Noutati :

Cinste lor! Cum salveaza oamenii ultimul rau cu ape cristaline, ce strabate cele mai frumoase locuri din Muntii Banatului! VIDEO!

17 februarie, 2016 - 06:18 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
5

CARAS SEVERIN. Strabate 15 arii naturale protejate, 3 rezervatii naturale, 2 parcuri nationale, un parc natural, 8 situri Natura 2000, iar acum e in pericol sa fie distrus. Vorbim de raul Nera pe care autoritatile vor sa ridice microhidrocentrale.

Banatenii se opun insa din rasputeri poluarii acestui colt de rai din Muntii Banatului traversat de apele Nerei. Localnicii s-au mobilizat exemplar, au chemat ajutoare, au organizat dezbateri si au lansat o petitie online, care a fost deja iscalita de zeci de mii de oameni.

CITESTE SI: Cea mai salbatica zona din Banat este in mare pericol! Lacul Dracului ar putea fi distrus!


Comunitatea de-clic.ro anunta lansarea campaniei #sosNERA si a petitiei adresata APM Caras Severin. in contextul in care Semenic Energy SRL si Nera Prigor Energy SRL doresc sa construiasca microhidrocentrale pe raul Nera, Calin Dejeu a initiat o campanie sustinuta de de-clic.ro. Din argumentatia solicitantilor reproducem un fragment: ”Nera este cu siguranta ultimul rau de dimensiune medie din tara care nu este afectat de hidrocentrale si regularizari, un rau extrem de valoros ecologic chiar si pentru intreaga Europa. Raul Nera reprezinta o axa vie care strabate 15 arii naturale protejate, intre care 3 rezervatii naturale, 2 parcuri nationale, un parc natural, 8 situri Natura 2000 si un sit Ramsar pe teritoriul Serbiei.

Nici macar procedura de infringement pornita de Comisia Europeana nu poate stavili vanatoarea de profituri generate de asa-zisele certificate verzi. Propaganda prezinta MHC-urile ca surse de energie curata desi ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii. Mai mult, au o amprenta de carbon considerabila contribuind asadar la fenomenul incalzirii globale.

Ca urmare a mobilizarii extraordinare, petitia a ajuns la peste 30.000 de semnaturi in doar o saptamana. Presiunea publica a dat roade, autoritatile sustinand in data de 15 februarie o consultare publica la Prigor. La consultare a fost prezenta inclusiv o delegatie de 15 persoane din Serbia, invocand Conventia de la Espoo.

dezbatere-prigor

Textul petitiei:

Va solicitam sa faceti toate demersurile pentru respingerea solicitarilor de acord de mediu depuse pentru proiectele ”Construire microhidrocentrala Nera 1, construire captare, construire conducta de aductiune, racordare la SEN” si ”Construire microhidrocentrala Nera 1, construire captare, construire conducta de aductiune, racordare la SEN”, de catre Semenic Energy SRL, respectiv Nera Prigor Energy SRL. De asemenea, solicitam retragerea certificatului de  inregistrare in ”Registrul National al elaboratorilor de studii pentru protectia mediului” pentru Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, reprezentata de Mihut Sergiu.

Un rau este un ecosistem linear, orice agresiune asupra sa se resimte in amonte si aval, de la izvor pana la varsare (si in ecosistemele adiacente). Cele doua proiecte MHC presupun captarea prin baraje si devierea in conducta a raului pe o distanta de aproximativ 11 kilometri. Aceasta eliminare a raului pe 11 kilometri va sectiona si transportul sedimentelor si lanturile trofice dar si circulatia nutrientilor. Pe cei 11 kilometri ecosistemul raului va disparea. Acest dezastru ecologic va afecta implicit toate ariile protejate strabatute de Nera si va avea chiar si impact transfrontalier.

Emiterea acordului de mediu pentru cele doua proiecte este ilegala deoarece:

Jurisprudenta Curtii Europene de Justitie prevede din iunie 2015 ca este interzisa degradarea chiar si cu o singura clasa a starii unuia dintre elementele de calitate ale corpului de apa.
Proiectele incalca avizul de mediu pentru Strategia Energetica a Romaniei (pentru perioada 2011-2020), aviz care interzice plasarea unor astfel de proiecte pe o distanta de 20 de kilometri amonte de ariile naturale protejate in care apa joaca un rol important in menţinerea habitatelor/speciilor.
Proiectele presupun deteriorarea habitatului unor specii protejate.
Proiectele afecteaza indirect o serie de arii naturale protejate, unele cu regim strict de protectie.
Proiectele incalca si Conventia de la Ramsar pentru ca nu respecta principiul utilizarii rationale a zonelor umede si pentru ca afecteaza indirect situl Ramsar Labudovo Okno.
Proiectele nu au aviz de gospodarire a apelor. Pentru acest aviz este necesar contract de inchiriere a albiei care, fiind domeniu public, conf. Legii 213/1998 este acordat prin Hotarare de Guvern. APM-ul organizeaza dezbaterea in lipsa avizului de gospodarire a apelor, in conditiile in care infringementul pe microhidrocentrale este pe punctul de a ajunge la Curtea Europeana de Justitie.
Proiectele nu au avizul Parcului National Semenic Cheile-Carasului, desi este evident ca cele doua proiecte industriale afecteaza extrem de grav sectorul de rau din parc, care incepe la cativa metri de captarea pentru MHC Nera 1 (art. 28, alin. 10, din OUG 57/2007).
Cursul superior al Nerei, impreuna cu padurile virgine din bazin, reprezinta o zona de salbaticie cu valoare conservativa enorma, iar Comisia Europeana recunoaste valoarea zonelor de salbaticie in vederea atingerii obiectivelor Directivelor Pasari si Habitate.
Rapoartele la studiile de impact (care contin date false) au fost intocmite de Unitatea de Suport pentru Integrare, acelasi autor al studiilor pentru MHC-urile din Fagaras care au determinat declansarea procedurii de infringement. Certificatul de  inregistrare in Registrul National al elaboratorilor de studii pentru protectia mediului trebuia retras imediat.

Petitia poate fi semnata AICI!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Daca esti banatean si iti pasa ca le vei oferi copiilor si altceva decat betoane, arii defrisate si pamanturi otravite ar trebui sa semnezi petitia. Este nevoie de inca aprox. 400 de semnaturi.

  2. Salvarea Nerei !!!!

  3. Catre localnici! Incercati si voi sa nu va mai aruncati gunoiul in Nera. Este de departe cel mai jegos rau din banatul montan.

  4. Salvați Nera!

  5. Raul Nera sa fie pastrat natural asa cum l-a creat Dumnezeu !!!