Noutati :

Chiria la Primaria Timisoara, un adevarat chilipir! Chirii sub 1 euro mp in centrul Timisoarei si contracte expirate de 10 ani pentru spatiile comerciale din patrimoniul Primariei

20 februarie, 2013 - 01:58 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Sa tot inchiriezi spatii comerciale de la Primaria Timisoara in buricul targului!

Chirii de-a dreptul hilare in centrul Timisoarei pentru spatiile din patrimoniul Primariei Timisoara si contracte expirate chiar si de 10 ani. Primaria Timisoara nu profita deloc de pe urma spatiilor pe care le are inchiriate sau concesionate.

www.opiniatimisoarei.ro anunta in aceasta dimineata ca majoritatea contractelor de inchiriere intre Primaria Timisoarei si anumite societati comerciale sunt expirate de ani de zile, unele contracte fiind expirate chiar si din anul 2003.

“Avem 60 de milioane de lei de recuperat de la chiriasi, printre care si acestia. Majoritatea contractelor sunt expirate de cativa ani, oamenii nu-si platesc chiriile. De exemplu, in zona zero a orasului, intr-un spatiu in care activeaza un notar, acesta plateste in jur de 10 lei pe metru patrat, iar la un alt magazin din centru, chiria e de 40 de euro pe luna. Chiriile variaza intre 0,3 si 0,9 lei pe metru patrat, altii nu platesc nici 2 euro, e strigator la cer”, a declarat Traian Stoia pentru opiniatimisoarei.ro.

Primarul Timisoarei a venit si el cu exemple, la o zi dupa ce anunta ca  habar n-avea cate contracte are Primaria Timisoara si ce sume s-au incasat de pe urma acestora.

„Este un birou notarial pe strada Palanca unde pretul este 6,5 euro pe metrul patrat, pe piata libera pretul este 25 de euro in zona respectiva. Vrem sa majoram de la 6,5 la 20 de euro/mp. Un alt spatiu, in zona Podului Traian, pretul actual e 2 euro pe metrul patrat, vrem sa-l facem 8 euro/mp. In Piata Doicesti avem iarasi birou notarial, 6 euro/mp, vrem sa-l facem 20 de euro/mp, pe strada Alba Iulia avem 5 euro/mp, ridicam la 20 de euro/mp. Mai departe, pe strada Eugeniu de Savoya este 0,89 lei/mp un spatiu al Uniunii Artistilor Plastici, ridicam pretul la 4 euro/mp avand in vedere si natura activitatii. UAP are 28 de spatii sau 32, noi putem sa sprijinim Uniunea Artistilor Plastici cu 1 sau 2 spatii in conditii mai avantajoase, dar nu putem sa dam zeci de spatii, toate cu discount, oricat am vrea sa incurajam promovarea artei, pentru ca pana la urma in acele spatii se vand lucrari de arta”, a explicat Nicolae Robu.

Mai mult decat atat, in Piata Victoriei, reprezentantii unei banci platesc 6 euro/mp, iar chiria va fi crescuta la 20 de euro/mp/lunar.

Potrivit primarului, sunt 300 de spatii comerciale inchiriate sau concesionate de catre Primarie, iar 160 au contractele de inchiriere expirate de ani buni.

„La ora actuala de aceste spatii beneficiaza anumite firme care desfasoara activitati aducatoare de profit si nu e normal ca preturile practicate de noi sa fie inferioare preturile pretei. Acum verificam, s-a depistat ca sunt si contracte expirate, care n-au fost prelungite de ani buni. Cred ca exista posibilitatea sa recuperam banii, daca nu amiabil, atunci prin instanta. Da, putem spune ca majoritatea erau expirate, pentru ca sunt aproximativ 300 de contracte si 160 sunt expirate. Spatiile nu au fost predate. Nu stiu daca au platit, acum verificam, au fost si situatii in care s-a platit chiar daca nu a fost prelungit contractul”, a conchis Robu.

Potrivit unui proiect de hotarare care va intra martea viitoare in atentia consilierilor locali, spatiile cresc pentru majoritatea spatiilor Primariei. Noul proiect stabileste tarifele de baza pentru fiecare societate comerciala si spune ca facturarea chiriilor se va face in lei la cursul BNR de la data facturarii.

„Pentru stabilirea noilor chirii se vor intocmi noi Fise de Calcul a chiriei, in euro, incepand cu data de 01.03.2013. Fise de Calcul vor fi transmise prin semnare chiriasilor. In cazul in care chiriasul nu se prezinta in termen de 15 zile de la primirea instiintarii pentru semnarea Fisei de Calcul, contractul de inchiriere se va rezilia de drept”, se arata in proiectul de hotarare.

VEZI AICI LISTA COMPLETA CU TOATE SPATIILE COMERCIALE ALE PRIMARIEI SI CU TARIFELE PE ELE!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. CAZUL CAFENELEI „La opera” este de tot rasul!
    are 200 mp inchiriati cu 1 leu/mp/luna,in „buricul targului”!
    stie conu’jean si miut de el.

  2. Nu cred ca se pot gasi cuvintele potrivite pentru a comenta „decent”…
    Partea buna e ca noua ni se impun taxe si impozite marite…