Charles al III-lea a fost proclamat Rege al Marii Britanii

Evenimentul marcheaza istoria monarhiei britanice, deoarece, Consiliul de Aderare, care a fost televizat in premiera, a inceput la ora 12.00, ora Romaniei, in momentul in care Regele Charles al III-lea a facut o declaratie personala cu privire la moartea Reginei.

De asemenea, monarhul a depus și un juramant ca va pastra Biserica Scotiei, deoarece in Scotia exista o impartire a puterilor intre biserica si stat.

Printre cei prezenti la eveniment s-au numarat Camilla, care de 17 ani este sotia Regelui Charles al III-lea si care acum se va prezenta la evenimente in calitate de Regina Consoarta, si fiul regelui, William, noul Prinț de Wales.

Din punct de vedere istoric, la acesta participa toti membrii Consiliului Privat, un corp de consilieri ai suveranului care dateaza din vremea regilor normanzi. Dar, avand in vedere ca numara 700 de membri, majoritatea fosti si actuali politicieni, doar 200 au fost convocati.

Ei s-au reunit initial la Palatul St James fara Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Presedinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, a anuntat moartea suveranei.

Grefierul Consiliului a citit cu voce tare testul Proclamatiei de aderare, inclusiv titlul ales de Charles ca rege- Charles al III-lea.

Proclamatia este semnata de un grup care include Regina Consoarta, Printul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York si prim-ministrul.

Prima proclamatie publica a noului conducator al Marii Britanii urmeaza sa aiba loc de la balconul Palatului St James din Londra, la ora 13:00, ora Romaniei, moment care este de obicei insotit de un ritual vechi de secole, cu trompete si salve trase in Hyde Park si la Turnul Londrei.

Cu toate ca nu fac parte din proclamatia oficiala, cuvintele „Regina a murit, traiasca regele” sunt adesea adaugate dupa aceea.

O a doua proclamatie va fi citita o ora mai tarziu, la Royal Exchange in City of London. Proclamatii separate vor fi citite in Scotia, Wales si Irlanda de Nord, duminica.

Sursa foto: Mirror.co.uk

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...