Noutati :

Cetate aflata la 60 km de Timisoara, reconstituita pe calculator! Cum arata in vremurile de glorie si ce puteti vedea astazi? FOTO!

7 august, 2016 - 09:13 AM
Autor: Anonim      
Categorie: TURISM
2

La cel mult o ora de mers cu masina de Timisoara, pe un varf de deal, se inalta inca ruinele unei cetati ale carei vremuri de glorie au apus in urma cu doua veacuri.

Este vorba de Cetatea Soimos, aflata astazi pe lista monumentelor istorice ale Romaniei, a avut rol de aparare si a cunoscut mai multe stapaniri, printre care pe cea a lui Iancu de Hunedoara si Ioan Zapolya sau Andrei Bathory. E atestata documentar din anul 1272-1275 si a fost una dintre cele mai frumoase cetati medievale, iar traditia istorica pune numele acesteia pe seama unei activitati care i-ar fi adus faima in vechime: cresterea soimilor.

cetatea-soimos (2)

Din secolul al XVIII-lea, a fost supusa treptat demolarilor, nepasarii si mai apoi a cazut prada distrugerilor provocate de natura, ajungand la ruina de astazi.

Cu ajutorul programelor digitale de modelare 3D, Radu Oltean, artist ilustrator din Bucuresti, a reusit sa realizeze o
reconstituire pe calculator a Cetatii Soimos, infatisand-o asa cum arata in timpurile in care strajuia semeata Valea Muresului. In acele vremuri, domeniul din jurul fortificatiei stapanea aproape 100 de sate din actualele judete Arad si Timis.

cetatea-soimos (1)

Reconstituirea digitala face parte dintr-un proiect mai amplu al lui Radu Oltean numit „Cetati, castele si fortificatii din Romania”, carte aparuta pe piata nu demult. (vezi pagina oficiala de Facebook AICI).

Aceasta cuprinde fortificatiile de-a lungul secolelor pe teritoriul Romaniei, incepand cu Epoca Bronzului si pana in veacul al XIX-lea. Textul este o istorie militara succinta si interesanta, iar ilustratia foarte bogata.

Am adunat toate ilustratiile mele, mai vechi si mai noi, publicate sau nu, la care am adaugat inca vreo 10 cetati noi. La aceste reconstituiri s-au adaugat fotografii frumoase, aeriene, de epoca, gravuri si stampe de epoca, acuarele, planuri, potrivit lui Radu Oltean.

cetatea-soimos (7)

La Cetatea Soimos se poate ajunge usor din Timisoara cu masina. Iesiti pe drumul spre Lipova – Dumbravita – Giarmata – Piachia – Fibis – Masloc – ALios, intrati in judetul Arad si continuati spre Zabrani – Neudorf – Radna – Soimos. Sunt 63 de km.

cetatea-soimos (3)Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Mulțumesc pentru articol. Cartea a fost publicată deja de la finele lui iunie 2016 și se află pe piață de câteva săptămâni.

  2. Felicitari domnule Olteanu,
    Pacat ca pentru astfel de reconstituiri nu se vor gasi niciodata banii necesari.
    Vezi Castelul Huniazilor din Centrul Timisoarei, la a carei reconstructie cei in drept (cred ca nimeni nu stie care sunt acestia) se „cacaie” de ani buni de zile.