Cine nu zice ca mine, pleaca? Directorul Colterm, amenintat cu demiterea de Nicolae Robu, pentru ca nu crede in reducerea facturii la caldura din 2013 promisa de primar, fara marirea subventiilor

TIMISOARA. Pe principiul  „nu zici ca mine, esti impotriva mea”, primarul Nicolae Robu l-a amenintat cu demiterea pe directorul Colterm care a indraznit sa declare pentru www.opiniatimisoarei.ro ca, daca nu vor creste subventiile de la Primarie pentru Regia de termoficare, este imposibil ca gigacaloria sa scada de anul viitor, asa cum promite, inca din campania electorala, Nicolae Robu.

Astazi, acesta a iesit la rampa, furios pe cele declarate de Petrica Pampu in urma cu cateva zile intr-un amplu articol pentru Opinia Timisoarei, material in care am demonstrat ca, din pricina unor angajamente ferme cu FMI, in conditiile liberalizarii pietei de gaz de anul viitor, a subventiilor reduse si a datoriilor uriase pe care Coltermul le are (printre datornici aflandu-se inclusiv Primaria Timisoara, factura la caldura a timisoreanului nu va putea sa scada cu 25 de procente din 2013, in ciuda promisiunilor lui Nicolae Robu.

CITESTE SI: Seful Colterm spulbera visele primarului Nicolae Robu care promite caldura cu 25% mai ieftina de anul viitor in Timisoara: E IMPOSIBIL!  

„Am vazut ca s-au luat ceva declaratii de la directorul Colterm. Anul acesta si eu v-am declarat si dumneavoastra ati scris corect ca nu se pune problema reducerii facturilor. Dar eu am afirmat si repet, prin solutii de imbunatatire a managementului si a tehnologiei, facturile catre Colterm pot scadea. Ipoteza mea de analiza este ca pretul la tot ce vine din afara sistemului nostru e acelasi.  Ar fi o scadere cu 25% fata de pretul la care se ajunge datorita majorarilor agentilor externi care vin la Colterm. Reducerea tot e posibila si nu intram aici in detalii”, a declarat Nicolae Robu intr-o conferinta de presa sustinuta marti.

Pe un ton nervos si batjocoritor in acelasi timp, primarul i-a facut directorului Colterm cateva precizari prin care ii…. flutura demisia pentru cele declarate si lasa sa se inteleaga ca opinia de specialist a lui Petrica Pampu frizeaza incompetenta.

Domnul director Pampu daca nu stie ca exista pe planeta si gigacalorii mai ieftine decat aici va ajunge sa afle si din alte posturi decat exista momentan. Nu trebuie sa plece, dar daca el are aceasta convingere ca societatea Colterm reprezinta idealul intruchipat si ca acolo nu se mai poate face nimic pentru a reduce pretul gigacaloriei, inseamna ca s-a trezit pe un post pe care nu e pregatit. Intotdeauna e loc de mai bine.  Pe mine ma poate contrazice oricine, dar nu cred ca e acceptabil ca un conducator al unei unitati, oricare ar fi aceea, sa creada ca unitatea respectiva este perfecta si ca nu se poate face nimic pentru a o perfectiona„, a adaugat Nicolae Robu.

Departe de a fi facut afirmatiile de care vorbeste astazi primarul, directorul Colterm a spus doar ca „nu se poate decat cu subventii mai mari”, pentru care, chiar primarul recunoaste, nu sunt bani!

Domnul Pampu a declarat ca nu se poate asa ceva, eu ii spun ca se poate. Domnul Pampu este in postura acelui ardelean care s-a uitat la girafa si a spus ca un animal cu gatul atat de lung nu poate exista. Si eu sunt ardelean. Ne uitam in lume si vedem ca exista totusi girafe cu gatul atata de lung”, a spus, usor ironic, Robu.

In ceea ce priveste demisia lui Pampu, primarul Timisoarei spune ca nu i-o cere. Practic, cele declarate de el sunt cu titlu de amenintare.

„Nu am motive sa cer demisia, ii cer doar sa faca dovada ca e in stare sa se achite de sarcina pe care o are. La Colterm sunt 75.000 de abonati, daca inmultim asta cu cativa membri pe familie, ajungem la concluzia ca de serviciile Colterm depind majoritatea cetatenilor Timisoarei”, a conchis Robu.

Promisiuni peste promisiuni

Primarul Timisoarei promitea, din nou, acum o saptamana, ca va micsora pretul gigacaloriei incepand de anul viitor. „In 2013 vom avea un set de masuri si la nivel tehnologic, si la nivel managerial, menite sa reduca pretul gigacaloriei. Estimam ca o sa-l reducem cu 25%”, a declarat Nicolae Robu. Trebuie spus ca Robu promitea o gigacalorie mai ieftina cu 25% inca din camapania electorala.

Asadar, inainte de a fi ales, Robu afirma: “Vom face acest lucru prin mai multe metode: reabilitarea termica a blocurilor – cel putin 200 pe an – cu bani de la guvern, din fonduri europene, din fonduri proprii, chiar si de la cetatenii Timisoarei, care vor fi scutiti apoi pentru un numar de ani de anumite dari fiscale. Apoi, ne gandim la imbunatatirea managementului la Colterm, daca este nevoie vom promova managementul privat, iar in al treilea rand – tehnologii noi: introducerea unor centrale pe gaz la anumite puncte termice din oras, care vor putea sa si cogenereze energie electrica, un lucru foarte important.

Problema este ca nici atunci si nici acum promisiunile lui Robu nu stau in picioare, dupa cum vom demonstra in continuare! Specialistii de la Colterm considera ca primarul se hazardeaza cand promite astfel de reduceri de pret.

Pretul de vanzare s-ar putea sa scada, eventual prin marirea subventiei pe care o acorda Primaria, dar pretul de productie care pleaca de la noi sigur nu scade. Populatia este interesata de pretul de vanzare. Domnul Robu poate acorda subventii mai mari si asa sa scada pretul de vanzare. Noi producem o gigacalorie cu 325 de lei si o vindem cu 252 de lei, restul de 73 de lei per gigacalorie este acoperit de Primarie”, ne-a declarat Petrica Pampu, directorul societatii de termoficare din Timisoara, care primeste, anual, circa 45 de milioane de lei ca subventii de la Primaria Timisoara.

Varianta explicata de directorul Colterm in care pretul gigacaloriei ar putea totusi scadea, anume majorarea subventiilor, este complet nerealizabila. Asta pentru ca insusi Nicolae Robu recunoaste ca nu sunt bani pentru subventii suplimentare de la bugetul local, iar subventiile de la guvern au fost eliminate inca de anul trecut ca cerinta a acordului cu Fondul Monetar International. „Nu putem vorbi despre o reducere a pretului gigacaloriei, pentru ca nu dispunem de fonduri ca sa crestem subventia de la bugetul local.

Pe de alta parte, tot din 2013 se liberalizeaza pretul gazelor naturale, iar consumatorii industriali vor plati mai mult pentru materia prima in productia de agent termic. Deci, ca sa concluzionam, subventia nu poate creste, pretul la gaze va creste, dar Robu promite gigacalorii mai ieftine cu 25%! In conditiile in care primarul Timisoarei nu face minuni sau nu reinventeaza regulile economiei, insemana ca promisiunile facute sunt doar vorbe in vant…

Gigacalorie mai degraba mai scumpa decat mai ieftina!

Colterm produce circa 700.000 de gigacalorii pe an pentru populatie. Singurii care beneficiaza de subventii sunt timisorenii, agentii economici platesc pretul normal, cel cu care este produsa gigacaloria.

Noi luptam acum sa fie considerate si scolile, gradinitele, spitalele, la categoria populatie, adica sa nu plateasca pentru caldura ca si agentii economici, ci ca un cetatean normal. Oricum, pretul gazului este diferentiat pentru agentii economici si populatie. Pentru populatie 90% din gaz vine din tara, iar 10% din import, in timp ce pentru agentii economici 50% vine din tara, iar restul de 50% din import”, a mai spus Pampu.

Se preconizeaza, in prima etapa, la inceputul anului 2013, o crestere a pretului gazului de 5% pentru populatie si de 10% pentru agentii economici. Asta inseamna ca va creste si factura la caldura.

Reprezentantii societatii de termoficare spun ca sunt nevoiti sa creasca pretul de productie al gigacaloriei chiar incepand din sezonul urmator.

Avem obligatia sa crestem pretul catre populatie, in jur de 5%, pentru ca asa este protocolul pe care il avem cu Uniunea Europeana, in ceea ce priveste proiectul de retehnologizare. Asa se va recupera o parte din investitie. In sezonul urmator, daca va creste pretul gazului, cu 5-10%, crestem si gigacaloria. Noi mai mult de 50% mergem oricum pe carbune, deci pretul de productie ar putea creste cu 2% daca este sa facem un calcul”, ne-a declarat Petrica Pampu.

In ceea ce priveste proiectul de retehnologizare Colterm, acesta merge mai departe. ”Avem lucrari avansate, putem spune ca o treime din ele sunt gata. Suntem la 80% cu lucrarile la pompe, 42% la CAF in Cet Centru, 17% pentru desulfurare si 20% la cazanele de aburi din Cet Sud. Ne apucam deja de probe si anul acesta vom da drumul la o parte din instalatii, pentru ca din sezonul rece 2013 sa avem un sistem cu instalatii noi”, spune seful Colterm.

Debransari in masa la Timisoara

Facturile imense de iarna trecuta au determinat sute de familii de timisoreni sa solicite Colterm debransarea de la reteaua de termoficare, dupa ce s-au convins ca alte metode de incalzire sunt mult mai ieftine. Una dintre cele mai frecvente solutii abordate de catre timisorenii debransati de la reteaua centralizata de termoficare este bransamentul individual la gaz si montarea centralelor de apartament, care inlatura total plata in comun a pierderilor de agent termic suferite de Colterm.

In toamna anului trecut, aproape o jumatate de bloc s-a debransat de la reteaua de termoficare, iar circuitul nu a mai fost redimensionat dupa numarul de utilizatori. Astfel, familiile care am ramas bransate la retea am avut facturi marite cu aproape 35%. Eu, spre exemplu, la un apartament de trei camere, am avut si facturi de 1.200 de lei. In aceste conditii, am decis ca iarna lui 2012 sa nu ma mai prinda bransat la reteaua centralizata de termoficare. Am spus in sedinta de la scara noastra ca vreau sa ma debransez si sa-mi pun centrala proprie si, imediat, toti proprietarii celor 15 apartamente din scara noastra s-au decis sa faca acelasi lucru. Am angajat o firma care s-a ocupat de tot proiectul, ne-a costat 1.700 de lei de apartament avizele la gaz si montarea tevilor in fiecare apartament, iar centrala si manopera au mai costat 6.000 de lei. Nu-s bani putini, dar daca ne gandim ca persoanele cu centrale proprii platesc facturi de 200 de lei iarna, putem spune ca investitia se amortizeaza intr-un an. Plus ca devii independent din punct de vedere energetic, iti faci cat vrei de cald, fara a mai sari unii vecini ca le incarci factura”, ne-a declarat Catalin Niguleasa, care a convins o intreaga „scara” a unui bloc de pe strada Peru sa renunte la serviciile Colterm.

Redimensionarea circuitului din bloc este obligatorie atunci cand au loc debransari. In cazul in care nu se face, cei care raman racordati la sistemul centralizat de incalzire scot automat mai multi bani din buzunar.

Petru Olariu

Conform legislatiei, orice debransare presupune si un proiect care analizeaza ce se intampla cu instalatia. Cu cat se debranseaza mai multi, cu atat se micsoreaza diametrul tevilor, pentru ca nu mai este nevoie de debit mare. Cel care a creat situatia suporta costurile. In cazul in care conductele raman la dimensiunile acelea, apa calda, care si-asa nu ramane calda cum trebuie, ramane pe conducte si daca cineva da drumul la apa, trebuie sa astepte sa curga cea ramasa pe conducte”, explica Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari Timisoara.

Olariu recunoaste insa ca in foarte putine cazuri se respecta legislatia si se redimensioneaza cu adevarat circuitul. ”Apa calda ajunge tot mai greu la oameni, platim degeaba, pentru ca ajunge la canal. Problema este si la incalzire, pentru ca tevile sunt mai mari. Cu cat gradul de debransare este mai mare, cu atat costurile pentru cei care nu se debranseaza sunt mai mari. Unii platesc pentru un apartament cu doua camere 200 de lei, iar altul poate plati 600 de lei”, conchide presedintele FALT.

Anul acesta, 4.500 de timisoreni s-au debransat de la sistemul central de incalzire, spre deosebire de anul trecut cand numarul lor a depasit 7.000. Acestea sunt doar cele facute in limitele legii. Mai exista insa si debransari ilegale, cam 1.500, crede seful Colterm. Asta inseamna ca locatarii se pot intelege cu administratorii de bloc, taie tevile care duc in apartamentul lor si administratorul nu-i include la cheltuieli. Daca termenul pentru depunerea cererilor de debransare a fost deja depasit, timisorenii mai pot renunta la caldura de la Colterm prin rezilierea contractului cu societatea de termoficare. Dar asta se intampla mai mult in conditiile in care intr-o scara de bloc raman doar una sau doua familii racordate la sistem. Anul acesta s-au inregistrat aproximativ 600 de astfel de cazuri. Daca numarul debransarilor trece de 6.500, doar 70-80 de timisoreni si agenti economici s-au intors in 2012 la sistemul centralizat de incalzire.

Datorii peste datorii la Colterm

Colterm a primit in ultimele saptamani 23 de milioane de lei de la Guvern, bani restanti inca de anii trecuti, de la ultimele subventii acordate. Guvernul Romaniei mai trebuie sa trimita inca 27 de milioane de lei catre Timisoara, pentru plata arieratelor Colterm.

Si Primaria Timisoara este datoare  la Societatea de termoficare.

Municipalitatea trebuie sa plateasca aproximativ 18 milioane de lei pentru subventiile de care au beneficiat timisorenii. Colterm mai trebuie sa primeasca alte 2 milioane de lei pentru caldura din scoli, gradinite si spitale, iar de la timisoreni are de incasat circa 4 milioane de lei, adica 2% din incasarile anuale, care sunt de peste 200 de milioane de lei. Dar si societatea de termoficare are la randul ei datorii, cele mai multe catre furnizorii de gaz si carbune. Vorbim despre 40 de milioane de lei, bani ce trebuie platiti furnizorilor de gaz si de circa 6 milioane de lei, suma ce trebuie sa ajunga la furnizorii de carbune. Mai sunt si credite in banci, defalcate, atrage atentia Pampu, de 35 de milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. PRIMARUL ASTA CHIAR E DUS ,VB. DOAR PROSTII SA VADA CEI CARE AU RAMAS LA COLTERM PINA ANUL VIITOR CAT O SA FIE CALDURA.SI EL VISEAZAAA!!! HA! HA!

 2. Primarul nu ar trebui sa-l ameninte, ci chiar sa-l demita pentru asta!

  • Robu se crede ceausescu. Si degeaba esti ardelean daca esti prost. Eu stiam ca ardelenii sunt doar falosi. A avut dreptate sefu colterm ca probabil Robu reinventeaza economia. Din costul gigacaloriei trebuie acoperite si cheltuieli anuale cu reparatii nu doar aritmetica 1+1=2 la costul carbunelui si gazului. Eu as propune sa fie el manager 1 an si sa vorbeasca dupa aceea, ca papagal are toata lumea.
   Cred ca e cel mai slab pregatit primar din istoria orasului. A fost votat doar de ciuda cred, alta explicatie nu gasesc.

 3. E cea mai mare stupiditate pe care am auzit-o! Robu nu e realist daca crede ca pretul se va ieftini cand de ani de zile suntem amenintati cu scumpirile si chiar au si fost! Da sa ii ameninti pe altii care sunt realisti cu demiterea asta deja e prostie!

 4. domnilor asta chiar este profesor?

  Unde? la poolytehnica ? nu e nici pe jumate cat Ciuhi…

 5. Cred ca Robu vrea sa scape de asta si nu stie cum…poate are deja pe lista o pitipoanca cu care sa-l inlocuiasca!

 6. Chiar il cunosc pe d-l Pampu. Este un specialist cu expertiza in domeniu, un tip serios care nu se joaca cu vorbele. Daca a zis ca nu se poate, atunci chiar nu se poate. Este foarte pregatit si un om cu responsabilitate. Sa-i fie rusine lui Robu ca isi bate joc de el, dar ce sa asteptam de la un individ care a luat-o razna si se crede Imparatul orasului. In curand ne va da ordine si noua pe care parte a strazii sa circulam. Mi-e lehamite ca i-am dat votul crezand ca trebuia schimbat Ciuhandu. Am ajuns sa il regret. Prea devreme.

 7. Robule nu vorbe ci fapte!!! Oricum cred ca anu viitor o sa-ti inghiti cuvintele dar na, acuma prinzi la dobitocii care te cred! Esti un populist si atat, orice problema o discuti nu vorbesti nciiodata si despre solutii!

 8. aloooo,robule,termina cu prostiile,nu mai du lumea cu zaharelu,i-ai dus deja la alegeri.hai micsoreaza gigacaloria si dupa iesi si ia-te de altii.la anu nu ai ce sa mai scazi,ca nu va mai exista si o sa ne dai tu caldura
  si apa calda,asa ca,fa ceva ce ne doare,nu doar vb si strazi pietonale si kkturi.ma gandesc ca t-i se impune deja un psdist sau pnlist care nu are functie si trebe sa prinda la colterm si deaia dai din coate acum.rusine,rusine rusine

 9. Am inteles ca in Timisoara pretul gigacaloriei este acum 252 lei.As dori si eu sa stiu daca la toate punctele termice se aplica acelasi pret?Si de ce la factura de la colterm nu este atasata o anexa prin care sa se explice cum s-a ajuns la suma respectiva?