Ciprian Jichici: „Suntem blocati in conservatorism si inertie!”

Este consilier PNL la primul mandat. Demonstreaza ca nu totdeauna experienta si vechimea ca ales sunt necesare pentru o activitate politica fructuoasa, fiind cel mai insistent si vocal consilier.

Ciprian Jichici
Nascut la 11 iunie 1977, Timisoara
Starea civila: necasatorit
Activitatea profesionala:
Absolvent al Facultatii de matematica si informatica, Universitatea de Vest, promotia 1999, masterat in 2001, in prezent pregateste finalizarea tezei de doctorat, asistent doctorand la Facultatea de matematica si informatica
Activitatea politica: membru PNL din 2002, functii de conducere la tineretul liberal pe plan local, actualmente vicepresedinte al PNL Timisoara, vicepresedinte al Tineretului National Liberal, de sase ani
Hobby: Fizica cuantica, sahul, lectura

Domnule Ciprian Jichici, inainte de toate, lamuriti faptul daca sunteti in opozitie sau la putere, in cadrul consiliului local?

impreuna cu colegii mei liberali fac parte dintr-o alianta care are drept scop buna administrare a municipiului. Asta nu inseamna ca acceptam orice propunere din partea executivului, dar nici ca suntem intr-un fel sau altul impotriva executivului. Eu cred ca atunci cand interesele cetateanului o cer, discutiile si intelegerile politice trebuie sa fie in acest sens.

Se pare ca sunteti cel mai vocal consilier, ce urmariti, de fapt?

Singurul lucru pe care il urmaresc este ca deciziile luate sa fie corecte, in primul rand si benefice pentru cei care ne-au ales. Sunt unul dintre putinii consilieri care nu au afaceri cu statul sau cu autoritatile publice locale, ceea ce imi da libertatea sa fiu cat mai obiectiv si de multe ori mult mai critic decat colegii mei.

De aceea va da mana sa criticati chiar si companiile din subordinea consiliului local?

Orice consilier local are dreptul si mai ales obligatia de a trage la raspundere aceste societati, ori de cate ori acestea ajung sa produca derapaje, de multe ori foarte ingrijoratoare.

De ce sunteti foarte suparat pe Administratia Domeniului Public?

Nu as numi asta drept suparare, ci mai degraba o atitudine obiectiva, pentru ca aceasta companie, dupa parerea mea nu are nici o ratiune pentru a exista, lucru constatat din primele mele luni de mandat. ADP nu a facut altceva decat sa intareasca plangerile si reclamatiile pe care cetatenii mi le-au adresat. De aici si pana la sustinerea ca este o cruciada a mea personal cu unii oameni din ADP, este fals.

Care este adevarul?

Daca privim la un buget de 10,5 milioane, din care aceasta societate investeste pentru timisoreni doar 1,3 milioane lei, orice cetatean cu minime cunostinte de aritmetica poate constata ca avem o foarte mare problema. Nemaivorbind de abuzurile si ilegalitatile care se fac! si daca aceasta societate isi permite sa faca abuzuri si ilegalitati cu proprietarul ei, care este Consiliul local, va puteti imagina ce poate sa faca cu cetatenii obisnuiti. Avem un exemplu foarte graitor: a venit pe masa consiliului un proiect de extindere a sistemului Telpark. inainte ca la nivelul consiliului sa dam acceptul, aceasta societate a montat deja indicatoarele pe strazile unde doreau extinderea. S-a ajuns la un sistem inchis, pe alocuri cu tendinte mafiote, care, din pacate aduce  deservicii timisorenilor.

Aveti cumva o alternativa la acest sistem de parcare?

Am spus foarte clar ca nu sunt partizanul desfiintarii sistemului de parcare cu plata, dar sunt adeptul lucrurilor facute intr-o ordine normala. in primul rand cetatenii Timisoarei trebuie sa beneficieze de locuri de parcare corespunzator amenajate. Va dau exemple de locatii foarte bune, cum ar fi zona de carosabil de la sensul giratoriu din fata Castelului Huniade, pana la podul Michelangelo, o potiune de circa 300 de metri, pe patru benzi, reprezinta un loc ideal pentru amenajarea unei parcari subterane. Din pacate nu exista un asemenea proiect. Orice companie privata care ar veni cu o asemenea propunere pune doua conditii: sa aiba capacitatea sa-si recupereze investitia si a doua, sa aiba capacitatea sa ridice masinile parcate ilegal pe o anumita raza a acelei investitii. Or, aici ne lovim de refuzul fara echivoc al ADP, intrand intr-un cerc vicios. Mai este un proiect pentru Piata Marasti, in zona strazii Oituz. Primul pas este sa atragem investitori privati care sa construiasca aceste parcari. Un asemenea obiectiv este interesant pentru investitor pentru ca discutam de un grad de ocupare foarte ridicat. Daca se vor face aceste investitii voi fi primul care va propune cresterea cu un factor de zece a sanctiunilor pentru parcare ilegala.

Sunteti un politician tanar, entuziast, activ, va izbiti cumva de un anume conservatorism si inertie in primarie?

Categoric da! Sunt foarte multe lucruri care se fac in acelasi fel de 12-14 ani. Sunt si foarte multe mentalitati invechite care nu mai corespund acestui secol. Sunt de asemenea foarte multe interese, unele mai mari, dar cele mai multe marunte, care luate la un loc pun o frana destul de serioasa in calea dezvoltarii acestui oras. Faptul ca Timisoara este al doilea oras al tarii, din punctul meu de vedere, cred ca este doar istorie, orasul nostru, cel putin in ultimii opt ani, pierzand foarte mult, comparabil cu alte orase. Suntem blocati in conservatorism si inertie.

Atribuiti o vina executivului sau si consiliului local pentru o atare stare de lucruri?

Vina este impartita. De pilda a fost nevoie de mai bine de zece ani pentru schimbarea regulamentului de functionare care sa modifice destul de serios circuitul documentelor. Ca atare a aparut in ultimele luni o explozie de proiecte si initiative din partea consilierilor locali. Acest mandat aduce pentru prima data, dupa foarte multi ani o independenta a consiliului local.

Care credeti ca ar fi numarul de mandate necesar unui primar pentru a face performanta?

Din punctul meu de vedere cred ca un varf de eficienta poate fi atins in al doilea mandat. Cred ca de la al treilea in sus apare o anumita rutina.

Care sunt ambitiile tanarului politician Ciprian Jichici?

Ambitiile mele sunt in primul rand acelea de a duce la bun sfarsit acest mandat de consilier local. tinta mea este ca din oricare pozitie pe care o ocup sa pot privi in ochi orice persoana pe care, prin actiunile mele am influentat-o vreodata si sa pot sustine orice decizie pe care am dat-o. Activitatea politica n-o fac nici pentru bani si nici pentru influenta, ci din motivatia ca trebuie sa intorc ceva mediului in care m-am format si in care traiesc.

V-ati dori sa ajungeti primar?

Sigur ca in politica orice pozitie este importanta, iar cea de primar este una din acestea, dar nu reprezinta pentru mine un scop in sine. Este prematur sa discutam acest subiect. Partidul va lua in 2011 o decizie.

Daca, in mod imaginar, ati ajunge primar, veti darama „acvariul” din Piata Victoriei?

In masura in care nu as incalca legea, sau pana la limita legii as face toate demersurile pentru ca acea constructie oribila sa dispara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.