Noutati :

Centrul istoric al Timisoarei intra in santier: strazile se vor inchide rand pe rand, pana in 2015. FOTO!

28 octombrie, 2013 - 03:49 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Strazi pietonale cu piatra naturala, fara trotuare, si patru piete cu o noua infatisare. Asta ne promit autoritatile locale in centrul istoric al Timisoarei, care intra in sfarsit, dupa 2 ani de licitatii, in reparatii. De saptamana viitoare se va deschide oficial santierul, cel mai probabil in Piata Libertatii.

Potrivit primarului Nicolae Robu, pentru ca totul sa fie conform planurilor, vor fi pusi in miscare „toti cei care trebuie sa se miste”, promisiunea fiind ca lucrarile vor fi gata in iulie 2015. Asadar, peste aproape 2 ani, timisorenii se vor plimba la pas pe 10 strazi din centrul istoric al orasului, urmand ca accesul sa fie totusi permis riveranilor, dar in diferite conditii.

Lucrarile se vor executa treptat, cu putin peste 53 de milioane de lei, la care se adauga si TVA-ul de 12,5 milioane de lei. Asta inseamna aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Interzis masinilor in Piata Unirii!

Pana la finalizarea lucrarilor ar trebui sa fie complet reabilitate 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Grisselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se vor face insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele.

„Piata Libertatii va fi dalata dintr-o cladire in cealalta, la acelasi nivel, cu piatra naturala. De fapt, toate pietele si toate strazile vor fi dalate cu piatra naturala. Desenul Pietei Libertatii va reproduce o picatura care cade in capul lui Nepomuk, cu undele care se formeaza. Cele 10 strazi vor fi pavate cu piatra naturala, iar Piata Unirii isi pastreaza aproximativ fata de acum, cu singura deosebire ca pavajul va include si strada Vasile Alecsandri, deci va fi din cladire in cladire. Piata Sfantul Gheorghe probabil va fi cea mai spectaculoasa, speram noi, pentru ca acolo speram sa gasim vestigii arheologice dinainte de perioada actuala, respectiv atunci cand piata avea cu totul si cu totul o alta orientare, era rotita cam cu 30 de grade”, ne-a declarat Aurelia Junie, director Directia de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara, manager de proiect. Potrivit acesteia, toata piatra cubica din Piata Unirii va fi scoasa si refolosita pentru zona de interventii din zona istorica.

Primele sapaturi, cel mai probabil in Libertatii

Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale. Aici insa este nevoie de o colaborare si cu locatarii. Pentru asta, intreaga retea de termoficare din subteran va fi inlocuita, ceea ce inseamna ca timisorenii care locuiesc in zona ar putea ramane o buna perioada de timp fara caldura.

Daca este sa ne luam dupa directorul firmei care a castigat licitatia, Romprest, primele sapaturi se vor face in Piata Libertatii, urmand asadar ca de saptamanile viitoare soferii sa nu mai poata circula decat restrictionat in zona sau chiar deloc.

„Efectiv, lucrarile vor incepe cu organizarea santierului incepand cu lunea viitoare. Termenul final este iulie 2015. Foarte potrivit este sa incepem cu Piata Libertatii, dar nu excludem alta varianta in urma discutiilor cu Politia Rutiera, cu autoritatea locala. Vom inchide strazile, pe rand, dupa un program agreat de autoritatile de aici”, ne-a spus Marin Necula, director Romprest.

Pe de alta parte, intr-o informare de presa trimisa de cei de la Romprest, se specifica foarte clar faptul ca lucrarile vor incepe in Libertatii si apoi vor continua cu Piata Sfantul Gheorghe spre Piata Unirii.

Vestigiile din subteran, un posibil impediment

Odata ce vor incepe sapaturile, este cel mai probabil ca in subteran sa fie gasit vechiul oras. Arheologii stau cu ochii in 4 pe muncitori si sunt pregatiti sa intervina in orice moment. Este posibil insa ca santierul sa fie stopat in unele locuri pentru descarcarile arheologice, tinand cont ca se apropie si iarna.

„Noi suntem pregatiti sa facem descarcarile arheologice asa cum prevede legea. Planul este sa conservam zona, cei de la Directia pentru Cultura sa-si faca treaba si noi sa ne mutam pe alt amplasament. Pana in primavara se poate face partea de retelistica, ea permite lucrari si pe timp de iarna”, a mai spus directorul Romprest.

Potrivit primarului Nicolae Robu, cel mai probabil se vor gasi vestigii in Piata Sfantul Gheorghe, unde se va sapa cel mai mult.

„Ne asteptam ca mai ales in zona Pietei Sfantul Gheorghe sa gasim si relicve arheologice. Am promis ca ne vom implica foarte activ pentru a urgenta solutionarea in ceea ce priveste descarcarea arheologica. Nu dorm sa blocam tot centrul istoric asteptand relaxati ca cineva sa-si faca timp sa asigure descarcarea. Ii vom pune in miscare pe toti care trebuie sa se miste si contam pe cooperarea lor”, a explicat Robu, luni, la predarea amplasamentului.

De altfel, va reamintim ca daca nu se respecta termenul final de executie a lucrarilor, UE ar putea sa nu mai ramburseze banii promisi.

CITESTE SI: Timisoara pierde din banii europeni pentru reabilitarea zonei istorice. Lucrarile nu vor fi gata la timp asa cum cere proiectul

Se taie copacii in Piata Libertatii?

Potrivit primarului Timisoarei, parte din copacii din Piata Libertatii vor fi taiati si apoi vor fi plantati altii in loc.

„Piata Libertatii va arata cu totul altfel decat arata acum, in jurul monumentului pavajul va lasa sa se intrevada niste cercuri concentrice, asa este gandit. Vor fi si arbori in piata, dar nu foarte multi, in orice caz”, a dezvaluit primarul. Intrebat de ce taiem copacii, Robu a raspuns ca… asa a fost gandit proiectul.

„Nu taiem, asa a fost gandit proiectul, vor fi si unii copaci care vor fi taiati, acum noi trebuie sa ne uitam, ca ne place sa ne comparam cu lumea pe care o admiram, trebuie sa ne uitam cum arata piatetele in orasele demne de toata admiratia si pentru care noi avem chiar un adevarat cult. Nu sunt verzi, verzi sunt alaturi, acolo se scot in evidenta cladirile. Noi nu trebuie sa o luam razna”, a completat Nicolae Robu.

Locurile de parcare „se muta” in spatele Parcului Bratianu si pe strada Popa Sapca

Desi toate locurile de parcare de pe stradutele din centrul istoric vor disparea, reprezentantii Primariei Timisoara nu au pregatit nicio alternativa. Au in lucru insa amenajarea unei parcari de cateva locuri in spatele Parcului I. C. Bratianu si vor sa foloseasca si parcarea Universitatii de Vest de pe strada Popa Sapca. Nu se stie insa daca timisorenii vor plati sau nu parcarea acolo.

„Noi am luat masuri pentru a asigura locuri de parcare in vecinatate, pe strada Popa Sapca, acolo unde exista un teren al Universitatii de Vest. Vom pietrui zona si vom deschide accesul in vederea parcarii masinilor. De asemenea, vom da drumul la licitatie pentru realizarea unei parcari supraterane in Parcul Bratianu”, a spus primarul Timisoarei.

Reprezentantii Primariei vor sa demoleze cele doua baterii de garaje de langa Casa Politehnicii 2 si sa amenajeze acel loc pentru parcari.

„Pe acel loc, unde exista la ora actuala doua baterii de garaje, vrem sa realizam o parcare ce va avea forma de L la sol, chiar in spatele Parcului Bratianu, langa Casa Politehnicii 2. Garajele sunt pe terenul Primariei in diverse forme de utilizare catre cetateni, insa jumatate din ele nu au fost deloc folosite, se vede ca sunt buruieni in zona de acces. Sigur ca unii vor fi nemultumiti acum ca vom desfiinta acele baterii de garaje, dar nu putem multumi pe toata lumea. Pana una alta, au beneficiat de ele din perioada comunismului, cateva zeci bune de ani, si cred ca se poate trai si fara garaj. Eu nu am garaj si nici nu sufar ca nu am. Pe Popa Sapca terenul apartine UVT, Primaria nu doreste sa perceapa bani celor care parcheaza acolo, dar este posibil sa perceapa Universitatea de Vest, asteptam raspunsul lor. Intre timp vom pregati licitatia si pentru realizarea unei parcari supraterane in zona Oituz-Popa Sapca”, a mai precizat Nicolae Robu.

In ceea ce priveste reabilitarea centrului istoric, edilul estimeaza ca in 2 saptamani vom avea primele sapaturi: „predam locatia, apoi firma va face o analiza in perioada urmatoare si de saptamana urmatoare vom vedea ce strazi se vor inchide, pentru ca in mod inevitabil unele strazi vor trebui inchise in perioada urmatoare. Saptamana viitoare se va face organizarea de santier si in doua saptamani vom avea primele sapaturi”.

4,6 hectare de santier

Piatra de temelie a fost pusa in Piata Unirii, in luna mai a anului 2012, chiar in campania electorala, de catre fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu. Proiectul a fost pregatit pe vremea lui Ciuhandu de arhitectii Radu Mihailescu, Serban Sturza si Luminita Popa.

CITESTE SI: S-a pus piatra de temelie in Piata Unirii. Anul acesta incep lucrarile de reabilitare a centrului istoric. FOTO!

Lucrarile au fost castigate de societatea Romprest, care a subcontractat firma TIAB Timisoara. Este posibil sa fie subcontractate si alte societati. Se va lucra in Situl Urban Cartierul Cetate Timisoara, pe o suprafata de 45.923 metri patrati, din care 32.890 m2 piete publice si 13.033 mp2 strazi si zone pietonale aferente, cu o lungime de 1.207 m.

Firma Romprest a mai lucrat si la reabilitarea altor centre istorice, acum avand muncitori pe santierul centrului istoric din Constanta. Si in Bucuresti lucreaza la amenajarea raului Dambovita si zonei adiacente.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, incepand din 21 octombrie 2013, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei.

Din acest total, contributia eligibila UE este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei. Practic, in total, primim pentru lucrare de la UE si bugetul de stat 52.287.673,37 lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. ba,da penibil va arata piata sf.gheorghe:o groapa

  2. Iar pentru traversarea orasului dintr-un capat in altul se vor amenaja, la alegere, rute suspendate pentru survol si metrouri.