit de sindicate, va intra in vigoare. Senatorii si deputatii aflati la Putere nu au votat.

________________________________________________________________________________

Puterea si Opozitia se cearta de zeci de minute in plenul Parlamentului pe tema motiunii de cenzura ce vizeaza Codul Muncii. Emil Boc acuza USL de demagogie, Victor Ponta si Crin Antonescu ii raspund dur. Premierul ungar Orban Viktor e si el prezent in sala, prin discursurile lui Ponta si Antonescu.

Guvernul si-a asumat, in 8 martie, raspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL si PC au depus o motiune de cenzura, care a fost citita saptamana trecuta si care este dezbatuta si votata astazi, in fata deputatilor si senatorilor. Sedinta in care este citit textul motiunii a inceput in jurul orei 16. Dupa citirea textului, au urmat dezbaterile. Fiecare partid si-a desemnat un lider care a expus parerea formatiunii despre acest cod. Rezultatul votului trebuia sa fie stiut la ora 19, dar dezbaterile se prelungesc pentru ca PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a unei declaratii privind autonomia teritoriala.

Premierul Emil Boc a vorbit in vociferarile salii: “Aceasta motiune de cenzura nu are aproape nicio legatura cu Codul Muncii, cu asumarea pe care am facut-o in fata Parlamentului, iar putinele referiri la Codul Muncii fie sunt contradictorii, fie sunt copiate, fie sunt fraze goale fara continut. Doua treimi din textul motiunii sunt atacuri populiste. Aliantei Socialiste nu ii pasa de locurile de munca ale romanilor. Daca v-ar fi interesat propuneati o motiune de cenzura care sa analizeze Codul Muncii. Daca ar fi sa rezum intr-o formula plastica, m-as referi la versurile lui Eminescu: „E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune, insirand cuvinte goale ce din coada au sa sune””. Nu am vazut o fraza in textul motiunii despre munca la negru. De ce refuzati inlesnirea angajarilor? Cum aveti pretentia sa se reduca munca la negru. (…) Cum se numeste cand copiezi dintr-o parte si pui in alta si iti asumi drepturile de autor. Ati copiat, dragi parteneri, 76 de prevederi din Codul nostru. Alte sase prevederi sunt similare in Codul nostru. Alianta Socialista a depus o varianta proprie. In varianta proprie au preluat cu greseli si cu virgula din codul nostru. Nu numai atat, dar criticati in motiune, ceea ce ati copiat”.

Liderul PNL Crin Antonescu a intrebat, in plen, de ce nu isi lasa Puterea proprii parlamentari sa voteze. „De ce premierul unei tari nu reuseste sa tina minte numele unui formatiuni politice din tara sa si repeta intr-una Alianta Socialista. Dumneavoastra remarcati ca pe primul-ministru il intereseaza sa polemizeze pe tema unei constructii politice, chiar pe niciunul din dumneavoastra nu va intereseaza situatia milioanelor de romani carora le veti aplica acest cod al muncii? (…) Noi stim foarte bine pe cine reprezentam aici. Dumneavoastra, domnule Boc, in numele cui veniti atat de vesel aici? in numele angajatorilor, in numele efigiei spanzurate a lui Avram Iancu, despre care nu spuneti nimic, ca sa nu-l deranjati pe noul stapan, Orban Viktor”.

A urmat Victor Ponta (PSD): „Noi incercam sa castigam o batalie cu domnul Basescu: cine il da afara primul pe premierul Emil Boc. E nevoie de un alt premier. Sau mai bine spus e nevoie de un premier. Repetarea unor vorbe goale ca un papagal cred ca sunt lucruri care nu tin de un prim ministru. Romania are nevoie si de alti parlamentari care sa aiba demnitate sa se ridice din banca si sa voteze. Dar sa primesti bani de la Guvern ca sa stai in banca e o umilinta pe care sper ca unii nu o vor accepta”. In discursul sau despre Codul Muncii, Ponta vorbeste despre declaratiile premierului ungar Orban Viktor despre Ardeal.

_________________________________________________________________________

Sase dintre motiuni au fost norocoase pana acum pentru Boc. Una dintre ele l-a lasat fara fotoliul de premier, dar nu pentru mult timp. Emil Boc este singurul premier din istoria Romaniei care a fost demis de Parlament, pe 13 octombrie 2009. Acum a ajuns acum in fata celei de a opta a motiuni de cenzura.

Calin Popescu Tariceanu a făcut fata unui numar de 6 motiuni de cenzura in 4 ani, iar Adrian Nastase a avut parte doar de doua motiuni de cenzura in tot mandatul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete