Noutati :

Centrul OncoHelp, unitatea sanitara din vestul tarii cu cea mai mare sectie dedicata ingrijirii paliative

27 aprilie, 2022 - 10:46 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SANATATE
0

TIMISOARA. Mulți o consideră că fiind ultima redută a luptei împotriva cancerului. Dar, secția de paliatie din spitalul OncoHelp este mai mult decât atât. E locul unde pacienții cu boli cronice primesc o îngrijire specială, atât din punct de vedere medical, cât și psihologic. Atunci când îngrijirea unui asemenea bolnav este dificil de făcut acasă, o astfel de secție devine locul unde pacientului i se poate îmbunătăți calitatea vieții.

La Centrul de Oncologie OncoHelp funcționează cea mai mare secție de paliatie dintr-un spital din vestul României. Compartimenul numără 20 de paturi în regim de spitalizare continuă. În cadrul acestuia, pacienții sunt tratați de o echipă interdisciplinară din care fac parte specialiști în îngrijire paliativă, dar și medici oncologi, radioterapeuți, imagisti, nutriționiști și hematologi.

În traiectoria bolii oncologice sau pe durata tratamentelor active antineoplazice, pot apărea diferite complicații sau decompensări organice. Acestea pot fi tratate în secția Paliație, asigurandu-se astfel servicii medicale complete pentru pacienții oncologici. Paliația este deseori asociată cu finalul vieții. Da, de cele mai multe ori, din păcate, este ultima stație pe parcursul suferinței oncologice. Dar, nu puține sunt cazurile în care pacienții, datorită îngrijirilor și a tratamentelor pe care le primesc, datorită relației de încredere ce se stabilește între noi, cei care lucrăm în secție, și pacienți, aceștia reușesc să meargă mai departe. Comunicarea cu pacienții și rudele lor este esențială. Este important să îmbunătățim calitatea vieții celor care ajung în secția noastră, să le atenuăm suferințele fizice, psihice și să ii ajutăm să își păstreze demnitatea”, spune dr. Dana Nagy – șef Compartiment Îngrijiri Paliative.

În cadrul Centrului OncoHelp funcționează și un ambulator de îngrijiri paliative care asigură consultațiile medicale. Recomandarea de internare revine medicului oncolog curant. Internările se fac în urma unei programări, în regim cronic, dar asta și în funcție de locurile disponibile pe sectie.

Îngrijirea paliativă este despre pacienți și aparținătorii lor, despre confruntarea cu boala, despre cum se poate găsi un sens în viaţă chiar şi atunci când situaţia arată lipsită de speranţă. Este despre conectivitate și grijă față de aproapele nostru. În clinica noastră, evaluarea paliativă holistică se face în echipă: medical se asigură managementul farmacologic și non-farmacologic al nevoilor fizice, pe latura psiho-spirituală se asigură consiliere psihologică și spirituală, iar domeniul social este sub supravegherea asistentului social. Contează calitatea evaluării. Noi spunem în permanență că întotdeauna se mai poate face ceva. Ceea ce contează sunt relațiile pacient – personal medical. O înțelegere a suferințelor prin care trece un bolnav oncologic, dialogul permanent pe care îl avem cu el, consilierea psihologică, toate acestea reprezintă ajutorul pe care îl putem oferi aici in clinica, pentru a asigura calitate în construcția vieții”, spune dr. Dana Nagy – șef Compartiment Îngrijiri Paliative.
####

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA( Supraveghere post-anestezie). În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie). În cadrul unității sanitare functionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării. Tot aici, pacienții beneficiază de cazare și masă gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 paturi care asigură condiții hoteliere moderne.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...